www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Typy point - opisy i opinie o różnych modelach point
Autor Wiadomość
inaenka 
Koryfej

Związek z tańcem:
bliski
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 10:16 pm   

nie gniewaj sie, ale wyglądają... dziwnie. Jakby całe z gąbki i jakby miały niedopasowane boxy, przez co marszczą się niefajnie.

-------------------------------------------------------

Lorenzo 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 10:19 pm   

Ja też uważam, ze dziwnie wyglądają. Tzn. inaczej niż zwykłe pointy, ale mi akurat nigdy sie wygląd Gaynorów jakoś bardzo nie podobał.
One są takie jakby z gąbki, nie tylko tak wyglądają. Dzięki temu są bardzo wygodne, ale zupełnie inaczej się na nie wchodzi i w nich tańczy.

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 10:24 pm   

patrząc na to zdjęcie, tak się zastanawiam czy miałaś je dopasowane czy po prostu kupiłaś np. w necie? bo w gaynorach kluczem jest dopasowanie. tych point nie da się kupić "na oko". a długo już je masz? jak mam zapłacić tyle, to chciałabym żeby trochę wytrzymały...

poważnie zastanawiam się nad zakupem tych point, ale to na pewno nie teraz, bo narazie mam dwie pary do zmęczenia ;)

Lorenzo 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 9:02 am   

Kupilam je przez internet, bo niestety u mnie nie da się ich kupić w normalnym sklepie, bo ich nie sprzedają. Na pewno nie są tak dopasowane jakby mogły być, ale tańczy mi się w nich wygodnie i dobrze a to chyba najważniejsze.
Mam je bardzo krótko:-) I rzadko je biorę na lekcje, bo uzywam jeszcze innych point.

julianka 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Moja pasja....
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 10:33 am   Symbole w Sansha

Mi mama zamówiła w Stakato pointy Sansha Gloria...Jest w nich jedna rzecz,która mnie zdziwiła. Mianowicie na podeszwie jest "wypalona" stopa,a na np. Ovation jest kogucik.Może mi ktoś wytłumaczyć po co?

Dancing with feet is one thing but dancing with heart is another.
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 12:01 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 11:14 am   

strzelam, że gloria czy germania to nowsze modele i przez to może mają nowe logo. swoją drogą spotkałam się z różnymi oznaczeniami na podeszwach w pointach blocha; raz jest to "b" a raz napis "bloch". tylko, że te z "b" kupowałam w uk, a "blochy" w polsce.

Agne$ 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczennica sb ;)
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 1:21 pm   

Z tego co mi wiadomo to te ''wypalone'' oznaczenia na pointach np. stopa,gwiazdka są takimi podpisami szewców. Przynajmniej tak zrozumiałam jak mi tłumaczono ; )

Trzeba walczyć żeby, to mieć.

inaenka 
Koryfej

Związek z tańcem:
bliski
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 1:47 pm   grishko fouette problem z releve

Wiecie co, coś mnie chyba trafi. Już nie wiem co wybrać. każdy ma inną opinię o tych samych firmach i modelach. Więc może ja powiem, że mam konkretny problem. Chcę sobie kupić nowe pointy a to dlatego, że w tych co mam nie mogę stanąć on pointe (bez wskakiwania, na prostych nogach, nie z demi plie - po prostu dźwignąć się z demi point na pełne palce, powoli), w starych pointach ze szkóły baletowej wstawałam tak, więc nie to, że nie potrafię. Co więcej, jak tak nawet stanę przy niewielkim podparciu na boso, bo stopy i paluchy mam silne. Ale w grishkach fouette kicha, demi point i dalej totalna blokada, wręcz przygwożdżenie do podłogi, jedyny sposób - z plie lub naskok (bez sensu). W tamtych starych z baletowej nie mogę ćwiczyć bo już nie żyją (po zabaczeniu co miś ma w brzuszku ;) zresztą były za duże i twarde jak głaz nie do ruszenia )

W sklepie mamy tylko kika rodzajów Blochów i Grishko 2007. Nie chcę kupować przez internet. Więc podsumowując - co sądzicie o Blochach i Grishko 2007 pod względem wstawania on point i jednocześnie elastyczności?

Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 12:02 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 1:59 pm   

chyba wiem czemu pozycja demi-pointe jest problemem. fouette to model releve, czyli trzeba "naskakiwać". tu jest różnica opisana między modelami releve a eleve http://www.tutu.com/dwear_ptshgr.html

EDIT: obecnie mam dwa modele z Grishko; 2007 Pro i Vaganovą. i właśnie czuję to różnicę - w 2007 bez problemu mogę przechodzić w pozycji półpalce na palce, a w vaganovej już nie bardzo.
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 12:03 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Lorenzo 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 2:18 pm   Grishko 2007, 2007 PRO, Vaganova

Elliot a jak porównujesz te dwa modele (oprócz tego, co piszą na stronie)?
Ja miałam 2007 i niestety te pointy kompletnie na mnie nie pasowały jak się okazało po kilku lekcjach. A w sumie z Grishko kusi mnie zeby spróbować właśnie Vaganova. Wiem, że są dla wąskiej stopy itp.
Ja np. miałam probem z rozrobieniem 2007, nigdy nie udało mi się ich rozrobić tak, jakbym chciała:(
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 12:05 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 2:37 pm   

Vaganovą zakupiłam niedawno i jeszcze do końca nie rozrobiłam tych point, ale to bardziej z braku czasu - miałam je narazie dwa razy na nogach. narazie pozycja pół-palce jest problemem, bo czuję opór. mają wyskoką przyszwę i dość ciężko jest wypchnąć podbicie, więc jak ktoś ma płaskie podbicie, to nie radzę w ogóle ich kupować. no i do tego wąski czubek. ale noga bardzo ładnie w nich wygląda - optycznie wyszczupla i wydłuża :) naprawdę nie mogę napisać nic więcej, bo niewiele w nich tańczyłam.

a co do grishko 2007; miałam podstawowy model (zwykłe 2007) parę lat temu, w dodatku twardość H i rozrabiałam je chyba ponad miesiąc. ale bardzo dobrze je wspominam, bo ze wszystkich point, które miałam najbardziej pasowały do mojej stopy.
teraz skusiłam się na model PRO i jest dość duża różnica; przede wszystkim mają węższy czubek (więc trzeba uważać z doborem szerokości - 2007 miałam XX, a w Pro XXX). wydaje mi się, że Pro budową jest bardziej zbliżony do Vaganovej, bo ma wyższą przyszwę i większy profil. Dość szybko się wyrobiły i bez problemu przechodzę z demi-pointe na en pointe.

chyba bardziej jestem skłonna polecić 2007 pro, bo vaganova jest dość specificzna. ja mam bardzo długie palce i wyskoko wysklepioną stopę. wydaje mi się, że v. po prostu jest zarezerwowana na węższego grona użytkowników. a grishko 2007 czy pro, czy zwykłe jest tak jakby uniwersalnym modelem.
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 12:06 pm, w całości zmieniany 1 raz  

inaenka 
Koryfej

Związek z tańcem:
bliski
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 4:02 pm   

Ha! Czyli wszystko w porządku ze mną jak i z moimi butkami! Kurczę, fakt, że wszelakie turns robi się całkiem lekko, i w zasadzie pointy są tak elastyczne na stopie jak baletki. Tak więc - zwracam honor Fouette. Z drugiej strony, okazuje się, że model Grishko 2007 będzie akurat odpowiedzią na problem z wstawaniem on point. I tak będę mierzyć, ale chyba nie powinno być potem zonka :)
W sumie w ten sposób będę miała dwa rodzaje point, w zleżności od potrzeby. Fajnie :)
Elliot dziękuję Ci bardzo za tego linka.

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 4:06 pm   

ależ nie ma za co :) wpadłam na to całkiem przypadkowo. dziwi mnie to, że sklepy nie podają informacji czy jest to model eleve czy releve. wydaje mi się, że jest do dość istnotne przy zakupie point i przede wszystkim przy ćwiczeniach ;)

inaenka 
Koryfej

Związek z tańcem:
bliski
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 4:34 pm   

Też sobie pomyślałam, że to bardzo ważny "szczegół" i w opisach modeli powinno to być dodane. Tak się nawściekałam, a to tak ma być. Hehe, a teraz patrzę na to jak na atut :)

Nataszaa 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 10:47 pm   Capulet Juliet D3

Niedawno trafiłam na pointy Capulet Juliet D30. Czy ktokolwiek wie coś więcej na ich temat?

:)
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 12:09 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 11:11 pm   

na temat tych point wiem jedną ciekawostkę; w usa są sprzedawane pod logiem sanshy ;)

inaenka 
Koryfej

Związek z tańcem:
bliski
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 11:19 pm   

Sansha jest dystrybutorem tylko.
Sama jestem ciekawa tych point. W UK to jedne z najdroższych, musi, że jakieś dobre chyba :)

filmik

Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 12:12 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Nataszaa 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 11:32 pm   

"# The D30 Juliet is designed with the latest technology!
# Constructed with D3o material with intelligent molecules that flow as you move.
# The box is lined with D30 material, so no toe pads are needed!
# Designed to last up to 20 times longer than traditional pointe shoes!
# Fit 3 sizes down from street shoe size.
# Additional sizes and widths and out of stock sizes available for special order."

Tłumaczenie:
"# D30 Juliet są zaprojektowane wg. najnowszej technologii.
# Wykonane z tworzywa D30 z inteligentnymi molekułami, płynącymi gdy się poruszasz.
# Czubek jest wyłożony tworzywem D30, więc wkładki są niepotrzebne.
# Zaprojektowane by wytrzymać do 20 razy dłużej niż inne pointy.
# O 3 rozmiary mniejsze od obuwia do chodzenia.
# Dodatkowe rozmiary i szerokości oraz zapas rozmiarów dostępne na zamówienie."

Przepraszam, mogą być błędy. Poprawcie mnie. :)

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 9:48 am   Russian Pointe / r-class

Nataszaa napisał/a:
oraz zapas rozmiarów dostępne na zamówienie."

raczej: rozmiary, których aktualnie nie mają na stanie dostępne na specjalne zamówienie.
a tak poza tym, to chyba ok. to już dość dużo informacji o tych pointach. tylko cena trochę odstrasza...

mam pytanie od siebie: r-class to to samo co russian pointe?
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 12:11 pm, w całości zmieniany 1 raz  

inaenka 
Koryfej

Związek z tańcem:
bliski
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 11:45 am   

r-class i russian pointe. Wygląda na to, że russian pointe to przedstawiciel r-class w Stanach. Na stronkach mają genialne filmiki. Sporo ciekawych wskazówek choćby co do wyboru i przymierzania.
Elliot, znowu coś fajnego wygrzebałaś :)

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 11:56 am   

hah, ja po prostu szukałam sobie prezentu na gwiazdkę ;) swoją drogą bardzo podobają mi się ich pointy, są takie "klasyczne". w szczególności podoba mi się ich classic collection.
tu jest link z cenami w euro http://www.r-class.biz (można zamówić też białe i czarne!) tanio nie jest, ale są też o wiele droższe marki :roll:

inaenka 
Koryfej

Związek z tańcem:
bliski
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 2:22 pm   Bloch Serenade

Cheryl, masz te aspiration? W poniedziałek idę sobie kupić nowe pointy. Najbardziej nastawiona jestem na grishko 2007, ale Blochy są sporo tańsze. A może ktoś miał B serenade??
Nie chiałabym, żeby mi się szybko złamały, ale też niech nie będą kamienne :/

Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 12:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Cheryl 
Solista Baletu

Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 6:58 pm   

Ja miałam B-morph, European Balance i teraz używam Serenade Strong.
Z wszystkich byłam bardzo zadowolona - w szczególności z Balance, ale niestety były dla mnie za miękkie i zmieniłam model.
Jak na razie Serenada Strong się sprawdza ;)

Odetta 
Adept Baletu

Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 7:25 pm   

Ja miałam z point z bocha: 2 razy balace europen oraz serenade. Bardzo przypadły mi do gustu balance eropen dzięki swojemu szerokiemu czubkowi na którym bardzo łatwo ustać; bardzo szybko się rozpracowują a dodam że mam małe podbicie. Natomiast w serenadzie moja stopa wyglądała trochę po prostu brzydko.

julianka 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Moja pasja....
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 6:31 pm   Sansha Gloria

A co sądzicie o Sanshy Gloria?
To będą moje drugie pointy...
Wydają mi się takie...KRÓLEWSKIE!!!
Wiem, wiem. Dziwnie to brzmi ale to prawda :lol:

lista zalet Glorii:
-szeroki, płaski, prostokątny czubek.
-w środku mają wkładkę z zamszu.
-podeszwa się nie ślizga (Grishko są jakby polakierowane od spodu :roll: ).
-nie stukają (przynajmniej nie zbyt głośno).
-dobra jakość wykonania (nawet gwózdki, które są na podeszwie są schowane).

Jak przećwiczę w szkole, to opiszę dokładniej, bo te wymienione "doznania" odczułam od razu w domu... :)

Dancing with feet is one thing but dancing with heart is another.
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 12:43 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu