www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Typy point - opisy i opinie o różnych modelach point
Autor Wiadomość
magentte 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Nie Paź 17, 2010 10:26 pm   Balance European

Mam pytanie, czy model balance european ma doyć szeroki czubek? Mniej wiecej jak grishko elite, moze troszkę węższy :> ?
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 12:55 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Agne$ 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczennica sb ;)
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 1:14 pm   

Ten model ma szeroki czubek ale czy taki jak grishko elite, to nie wiem...a może jest nawet szerszy?

Trzeba walczyć żeby, to mieć.

Alleoya 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
amator
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 4:34 pm   

Nie, jest dość szeroki, stabilny, tylko troszkę się zwęża... Myslę, że Elite to jego grishkowy odpowiednik.

Agne$ 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczennica sb ;)
Wysłany: Sob Paź 30, 2010 11:10 am   

Grishko Novice będą dla mnie za miękkie, kiedyś je miałam ; )
I dokładnie mam to w samo w pointach z sanshy - mięknie im czubek i nie są zbyt piękne.

Ja mam z blocha model Amelie ogólnie fajne lecz, nie mogę stać na całych czubkach podczas dłużych ćwiczeń. I wykrzywia mi się w nich trochę stopa (nie wiem czy to jest wina tych poprostu mam z tym problem)

Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 12:56 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Doma:) 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica ,miłośnik
Wysłany: Sob Paź 30, 2010 6:39 pm   

moim zdaiem agne$ ,masz za miękie pointy dlatego noga Ci sie wykrzywia, polecam ci model glorie z sanshy , gdyż posiadam go i moim zdaniem są jak marzenie , wygodne , ciche i nie bolą palce:) :wink:

julianka 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Moja pasja....
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 7:24 am   

Doma:) napisał/a:
polecam ci model glorie z sanshy , gdyż posiadam go i moim zdaniem są jak marzenie , wygodne , ciche i nie bolą palce:) :wink:

Ja też. Glorie są moim ideałem point :D

EDIT: Co sądzicie o pointach Sanshy, Debutante?

Dancing with feet is one thing but dancing with heart is another.

Agne$ 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczennica sb ;)
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 9:50 am   Sansha Debutant

Doma :) może jak się spotkamy to przyniesiesz pointy i je przymierze? :wink:
Może się skuszę na ten model : P

Co ja sądzę o pointach z Sanshy Debutant... że nie mają zbyt miękkiej podeszwy, jest tylko jedna szerokość, (chyba) stabilny czubek, nawet ładny wygląd. Nie przymierzałam ich więc nie mogę powiedzieć zbyt wiele.

Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 12:58 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 5:43 pm   

julianka napisał/a:
Co sądzicie o pointach Sanshy, Debutante?

rozwaliłam je po tygodniu... więc nie polecam. to są pointy na "pierwszy raz"

Agne$ 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczennica sb ;)
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 7:30 pm   

Elliot a jak te pointy się rozwaliły? Przez to że podeszwa się złamała, czubki zmiękkły itd. Czy może przez wszystko naraz? :wink:

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 7:40 pm   

czubki już na samym początku były za miękkie. potem to już podeszwa była jak w kapciu, nie widziałam żadnego złamania, ale nie byłam w stanie w nich stać

Ola.K 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń, miłośnik
Wysłany: Pon Lis 01, 2010 4:46 pm   

julianka napisał/a:
Ja przy naprawde małym podbiciu ma Glorie, i są po prostu ŚWIETNE!!!!

Zgadzam się, nie raz widziałam Cię w tych pointach i Twoja stopa ślicznie się w nich prezentuje

P.S
Ja zamówiłam sobie właśnie teraz Ovationy3/4 ciekawe jak będzie się w nich stało???

magentte 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 4:35 pm   Grishko - wytrzymałość

Mam pytanie czy grishko elite i 2007 mają podobną wytrzymałość? Bo 2007 stosunkowo za szybko mi zmiękły. I czy twardość (M lub H) decyduje o tym, że pointa bedzie nam dłuzej służyć ?
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 1:00 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gość 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 5:56 pm   

z grishko używałam 2007,elite i fouette (wszystkie miały taką samą twardość - M). 2007 miałam jedną parę i zużyły się ekspresowo, na dłużej starczały mi elite, najwytrzymalsze są fouette (używałam też elite i fouette H i w obu przypadkach były twardsze od odpowiedników o twardości M i fouette były twardsze od elite).
jeżeli chodzi o różne twardości - faktycznie, im twardsze, tym podeszwa wolniej mięknie/łamie się. z drugiej strony ciężko się je wyrabia

Kasul 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica OSB
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 8:48 pm   

z Grishko miałam i fouette mM i H, i Vaganovą.Fouette M się szybko złamały , H nadal mi służą(choć już miękkie :) ) a Vaganova. . .po 2 miesiącach leżenia odłogiem są znowu cudowne :D

Dawniej-owca524

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Wto Gru 14, 2010 5:19 pm   Bloch Aspiration

Jakoś nie umiem znaleźć wątku dotyczącego point z Blocha, więc piszę tu;
czy któraś z was miała do czynienia z modelem Aspiration? jakie wrażenia?
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 1:01 pm, w całości zmieniany 1 raz  

inaenka 
Koryfej

Związek z tańcem:
bliski
Wysłany: Wto Gru 14, 2010 5:51 pm   

Bo Blochy pomieszali z Sanshami i innymi i teraz wszystko jest tutaj. Dopiero w trakcie "sprzątania", ale już teraz w miarę łatwo z wyszukiwarki korzystać ;)

Cytat:
PostForum: BALET - Praktyka Wysłany: Nie Maj 10, 2009 4:32 pm Temat: Typy point - opisy i opinie o różnych modelach point
Ja miałam ASPIRATION 105. Nie byłam z nich zadowolona, ponieważ działy mi się z nimi dziwne rzeczy które postaram się mniej więcej opisać... ^^
1. Czułam miażdżący wręcz nieznośny ból palców i praktycznie całej stopy, kiedy wchodziłam na pointy. ZA KAŻDYM RAZEM (Być może pointy były źle dopasowane do moich stóp, czy coś w tym stylu)
2. Po uporczywych staraniach i rozrabianiu pod okiem nauczyciela dalej nie mogłam stanąć na półpalcach... (chodź na pointy wchodziłam normalnie)
3. Po tygodniu ćwiczeń nie byłam w stanie stanąć na całym czubku(praktycznie wogóle nie mogłam stanąć). Czułam jakby były złamane... Ale ponoć nie były kiedy spytałam nauczyciela.
Podsumowywując już paru pedagogu stwierdziło, że są cytuje: DZIWNE.
Hmmm... piszcie co chcecie, ale mam porównanie z innymi pointami i nic takiego mi się z nimi nie dzieje... Myśle, że (za przeproszeniem) nie spasowały moim stopom :)
Aczkolwiek niestety nie rozmawiałam z osobą któraby miała ten model, więc nie wiem czy inni mają też z nimi problemy.

Ostatni raz jak pytałam o ten model, to Cheryl właśnie czekała na niego.

-------------------------------------------------------

julianka 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Moja pasja....
Wysłany: Sob Gru 18, 2010 11:06 am   Sansha Ovation 3/4

Ja mam Ovationy 3/4 kupione na allegro za 70 zł i są świetne....... stoi mi się na nich nawet odrobinę lepiej niż w Gloriach, bo są bardziej miękkie, co dla małego podbicia jest lepsze.....

A ja przymierzyłam ostatnio moje stare Grishki Fouettes i zdziwiłam się, jak mogłam w czymś takim ćwiczyć.... Grishki to według mnie masakra dla stóp :evil:

Ostatnio zmieniony przez inaenka Pon Gru 20, 2010 4:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

inaenka 
Koryfej

Związek z tańcem:
bliski
Wysłany: Pon Gru 20, 2010 4:27 pm   Grishko Fouette

Dobrze powiedzieć coś więcej - dlaczego uważasz,że Grishki to masakra dla stóp?
Też nie lubiłam swoich Grishko fouette, dopóki nie dowiedziałam się, że to model releve. Wyrabiają się szybko. Mogą złamać się nawet przy wyrabianiu (łamią się na pozycje półpalce oraz na linii podbicia). Musiałam ubić im jednak boxy bo były usztywnione bardzo wysoko. Natomiast idealnie dobrane do stopy są bardzo wygodne (nawet nie potrzebowałam wkładek). Myślę, że to model dla osoby z każdym podbiciem, ale z mocną stopą.

Ostatnio zmieniony przez inaenka Nie Lut 13, 2011 6:34 pm, w całości zmieniany 2 razy  

julianka 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Moja pasja....
Wysłany: Pon Gru 20, 2010 7:46 pm   

Po kilku miesiącach w Grishko Fouettes już zrobiły mi się halluksy.... dobrze, że teraz tańczę w Sanshy, bo nie wyobrażam sobie moich stóp.... palce po 15 minutach bolały mnie jakby ktoś spuścił na nie worek kamieni i zostawił je na moich palcach.....

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Czw Sty 13, 2011 8:12 am   Bloch - wymowa

mam pytanie z trochę innej beczki; czy ktoś wie jak wymawia się 'bloch'? cały czas wymawiałam to z /h/ na końcu, ale ostatnio uświadomiłam sobie, że to marka z Australii, no więc taka wymowa jest mało prawdopodobna. ostatnio rozmawiałam z anglojęzyczną osobą i wymawia to jako /blok/, ale sama nie była pewna. może ktoś wie jaka jest poprawna wymowa? strasznie mnie to nurtuje ;)
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 1:06 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Lorenzo 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Czw Sty 13, 2011 9:06 am   

Ja słyszałam, ze wymawia się "blocz" - z angielskiego, i tak mi mówiła osoba z Anglii.

inaenka 
Koryfej

Związek z tańcem:
bliski
Wysłany: Czw Sty 13, 2011 11:51 am   

Na pewno nie blocz lecz blok, to 'k' jest miękkie, ledwo słyszalne. U niektórych słyszę na końcu nawet 'h'.

Katia 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Tancerka
Wysłany: Czw Sty 13, 2011 12:07 pm   

Hahahhaa, ja wymawiałam zawsze 'blosz' xD

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Czw Sty 13, 2011 4:17 pm   

więc chyba pozostanę przy /bloh/ bo jakoś nie widzi mi się wymawiać aspirowanego /kh/ ;)

Elliot 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
zaręczeni
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 7:40 pm   Bloch Aspiration

mimo negatywnej opini, parę dni temu zakupiłam Bloch Aspiration. przy rozrabianiu myślałam, że mi palce odpadną... strasznie box uciskał mi paluchy. miałam ochotę wyrzucić je przez okno. no ale postękałam, pokwiczałam i jakoś je wyrobiłam i śmiem stwierdzić, że to bardzo dobre pointy i teraz są dość wygodne. miła odmiana od grishko :)
Bardzo lubię grishko - przyzwyczaiłam się do nich i sobie je bardzo chwalę. wolę twardsze pointy. tyle, żę chciałam spróbować czegoś nowego i bloch był trafnym wyborem. wydaje mi się, że z biegiem zużytych point przyzwyczaiłam się do grishko i początki przejścia na inną markę, w tym wypadku bloch aspiration, były trudne.
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Lut 08, 2011 1:08 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu