www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przedstawienia baletowe na żywo w kinach - od grudnia
Autor Wiadomość
inaenka 
Koryfej

Związek z tańcem:
bliski
Wysłany: Sob Paź 16, 2010 8:15 pm   Przedstawienia baletowe na żywo w kinach - od grudnia

Myślę, że ucieszy Was informacja, że od grudnia w 300 kinach, w 22 krajach w tym w Polsce, będą organizowane transmisje na żywo przedstawień baletowych w Teatrze Bolszoj. Myślę, że to genialny pomysł. Trzymam kciuki, żeby udało się zrealizować ten pomysł!!!

artykuł na ten temat

-------------------------------------------------------

Ewa J. 
Koryfej

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Sob Paź 16, 2010 8:35 pm   

Szkoda, że to będą transmisje tylko z Bolszoja, ale lepsze to niż nic ;)

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Sob Paź 16, 2010 10:47 pm   

Ewa J. napisał/a:

Opera Paryska od roku też transmituje swoje przedstawienia baletowe do kin we Francji i wielu krajów Europy ale niestety Polski nie ma na liście. Natomiast sama lista przedstawień jest bardzo ciekawa. Z Bolszoj zobaczymy z pewnością klasykę choc pewnie właśnie ona będzie cieszyć się zainteresowniem.

inaenka 
Koryfej

Związek z tańcem:
bliski
Wysłany: Sob Paź 16, 2010 11:45 pm   

Joanna Bednarczyk napisał/a:

Opera Paryska od roku też transmituje swoje przedstawienia baletowe do kin we Francji i wielu krajów Europy

Coś więcej na ten temat można prosić? Czy WB jest na liście? A jeśli tak, to gdzie można zdobyć informacje które kina wyświetlają te spektakle? Może masz jakiś link z informacjami niefrancuskojęzycznymi?

-------------------------------------------------------

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Nie Paź 17, 2010 10:28 am   

A ja się cieszę :) , szczególnie na Don Kichota, którego w wykonaniu Bolshoy, od jakiegoś juz czasu chcialam zobaczyc. Szkoda tylko trochę, że to nie Marinka... Choc z drugiej strony, patrzac na promocje Mariinskiego w ostatnich latach, to nic zaskakujacego, niestety. Zresztą to moze tez nie tylko chodzi o promocję ile tez o to, ze mam wrazenie, ze w Europie jest duzo wiekszy popyt na Bolshoy niz na Marinkę.

Ewa J. 
Koryfej

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Nie Paź 17, 2010 12:39 pm   

Ewa J. napisał/a:

Opera Paryska od roku też transmituje swoje przedstawienia baletowe do kin we Francji i wielu krajów Europy ale niestety Polski nie ma na liście. Natomiast sama lista przedstawień jest bardzo ciekawa. Z Bolszoj zobaczymy z pewnością klasykę choc pewnie właśnie ona będzie cieszyć się zainteresowniem.

To byłby raj! Raj, ale oczywiście jak zawsze dla Polski nieosiągalny.. Właśnie, czy wiesz Joanno gdzie można znaleźć tą listę? Wydaje mi się, ale nie jestem pewna, że wśród transmitowanych baletów jest (była) Giselle, a w rolach głównych: Stephane Bullion i Isabelle Ciaravolla. Kiedyś na youtube oglądałam nagranie z nimi, które wyglądało tak, jakby ktoś sfilmował kamerą kinowy ekran. Zawsze mamy takiego pecha, że jeśli do wyboru jest balet z Rosji lub Francji, to wepchną nam ten pierwszy na siłę.. jak mnie to denerwuje. Dla mnie z teatru Bolszoj mogłoby nie być nic, jeśli chodzi o spektakle z Opery to poszłabym na wszystkie.

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Nie Paź 17, 2010 7:36 pm   

Mariinsky pokazywał także swoje przedstawienia w kinach w technologii 3D

ciekawe jakie ceny osiągną bilety, pewnie co najmniej 50 zł

sukces? 100% talentu, 100% pracy

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Nie Paź 17, 2010 7:38 pm   

pokazywal ale tego nigdy dosc :D ; przynajmniej dla mnie

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Nie Paź 17, 2010 9:21 pm   

Lista tytułów i dat jest na stronie WWW.cielecran.com – paradoksalnie jest ta sama firma, która odpowiada z transmisje MET, a te są dostępne w Polsce i przyszłe transmisje Bolszoj, z tego co się dowiedziałam kilka miesięcy temu kiedy pojawił się anons o cyklu przedstawień Opery Paryskiej od lipca 2010 napisano że w Polsce była jedna transmisja BOP wieczoru Baletów Rosyjskich, (Kraków kino Kijów aczkolwiek wtedy byłam akurat w Paryżu) natomiast dalszych transmisji do Polski na razie nie ma ale to może się zmienić. Przeszukałam też polskie sieci kin, które są do tych transmisji przygotowane i nic żadnej informacji. Trzeba pamiętać że nie we wszystkich miastach są takie kina czy inne sale dlatego zastanawiam się jak będzie z dostępnością przedstawień Bolshoj, bo to maja być transmisje na żywo a nie nagrania jak w cinemaestro. Dla zainteresowanych na stronie którą podałam jest lista tytułów i dat transmisji Bolszoj. Poza tym dana sala czy sieć kin musi chcieć to transmitować.

A co do transmisji z Maryjskiego w 3D – jesteś pewna, czyli co w okularach, jeżeli tak to musiało być ciekawie :wink: ale przypadkiem nie chodzi o HD

Z tego co się orientuje to z Maryjskiego na żywo transmitowano „Jezioro łabędzie” z Łopatkiną w marcu w sieci Multikino ale dowiedziałam się poniewczasie właśnie szukając miejsc gdzie potencjalnie mogliby prezentować spektakle BOP.
może trzeba lobbować za baletem i transmisjami do Polski w takich instytucjach

Inaenka – o transmisjach do UK nic nie wiem.

a i jeszcze Ewo nie dostań przypadkiem ataku serca ;) jak zobaczysz Damę Kameliową to jedny spektakl, który nie był na zywo tylko nagranie z 2008 choć i tak żal
Ostatnio zmieniony przez Joanna Bednarczyk Nie Paź 17, 2010 11:32 pm, w całości zmieniany 3 razy  

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Nie Paź 17, 2010 9:32 pm   

A co do transmisji z Maryjskiego w 3D – jesteś pewna, czyli co w okularach, jeżeli tak to musiało być ciekawie :wink: ale przypadkiem nie chodzi o HD

"St. Petersburg's Mariinsky Theatre will organize the world's first 3D televised transmission of a ballet performance on April 15, a theatre spokesperson said on Monday."

http://en.rian.ru/culture/20100405/158444367.html

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Nie Paź 17, 2010 9:40 pm   

nathaliye napisał/a:

"St. Petersburg's Mariinsky Theatre will organize the world's first 3D televised transmission of a ballet performance on April 15, a theatre spokesperson said on Monday."

http://en.rian.ru/culture/20100405/158444367.html

no to tak jak napisałam musiało być ciekawie, ale czy to było dostepne w Polsce ?
Ostatnio zmieniony przez Joanna Bednarczyk Pon Paź 18, 2010 2:08 am, w całości zmieniany 2 razy  

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Nie Paź 17, 2010 9:46 pm   

całe przedsięwzięcie miało miejsce głównie w miastach we Francji

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Nie Paź 17, 2010 10:04 pm   

a no własnie z pierwszego twojego postu i reakcji Sagittaire zabrzmiało jakby to było dostepne w Polsce, i któraś z was miała okazje widziec wiele takich transmisji dlatego trochę sie zdziwiłam bo 3D to bardzo drogie przedsięwzięcie i wydawało mi sie mało realne jak na nasze warunki, zarówno jako przekaz telewizyjny (trzeba przecież mieć telewizor do odbioru 3D i okulary) jak i transmisja do kin. Z artykułu wynika że na razie był jeden pokaz telewizyjny - gala baletowa i że przyszły dostęp ze wzgledu na powyzsze może być dosc ograniczony chociażby w samej Rosji. A projekt 3D Teatru Maryjskiego zbiegł sie z rokiem francuskim w Rosji i rosyjskim we Francji i że w ambasadzie rosyjskiej we Francji odbyła się specjalna uroczystośc poświęcona temu show - tyle artykuł. Ale jestem ciekawa czy to się rozwinie.

PS. zaciekawiła mnie ta informacja, a ponieważ wdarło sie jednak troche nieścisłości to znalazłam inny link nieco jasniej naświetlajacy szczegóły przedsiewziecia jego zasięg, możliwosci odbioru i sposób transmisji.

http://english.ruvr.ru/2010/04/07/6121292.html

Ewa J. 
Koryfej

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 6:39 pm   

a i jeszcze Ewo nie dostań przypadkiem ataku serca ;) jak zobaczysz Damę Kameliową to jedny spektakl, który nie był na zywo tylko nagranie z 2008 choć i tak żal

Dziękuję za przestrzeżenie od razu z góry - rzeczywiście gdyby to była jeszcze jakaś inna wersja "Damy.." to moja złość mogłaby się bardzo, bardzo spotęgować:) Po przejrzeniu listy widzę straty, ale myślałam, że spektakli było więcej - dlatego na razie uzbrajam się w cierpliwość i oczekuję na wspaniałomyślność, albo raczej domyślność koordynatorów podobnych projekcji w Polsce - może kiedyś się zorientują, że doby balet można obejrzeć nie tylko w rosyjskich teatrach i w związku z tym warto sięgnąć też po produkcje np. właśnie te z Francji;)

A co do Jeziora z Lopatkiną w jakimś krakowskim kinie, to wydaje mi się, że chyba była o nim mowa na forum i z tego co zrozumiałam, był to spektakl wyświetlany nie z transmisji na żywo, ale wersja z Korsuntsevem z nagrania dvd - ale możliwe, że coś mi się pomyliło, a teraz nie pamiętam w którym wątku o tym rozmawialiśmy ;)

Kawka 
Adept Baletu

Wysłany: Sro Paź 20, 2010 4:06 pm   

Były już emitowane w Polsce przedstawienia baletowe z Londynu. Można było obejrzeć w kinach sieci Cinema City; artykuł o tym:

http://film.interia.pl/wi...-kinach,1281652

a tu link do projektu CINEMaestro:

http://www.cinemaestro.pl/atrakcje.htm

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Sro Paź 20, 2010 5:21 pm   

Kawka napisał/a:
Były już emitowane w Polsce przedstawienia baletowe z Londynu. Można było obejrzeć w kinach sieci Cinema City; artykuł o tym:

http://film.interia.pl/wi...-kinach,1281652

a tu link do projektu CINEMaestro:

http://www.cinemaestro.pl/atrakcje.htm

tak ale to były NAGRANIA, puszczone na dużym ekranie, które notabene można sobie kupić na DVD, a nie spektakle transmitowane na ŻYWO z danego teatru, w realnym czasie jego trwania to jednak jest spora różnica. Do tej pory w tym systemie prezentowano głownie sezony operowe z MET.

Kawka 
Adept Baletu

Wysłany: Sro Paź 20, 2010 5:58 pm   

masz oczywiście rację- moje niedopatrzenie :wink:

Odpowiedz do tematu