stopnie i tytuły naukowe w dziedzinie tańca |
Autor |
Wiadomość |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Nie Gru 05, 2010 8:25 pm stopnie i tytuły naukowe w dziedzinie tańca
|
|
|
Chiaranzana napisał/a: |
A tak wogle czy u nas w Polsce mozna miec habilitacje z baletu i tytul profesora? |
mozna:) mozna w ramach UMuzycznego, Polskiej akademii Nauk i nie wiem czy w zwiazku z tym nowym instytutem nie bedzie mozna (niektore instytuty sobie takie uprawnienia "zalatwiaja")
ostatnio czytalam na blogu E.Wycichowskiej, ze jakas habilitacja byla zrobiona, ona sama ma profesora tytul i z tego co mi sie kojarzy zrobiony na Uniwesytecie Muzycznym - al;e tego nie jestem pewna |
Ostatnio zmieniony przez inaenka Pon Gru 06, 2010 10:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Sro Gru 08, 2010 11:06 am
|
|
|
tak, na Pedagogice Baletu na Uniwersytecie Muzycznym w Warszawie. Pani Ewa jest na razie jedynym profesorem "z tańca", doktoraty są już częstsze np. Ola Dziurosz |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Leonika
Nowicjusz
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 9:02 pm
|
|
|
O ile mi wiadomo, za czas jakiś drugim profesorem w Polsce w dziedzinie tańca, będzie pani dr Beata Książkiewicz. Pani Książkiewicz jest wykładowcą na Pedagogice Baletu i świeżo upieczonym doktorem hab., więc kwestia otrzymania tytułu profesora nadzw. jest zapewne tylko kwestią czasu. Na prof. zw. trzeba się jeszcze napracować . Swoją drogą, czy prof. Ewa Wycichowska jest profesorem tytularnym? |
|
|
|
|
 |
deutsches
Nowicjusz
|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 7:18 pm
|
|
|
A ja mam takie pytanie. Ciągle się słyszy te pojęcie "prima ballerina" itp a kim właściwie jest taka osoba i jak sobie zasłużyła na ten tytuł? |
|
|
|
|
 |
inaenka
Koryfej

Związek z tańcem: bliski
|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 7:22 pm
|
|
|
Zajrzyj tutaj http://www.balet.pl/forum...prima+ballerina i w ogóle - korzystanie z wyszukiwarki zwykle się sprawdza |
_________________ ""While I dance I can not judge, I can not hate, I can not separate myself from life. I can only be joyful and whole. This is why I dance."
- Hans Bos
------------------------------------------------------- |
|
|
|
|
 |
Relena
Adept Baletu

Związek z tańcem: tancerz, miłośnik
|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 10:14 pm
|
|
|
sorry za offtop, ale czy mogłybyście/moglibyście podać mi adres bloga p.E.Wycichowskiej? |
_________________ one day i'll go dancing on the moon |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
|
|
|