|
www.balet.pl
forum miłośników tańca
|
Dyplom Tancerza ZASP |
Autor |
Wiadomość |
kropa
Nowicjusz
|
Wysłany: Pią Kwi 29, 2011 11:54 am
|
|
|
hmmm staż zawodowy ? ! No ok to musze jeszcze troche poczekać. |
_________________ Aby stało się to czego pragniemy trzeba przestać robić to co robimy... |
|
|
|
|
 |
dede
Adept Baletu
Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Sob Kwi 30, 2011 1:46 pm
|
|
|
Relena napisał/a: | a jeśli jest to amatorski teatr, który wystawia liczne spektakle i jeździ z nimi po całej Polsce? |
hmm w jakim sensie amatorski?? w sensie jakościowym czy chodzi o to że nie zarabiasz na tym? wydaje mi się jednak że to muszą być występy na profesjonalnych scenach, chociaż tak na 100% to nie mam pewności. |
_________________ "Mniej w teatrze interesuje mnie to, jak ludzie się poruszają, a bardziej to, co ich porusza"
Pina Bausch |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Pon Maj 02, 2011 8:55 pm
|
|
|
nie muszą - bo w tańcu współczesnym niewiele mamy "profesjonalnych" scen. Muszą być udokumentowane (afisze, programy, ew. reenzje) i powinny byc płatne - tancerz powinien na nich zarabiać. Był to jeden z najważniejszych tematów poruszanych na Kongresie Tańca - jak dziś weryfikowac i dzielic tancerzy na zawodowych (profesjonalnych) i tych mniej.. profesjonalnych. Dyplom nie jest już przeciez wyznacznikiem nawet dla dyrekcji niektórych baletów, acz jest dobrze widziany przez urzędników i kadrowych Więc chodzi o to, ze kazdy moze podejśc do dyplomu ZASP i sobie swój status uregulowac, padła propozycja zniesienia opłat za ten egzamin, po trzecie powinien zostać w Ministerstwie Pracy i instytucjach kulturalnych przyjety nowy sposób definiowania zawodu tancerza - staż, dokumentacja wystepów, utrzymywanie się z tańca... |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
kropa
Nowicjusz
|
Wysłany: Pon Maj 02, 2011 11:15 pm
|
|
|
ale zaraz, jesli np dzis podejmuje prace w zawodowym zespole tanca to musze w nim przepracowac dwa lata zeby moc przystapic do egzaminu ?
Bo nie do konca to rozumie |
_________________ Aby stało się to czego pragniemy trzeba przestać robić to co robimy... |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Wto Maj 31, 2011 2:01 pm
|
|
|
tak, miec przepracowane dwa lata na scenach taneznych - w dowolnej formie byle jako tancerz - np. na scenach niezaleznych, offowych etc. Dokumentacja ma to pokazywac - programy, afisze, recenzje, zdjęcia, opinia kierownika zespołu, dyrektora grupy etc. |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
ninuska
Nowicjusz
|
Wysłany: Nie Lip 17, 2011 5:49 pm szukam osoby po zaspie
|
|
|
Witam!
poszukuje osoby, ktora zdala już egzamin na tancerza w zaspie. Zalezy mi, by mogla opowiedziec jak egzamin taki wyglady, co nalezy przygotowac i czy jest trudny. mozecie mi pomoc bylabym bardzo wdzieczna;) |
|
|
|
|
 |
|
|