  | 
               
                  www.balet.pl
                   
                  forum miłośników tańca
  
                  
                | 
                            
          
         		            
 
	
			| 
		przepisy | 
    
    
   
      | Autor | 
      Wiadomość | 
    
            
      
         
		 Georgia~  		  
		 
         Corps de Ballet
  
  
                  Związek z tańcem: wciąż się kształcę 
                  Wiek: 30  Posty: 494 Skąd: obecnie Trójmiasto 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: Czw Sty 06, 2011 7:35 pm   przepisy
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               zakładam temat bo nie znalazłam niczego podobnego, a jedzenie, jak sami pewnie zauważyliście Drodzy Forumowicze, odgrywa w naszym życiu ogromną rolę     
 
a więc piszcie, jakie są Wasze ulubione przepisy dietetyczne, na imprezę, wegetariańskie, lekkostrawne, na niedzielny obiadek z rodzinką, świąteczne itp. 
 
 
sama na dobry początek napiszę przepis który niedawno odkryłam, kiedy szukałam jakiegoś ciepłego dania na Sylwka, a jest to zapiekanka makaronowo-warzywna (pyszna, ale koniecznie na gorąco!):
 
Składniki
 
1 por
 
2 marchewki
 
papryka żółta
 
2 łyżki masła (do podsmażenia pora)
 
1 łyżka masła (do sosu)
 
400 g śmietany
 
60-70 g grana padano (lub innego włoskiego sera)
 
sól
 
 
przygotowanie:
 
Krok 1.
 
Ser grana padano ścieram na tarce o drobnych oczkach.
 
Krok 2.
 
Pora kroję w plasterki.
 
Krok 3.
 
Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam pora. Podsmażam na niewielkim ogniu.
 
Krok 4.
 
Marchewkę ścieram na tarce a paprykę kroję w wąskie paski.
 
Krok 5.
 
Dorzucam paprykę i marchewkę na chwilkę na patelnię by dobrze wymieszać. Lekko solę.
 
Krok 6.
 
Na drugiej patelni rozpuszczam łyżkę masła, wlewam śmietanę, dodaję ser wcześniej starty i mieszam.
 
Krok 7.
 
Ugotowany makaron i odcedzony wrzucam do sosu. Mieszam. W ten sposób każdy kluseczek będzie pokryty sosem.
 
Krok 8.
 
Do naczynia żaroodpornego wkładam kluski, następnie warzywa, przykrywam resztą sera.
 
Krok 9.
 
Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę około 30-35 minut.
 
 
przepis z kotlet.tv | 
             
						                        
                                
                                                                                   | 
                         
          
       | 
    
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
    
	  
      
		  | 
    
   
         
      
         
		 Kasia G  		  
		 
         ADMINISTRATOR
  
  
                  Związek z tańcem: krytyk 
                  Wiek: 48  Posty: 4412 Skąd: Warszawa 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: Czw Sty 06, 2011 8:01 pm   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               temat dla mnie - niby mało baletowy- ale jesli będziemy się trzymac przepisów dietetycznych i zdrowych jak na miłośników tańca przystało to myśle ze inni moderatorzy zgodzą się zeby został   
 
zatem i ja coś wrzucę:
 
 
 Pikantna tajska zupa-przepis Nigelli Lawson
 
 
Ugotowana pierś z kurczaka pokrojona w kawałki (lub mrożone krewetki)
 
Wywar z kurczaka albo woda i kostka rosołowa (ok. litra)
 
Łyżka ostrej pasty tajskiej tom-jum lub odrobina chili (na czubek noża, pół łyżeczki soli, pieprz
 
Trawa cytrynowa – jedna, najlepiej świeża
 
Sok z 1 limonki lub cytryny
 
Kilka pieczarek pokrojonych w ćwiartki
 
Cebulka dymka pokrojona w talarki ze szczypiorem
 
 
Zrobić wywar, dodać przyprawy (bez soku), zagotować, wrzucić pieczarki i mięso kurczaka, gotować krótko aby pieczarki pozostały jędrne, pod koniec dodać sok z limonki, posypać siekaną zieleniną, najlepiej kolendrą, można dodac odrobinę klusek ugotowanych osobno aby zupa była pożywniejsza, można tez dodać ryż. | 
             
						
				_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
 
Lec | 
			 
						                        
                                
                                                                                   | 
                         
          
       | 
    
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
    
	  
      
		  | 
    
   
         
      
         
		 Kawka  		  
		 
         Adept Baletu
  
  
                  Wiek: 36  Posty: 176 Skąd: Warszawa 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: Czw Sty 06, 2011 8:15 pm   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               jako wielbicielka miodu, podam dwa skromne przepisy    :
 
 
1)Surówka z marchwi z chrzanem i rodzynkami
 
 
Składniki:
 
 
* 30 dag marchwi,
 
* 5 dag chrzanu,
 
* 5 dag rodzynek,
 
* 3 łyżki oleju,
 
* 1 cytryna,
 
* 1/2 łyżki miodu,
 
* sól.
 
 
 
Sposób przygotowania:
 
Po oczyszczeniu marchew i chrzan zetrzeć na tartce. Dodać olej, sok z cytryny, rodzynki, miód, sól i wymieszać. 
 
 
2)Muesli
 
 
 Składniki:
 
 
* 1 banan,
 
* 1 łyżka płatków owsianych,
 
* 1 łyżka płatków kukurydzianych,
 
* 1 łyżka rodzynek,
 
* 1 łyżka orzechów lakowych,
 
* 1 łyżka miodu, 1 szklanka mleka.
 
 
Sposób przygotowania:
 
Obranego banana pokroić, miód zmieszać z mlekiem. Płatki i owoce wsypać na talerz, zalać gorącym lub chłodnym mlekiem. | 
             
						
				_________________ Dokąd idziesz córko zła?
 
Do kabaretu matko ma! | 
			 
						                        
                                
                                                                                   | 
                         
          
       | 
    
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
    
	  
      
		  | 
    
   
         
      
         
		 Georgia~  		  
		 
         Corps de Ballet
  
  
                  Związek z tańcem: wciąż się kształcę 
                  Wiek: 30  Posty: 494 Skąd: obecnie Trójmiasto 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: Pon Sty 31, 2011 3:42 pm   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               ostatnio się totalnie absolutnie i nieodwołalnie zakochałam w muffinkach!!! Te małe słodkie babeczki można zrobic na miliard i jeden sposobów!!! Zasada jest taka: mieszamy mokre składniki z mokrymi, a suche z suchymi ^^
 
a oto wariacja na temat  MUFFINKI Z COLĄ
 
1 szklanka mąki,
 
4 łyżki kakao,
 
1 cukier waniliowy (16 g),
 
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 
3/4 szklanki cukru,
 
2 jajka,
 
1 szklanka coli,
 
150g rozpuszczonej margaryny.
 
Piec  ok.  30 min.  w 200`C
 
 
pyyyyyyszne (tylko pod żadnym pozorem nie dawac więcej cukru!!!! 3/4 to maxymalna dawka, bo cola słodka      ) | 
             
						                        
                                
                                                                                   | 
                         
          
       | 
    
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
    
	  
      
		  | 
    
   
         
      
         
		 Georgia~  		  
		 
         Corps de Ballet
  
  
                  Związek z tańcem: wciąż się kształcę 
                  Wiek: 30  Posty: 494 Skąd: obecnie Trójmiasto 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: Wto Lip 10, 2012 10:58 am   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Temat zapomniany, ale dodam jeszcze przepis b. łatwy, więc można go przyrządzić nawet w ekstremalnych warunkach akademika czy internatu. 
 
Czekoladowe Pancakes z otrębami
 
-2 szkl. mąki pełnoziarnistej (zwykła też może być)
 
-2 niepełne szkl. mleka
 
-2 jajka
 
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
-2 łyżki kakao
 
-6 łyżek cukru (można dodać cukier waniliowy jeszcze, bo 6 łyżek to wyjdą takie półsłodkie)
 
-70g roztopionego masła
 
-2 łyżki otrębów (można więcej jak ktoś chce)
 
 
Rozpuścić w rondelku masło.
 
W misce roztrzepać wszystkie pozostałe składniki tak, by nie było grudek.
 
Wolniutko wlewać roztopione masło, cały czas mieszając.
 
Wlewać na suchą(!) patelnię, smażyć z jednej strony, kiedy pojawią się bąbelki, przerzucić na drugą stronę.
 
Można podawać z porzeczkami rozbitymi widelcem i posypanymi odrobiną cukru.
 
Smacznego     | 
             
						                        
                                
                                                                                   | 
                         
          
       | 
    
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
    
	  
      
		  | 
    
   
         
      
         
		 Olimpia  		  
		 
         Koryfej
  
  
                  Związek z tańcem: tancerz, choreograf 
                  Wiek: 38  Posty: 808 Skąd: Koszęcin 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: Sro Lip 11, 2012 7:17 pm   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Ja proponuję zdrowe i pyszne ciasteczka owsiane. Można je jeść same albo pokruszyć i podać z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców. Zdrowy i smaczny deser. 
 
 
- 100g masła
 
- 125 g cukru (ja daję mniej, na oko pół szklanki)
 
- 1 jajko
 
- 160 g (szklanka) mąki pełnoziarnistej (ewentualnie do zwykłej pszennej można dosypać trochę otrębów)
 
- szczypta soli
 
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
 
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (można pominąć)
 
- 170 g płatków owsianych
 
- dodatki wedle uznania np. pokruszona czekolada, rodzynki, maliny, truskawki, suszone śliwki, morele etc...
 
 
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. 
 
Dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie. 
 
Dosypujemy płatki i wybrane przez nas dodatki. Mieszamy. 
 
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Można łyżką, ale najlepiej uformować dłonią kuleczki i spłaszczać je trochę. Pamiętajmy o odstępach, ciasteczka ładnie rosną. 
 
Pieczemy 15 minut (ale lepiej pilnować, bo piekarniki bywają różne) w temperaturze 180 stopni. 
 
 
Ciasteczka są po upieczeniu miękkie, ale twardnieją. Można je przechowywać przez wiele dni i nie tracą na jakości. 
 
Spróbujcie koniecznie     | 
             
						
				_________________ Nikt nie zobaczy łez przez wnętrze płynących i nikt nie usłyszy skargi z warg zaciśniętych głucho. | 
			 
						                        
                                
                                                                                   | 
                         
          
       | 
    
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
    
	  
      
		  | 
    
   
         
      | 
         
       | 
    
 
       |