Przedstawialnia |
Autor |
Wiadomość |
w.
Nowicjusz

Związek z tańcem: miłośniczka
|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2011 12:15 pm
|
|
|
Rozumiem;p Jak pisałam, baletem interesuję się od niedawna, więc porównania do P.S wielkiego nie miałam, ale skoro tak to chętnie przyjrzę się baczniej jemu i jego konkurentom:D
Ja, zależnie od grafiku, pójdę jeszcze w śr/pt. Ta jasna gwiazda to Gabdullin? występuje w sobote, nie niedzielę, więc może Ci się uda:) ja finansowo nie wyrobię, a zastanawiam się jeszcze nad pójściem na Bejarta w maju xD
Poza tym zapytam, jakie miejsca zazwyczaj rezerwujecie? Kiedy idę na operę nie jest to tak kłopotliwe, ponieważ co najpiękniejsze usłyszę,ale w balecie trzeba postawić na wzrok.Oczywiście mam na myśli bilety w rozsądnej cenie, a nie te najlepsze;p |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2011 12:51 pm
|
|
|
Napisałam, ze sprawdziłam przed chwilą- Gabdullin w roli głównej zadebiutuje po raz pierwszy i ostatni w sezonie w niedzielę.
Co do wejśc 20 zl kosztuje wejsciowka ale nie wiem czy na Bajaderze zostana miejsca, a jezeli nie mas zwprawy we wchodzeniu na wejsciowki, to mozesz byc zawiedziona.
Ja na poczatku kupowalam miejsca w VI rzedzie, bo byly drogie, wiec myslalam ze dobre, a jak przyjezdzam z daleka, to nie chcialam sie denerwowac, ze nic nie widze, ale przekonalam sie , ze najlepsze rzedy sa najtansze - rzad II-IV. W I nie ryzykowalam ale w czerwcu to zrobie i sie przekonam. |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2011 10:04 pm
|
|
|
ja będę 27, 28 kwietnia i na debiucie Gabdulina bo wtedy tez Złotego Bozka tańczy Maks Umawiać mozemy sie przez PW. Myslę ze przy tej ilości Bajader mozna ryzykowac wejściówke ale nie wiem na ile mocne masz nerwy więc moze lepiej bilet w przyzwoitej scenie. No i nie wiem jak lubusz ogladac balet bo jedni wola z góry (a twarze przez lornetkę), inni jak Sagittaire - na tyle blisko żeby widzieć i cała postac i aktorstwo, a jeszcze inni jak od dawna nie obecny tu Scarpia - z pierwszego rzędu. Jesli nie zalezy Ci na sledzeniu min i usmiechów tancerzy a Twojemu wzrokowi nic nie brakuje polecał drugą (wyższą ) połowę parteru.
resztę dyskusji dot. tancerzy TW-ON proponuje toczyc w odpowiednim watku na tablicy Ludzie baletu
PS. Sagi, debiut Gabdulina jest 30go, ale to naawdę sobota |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2011 10:17 pm
|
|
|
jej, masz rację. tak mam zakorzenione, że II premiera jest w Łodzi w niedzielę, ze ślepo mówię, a to przecież w sobotę teraz wyjątkowo. tak to jest jak sie czas odmierza spektaklami w Łodzi:):):) ja tez preferuje I rzad , jak Scarpia, tyle ze wszedzie poza warszawa... koniec off |
|
|
|
|
 |
w.
Nowicjusz

Związek z tańcem: miłośniczka
|
Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 12:06 am
|
|
|
Co do miejsc.Niee,na wejściówkę to nie ma co,poza tym ja mam całkiem blisko do Opery także zawsze rezerwuję bilet telefonicznie i za kilka dni odbieram.(jutro idę:)) Jeszcze można takie za 30 zł kupić, żeby się nie martwić o siedzenie;p, ale jeżeli chodzi o balet to zdecydowanie muszę wszystko widzieć DOBRZE. Ostatnio jak byłam na Carmen, wydałam 100zł za miejsce całkiem dobre w amfiteatrze, ale znaleźli się wyżsi i musiałam się trochę namęczyć, żeby dobrze widzieć. Dlatego te bilety po 55zł to świetna sprawa. Chociaż kiedy rezerwowałam bilety na Bajaderę z Popovem, Pani doradziła mi, że z I rzędu nie będę za dużo widzieć,bo jest zbyt blisko orkiestry..i mam miejsca w amfiteatrze,loża 8.Tam podobno nikt nie będzie mi zasłaniał.
Bliżej terminu odezwę się na PW
Edit: Mam już rezerwację na 27 również, rząd I ;p Do zobaczenia! |
|
|
|
|
 |
*Black Swan*
Nowicjusz
Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 10:26 am Myself.
|
|
|
Czesc,moje imie to Francesca(czyta sie Franczeska),po polsku,tak naprawde,to Frania,wiec mozecie mnie tak nazywac.Mam 13 lat,teraz mieszkam we Wloszech(przepraszam za ortografie ale nie mam Polskiej klawiatury i polskiego nauczyla mnie mama,poniewaz jestem i polka i wloszka,wiec jakies bledy napewno robie.),kocham balet,w wieku 7 lat tanczylam go ale przez niektòre problemy w rodzinie musialam przestac....na szczescie udalo mi sie zaczac w pazdzierniku,za 3 miesiace przeprowadzam sie do Warszawy,w ktòrej bylam juz na wakacje(kazde lato spedzalam w Polsce.),chodze na lekcje prywatne zeby nadrobic+3 razy w tygodniu normalnych zajec(1 godz. hip hopu+1 godz. baletu.)jestem rosciagnieta poniewaz pracowalam miesiace nad szpagatami ,moja ciocia zadzwonila do Warszawskiej OSB zeby sie dowiedziec czy mam szanse na rekrutacje poniewaz nie zdozylabym na to w maju,bo jeszcze bym byla we wloszech,powiedzieli jej zeby zlozyla dokumenty i na rozpoczecie roku szkolnego bede sie tam uczyla przez 5 dni i po 5 dniach powiedza czy sie dostalam,wiecie co?nie boje sie,wszystko jest w moich renkach,i tym razem nie zrezygnuje z baletu za nic na swiecie,jestem zdeterminowana,i chetna do ciezkiej pracy.No còz...o mnie moge powiedziec jeszcze ze kocham rysowac(zaproponowalimi akademie sztuk pieknych w neapolu,ale ja chce zostac baletnica),i pisac wiersze. |
_________________ Trzeba być atletą żeby tańczyć, ale artystą żeby być tancerzem.
Balet to nie technika ale droga ekspresji, która jest bliżej wnętrza człowieka niż cokolwiek. |
|
|
|
|
 |
ebaleciara
Corps de Ballet
Związek z tańcem: Potencjalna tancerka
|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 1:12 pm
|
|
|
O, kocham Włochy! To najwspanialsze miejsce na świecie. Zazdroszczę Ci, że moglaś spędzić tam tyle czasu.
Będę trzymać kciuki! Ja również doszłam do IV kl. OSB i jest OK . |
_________________ "Zwyciężać mogą ci, którzy wierzą, że mogą zwyciężać."
I nawzajem Neno, nawzajem . |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 1:55 pm
|
|
|
witamy na forum |
Lec |
|
|
|
|
 |
Maron
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2011 12:23 pm
|
|
|
trzymam kciuki *Black Swan* |
_________________ Naucz się choreografii, a będziesz tańczyć dzień. Naucz się fundamentów, a będziesz tańczyć do końca życia. - Angel Ceja |
|
|
|
|
 |
*Black Swan*
Nowicjusz
Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Nie Maj 01, 2011 10:28 pm
|
|
|
Dziekuje! |
_________________ Trzeba być atletą żeby tańczyć, ale artystą żeby być tancerzem.
Balet to nie technika ale droga ekspresji, która jest bliżej wnętrza człowieka niż cokolwiek. |
|
|
|
|
 |
vidoq
Nowicjusz
|
Wysłany: Sob Maj 28, 2011 6:02 pm
|
|
|
Witajcie Mam na imię Basia i jestem wiolonczelistką oraz fotografem. Trafiłam tu przypadkiem szukając tancerki która zapozuje mi do sesji baletowej ale mam nadzieję, że zostanę na dłużej.
Miłego wieczoru wszystkim życzę! |
_________________ vidoq studio |
|
|
|
|
 |
Georgia~
Corps de Ballet

Związek z tańcem: wciąż się kształcę
|
Wysłany: Wto Maj 31, 2011 5:36 pm
|
|
|
Hej hej vidoq ^^ witamy na forum i zapraszamy do dyskusji
może powiesz nam coś więcej o sobie? |
|
|
|
|
 |
Pan Piotr
Nowicjusz

Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Pią Cze 10, 2011 3:43 pm Witam
|
|
|
Dzień dobry,
chciałem się przywitać jako nowy uczestnik Państwa społeczności
Trafiłem tu "przypadkiem".
Pozdrawiam i miłego weekendu |
_________________ w życiu jak w tańcu... |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Pią Cze 10, 2011 8:58 pm
|
|
|
Czemu w cudzysłowiu??? |
|
|
|
|
 |
Pan Piotr
Nowicjusz

|
Wysłany: Sob Cze 11, 2011 1:05 pm
|
|
|
Poszukiwałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, wujek Google mnie przekierował na wątek z kwiatami
Uzyskałem bardzo szybko odpowiedź od "Father" za co serdecznie dziękuję
Po spektaklu rozwiał ktoś już osobiście moje wątpliwości i wiem jak co jest postrzegane "zza kulis"
Sukcesywnie będę zapoznawał się z forum.
Jestem "młodym" miłośnikiem baletu co stało się także "przypadkiem" |
_________________ w życiu jak w tańcu... |
|
|
|
|
 |
Talleenka.
Nowicjusz
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 1:05 am
|
|
|
Na forum zaglądam już od kilku lat ale niedawno zdecydowałam się zarejestrować.
Baletowym jestem niestety teoretykiem nigdy nie tańczyłam (na początku było mało chęci, a później przeciwskazania ortopedyczne) - otarłam się jedynie o taniec brzucha (tam pierwszy raz miałam na sobie baletki ). Za to z panią Turską, YouTubem i dvd jestem dość blisko zaprzyjaźniona. Lubię też opery, ale chyba bardziej operetki
Przepadam za Szeherezadą i Ognistym ptakiem - mogłabym oglądać w kółko, ale lubię dogrzebywać się do nieznanych librett i przedstawień. Ale do tej pory nie mam swoich uwielbianych tancerzy... za mało spektakli widziałam na własne oczy, ale ostatnie lata pozwalają mi nadrabiać braki.
Mimo że od kilku lat jestem w Warszawie ciągle mi nie po drodze zbyt często do Teatru Wielkiego - najpierw problemem były finanse (samodzielnie się utrzymywałam i studiowałam a potem jakoś tak niechętnie samej się chodziło, a znajomi na słowo balet nagle przypominali sobie o kocie na firance lub garnku na gazie. A że moja sympatia ma problemy ze słuchem i jakkolwiek by chciała, muzyka jest dla niej torturą, zostałam w swojej pasji osamotniona.
Przymusowy rok przerwy na studiach w tym roku sprezentował więcej wolnego czasu i nieśmiałe marzenie o spróbowaniu z taką dozą nieśmiałości klasyki od października (okazuje się, że na zajęciach dla dorosłych nie będę najstarsza może ;P ). Głównie dlatego od kilku dni podczytuję dość dokładnie forum.
Może też uda się znaleźć jakąś przyjazną duszyczkę, która kiedyś by była chętna się wybrać na spektakl
Lubię fantastykę (no dobrze, jestem uzależniona ;] - science-fiction, antyutopie, hight fantasy - połykam) i klimaty wschodnie (Bliskiego i Dalekiego - origami, manga, ale i Baśnie z Tysiąca i Jednej Nocy, czytam co jakiś czas na okrągło). Pracuję w bibliotece, wśród książek czuję się najlepiej i chociaż to herezja pewnie naprawdę lubię czytać operowe i baletowe libretta i do nich sobie czasem mazać z wyobraźni. |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 11:24 am
|
|
|
witamy serdecznie na forum. Bardzo ciekawa ta Twoja historia miłości do tańca i baletu, a pracy wsród książek to wręcz zazroszcze Mam nadzieje, ze będziesz częstym gościem na forum i będziesz się dzielić swimi wrażeniami z zajec dla dorosłych (trzymam kciuki) oraz ze spektakli. Co o zyczliwych duszyczek z którymi mozna sie na spektakl wybrac to nie problem - wielu z nas bywa na wiekszosci baletów w Warszawie, wystarczy ze dasz znac kilka dni wczesniej. Z przyjemością się z Toba spotkamy w Teatrze Wielkim |
Lec |
|
|
|
|
 |
Hadi
Nowicjusz
|
Wysłany: Pią Cze 17, 2011 11:02 am
|
|
|
Mam na imie Ola i jestem z Wrocławia, chodzilam do zajecia baletowe ale zrezygnowalam. Pozdrawaim |
|
|
|
|
 |
Bella.996 [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Cze 25, 2011 9:58 am
|
|
|
Witam!
Mój nick wziął się z mojej ksywki Bella i roku urodzenia. Nie jestem baletnicą lecz tańczę sama w domu nawet na pointach co wiem że jest głupie, ale pomaga mi moja przyjaciółka- bisiuka .
Chodzę na gimnastykę artystyczną ale rekreacyjnie raz w tygodniu. Niestety nie mogę chodzić na balet gdyż mam wiele zajęć a i mam daleko na Moliera gdzie jest studio baletowe.
Zdawałam w tym roku do sb do V klasy ale się nie dostałam.
Forum czytałam wcześniej jako gość i postanowiłam się zarejestrować
Pozdrawiam wszystkich =* |
|
|
|
|
 |
raspberry6
Nowicjusz
Związek z tańcem: uczen
|
Wysłany: Sob Sie 20, 2011 5:40 pm
|
|
|
Witajcie!
Nazywam sie Paulina, mam 16 lat i chodze szkoly baletowej FEA w Krakowie.
Moja przygoda z baletem rozpaczela sie niedawno- rok temu. Postanowilam sprobowac isc na zajecia, poniewaz zachecila mnie do tego kolezanka, ktora kiedys chodzila na balet. Poszlam od razu do 5 klasy (chociaz u nas w jednej klasie mozna byc 2 lata- to zalezy), wiec jestem na niezlym poziomie. Chociaz oczywiscie nadal mam duze braki. Ale kocham balet! |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Sob Sie 20, 2011 5:51 pm
|
|
|
Witamy i zapraszamy do dyskusji. |
|
|
|
|
 |
martini_rosso
Adept Baletu

Związek z tańcem: amatorski, z pasją
|
Wysłany: Sob Sie 27, 2011 9:46 pm
|
|
|
Witam serdczenie.
Na forum zaglądam od kilku lat, ale dopiero niedawno postanowiłam się zarejestrować. Znalazłam tutaj całe mnóstwo ciekawych porad, celnych spostrzeżeń i tanecznych inspiracji, za co bardzo dziękuję.
Jako dziecko marzyłam o nauce w szkole baletowej, jednak miałam zbyt małą siłę przebicia i rodzice się nie zgodzili. Teraz nadrabiam zaległości w realizowaniu marzeń i z baletowych ćwiczeń czerpię wiele przyjemności. Ćwiczę od paru lat, ale dopiero od kilku miesięcy przyzwyczajam moje stopy do point.
Na co dzień zajmuję się zupełnie innymi rzeczami - pracuję, studiuję (to już mój drugi kierunek) i do szaleństwa kocham literaturę, choć czasu na czytanie mam mało. Staram się jednak zaglądać na forum systematycznie i mam nadzieję, że to się nie zmieni - tak jak moja fascynacja tańcem klasycznym i baletem. |
|
|
|
|
 |
Dolores1984
Adept Baletu

Związek z tańcem: Zaciekawiony
|
Wysłany: Sob Sie 27, 2011 9:55 pm
|
|
|
martini_rosso
Niesamowicie miło jest widzieć osobę tak upartą w swoich marzeniach - gratuluje , miło nam Cię widzieć na forum.
Mi osobiście zabrakło takiej siły do marzeń.... |
_________________ A on stał, patrzył jak ona tańcząc staje się
elementem sztuki ,nierozerwalną jej częścią. |
|
|
|
|
 |
martini_rosso
Adept Baletu

Związek z tańcem: amatorski, z pasją
|
Wysłany: Sob Sie 27, 2011 10:05 pm
|
|
|
Niestety mnie również zabrakło upartego dążenia do celu - spełnienie baletowego marzenia wydarzyło się jakby przypadkiem (choć ktoś inny nazwałby to przeznaczeniem) i to po wielu, wielu latach. W trakcie ćwiczeń walczyłam z kryzysami - nie raz, nie dwa. Ale nie warto się poddawać. Nikt nie zrealizuje naszych pragnień za nas samych... |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Nie Sie 28, 2011 6:53 pm
|
|
|
martini - serdecznie witamy na forum, miło widzieć tu kolejną "dorosłą" użytkowniczkę, która nie porzuciła marzen o balecie |
Lec |
|
|
|
|
 |
|