Przesunięty przez: Kasia G Pon Lis 22, 2010 11:11 pm |
Dawniej a dziś, czyli historia baletu |
Autor |
Wiadomość |
Chiaranzana
Corps de Ballet
|
|
|
|
|
Chiaranzana
Corps de Ballet
|
|
|
|
|
Father
Solista Baletu
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 10:49 pm
|
|
|
Jako, że zainspirowal mnie pewien dawny rodzaj tanca mianowicie Volta, chciałbym coś na jego temat sie dowiedzieć a przede wszystkim jesli macie jakiś filmik to zobaczyć. Oczywiście ten z filmu "Elizabeth" to już widziałem a na Youtube nic ciekawego nie znalazłem. Chodzi mi o podstawowe kroki. |
_________________ To mnie przerasta!
Ale da sie udżwignąć |
|
|
|
|
|
nathaliye
Pierwszy Solista
|
|
|
|
|
Father
Solista Baletu
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 2:28 pm
|
|
|
Yes Madam! Thank You very much |
Ale da sie udżwignąć |
|
|
|
|
|
Chiaranzana
Corps de Ballet
|
|
|
|
|
Father
Solista Baletu
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 6:04 pm
|
|
|
Dzięki Chiaranzanno.!
A przy okazji zapytam: czy sartarella to to samo co volta? Bo wydaje mi sie, ze tak a wykonanie jakie znalazlem dzieki Twojemu linkowi bardziej mi przypadło do gustu |
Ale da sie udżwignąć |
|
|
|
|
|
Chiaranzana
Corps de Ballet
|
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 12:37 am
|
|
|
Nie.
Volte tanczy sie krokiem gagliardy ( pieciokrok), ten tancerz go wykonuje ale jak dla mnie za wolno bo muzyka jest tak prowadzona (tempo).
Saltarello to zarowno nazwa kroku jak i taniec, popularny w 15 wieku a pozniej znany jako forma muzyczna bardziej niz jako taniec. Czasami pojawia sie we wloskich balli w 16 wieku ale nie tanczy sie to krokiem staltarella tylko innymi ulozonymi przez choreografa.
Jako krok, uwaza sie ze jest to " lacznik" pomiedzy antykiem, wiekami srednimi a sredniowieczem XIII - XIV. We wloskich manuskryptach tanecznych wystepuja dwa style saltarella: saltarello i saltarello tedesci (niemieckie), roznia sie miedzy soba akcentem i technika.
Jak znajde jakas ilustracje filmowa to dam linka. |
|
|
|
|
|
Chiaranzana
Corps de Ballet
|
|
|
|