www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyplom Tancerza ZASP
Autor Wiadomość
kropa
Nowicjusz

Wysłany: Pią Kwi 29, 2011 11:54 am   

hmmm staż zawodowy ? ! No ok to musze jeszcze troche poczekać.

dede 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Sob Kwi 30, 2011 1:46 pm   

Relena napisał/a:
a jeśli jest to amatorski teatr, który wystawia liczne spektakle i jeździ z nimi po całej Polsce?

hmm w jakim sensie amatorski?? w sensie jakościowym czy chodzi o to że nie zarabiasz na tym? wydaje mi się jednak że to muszą być występy na profesjonalnych scenach, chociaż tak na 100% to nie mam pewności.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Maj 02, 2011 8:55 pm   

nie muszą - bo w tańcu współczesnym niewiele mamy "profesjonalnych" scen. Muszą być udokumentowane (afisze, programy, ew. reenzje) i powinny byc płatne - tancerz powinien na nich zarabiać. Był to jeden z najważniejszych tematów poruszanych na Kongresie Tańca - jak dziś weryfikowac i dzielic tancerzy na zawodowych (profesjonalnych) i tych mniej.. profesjonalnych. Dyplom nie jest już przeciez wyznacznikiem nawet dla dyrekcji niektórych baletów, acz jest dobrze widziany przez urzędników i kadrowych ;) Więc chodzi o to, ze kazdy moze podejśc do dyplomu ZASP i sobie swój status uregulowac, padła propozycja zniesienia opłat za ten egzamin, po trzecie powinien zostać w Ministerstwie Pracy i instytucjach kulturalnych przyjety nowy sposób definiowania zawodu tancerza - staż, dokumentacja wystepów, utrzymywanie się z tańca...

kropa
Nowicjusz

Wysłany: Pon Maj 02, 2011 11:15 pm   

ale zaraz, jesli np dzis podejmuje prace w zawodowym zespole tanca to musze w nim przepracowac dwa lata zeby moc przystapic do egzaminu ?
Bo nie do konca to rozumie

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Wto Maj 31, 2011 2:01 pm   

tak, miec przepracowane dwa lata na scenach taneznych - w dowolnej formie byle jako tancerz - np. na scenach niezaleznych, offowych etc. Dokumentacja ma to pokazywac - programy, afisze, recenzje, zdjęcia, opinia kierownika zespołu, dyrektora grupy etc.

ninuska
Nowicjusz

Wysłany: Nie Lip 17, 2011 5:49 pm   szukam osoby po zaspie

Witam!
poszukuje osoby, ktora zdala już egzamin na tancerza w zaspie. Zalezy mi, by mogla opowiedziec jak egzamin taki wyglady, co nalezy przygotowac i czy jest trudny. mozecie mi pomoc bylabym bardzo wdzieczna;)

Odpowiedz do tematu