www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze pointy
Autor Wiadomość
Bisiuka 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Uczennica
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 7:37 pm   

A jaka miękkość (ss, m, h) bo się zastanawiam czy te pointy mają twardą podeszwę.

Kasiek 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń/tancerz
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 7:51 pm   

W Grishko PRO mam M

I w Pro FLEX tak samo. Zawsze biorę M w pointach Grishko,ale zauważyłam,że M M nierówne,

Bisiuka 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Uczennica
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 7:55 pm   

Aha. TO bardzo możliwe ze jedna jest twardsza. Ja kiedyś miałam tak z H.

Jakie opinie ? :D

Lorenzo 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 9:07 pm   

Ja mogę porównać fouette i 2007.
Fouette:
-w miarę wąski czubek
-wycięcie V
-można wybrać czy ze ściągaczem czy nie (ja zazwyczaj mam bez, chociaż jedne trafiły mi się z)
-dużo lżejsze niż 2007 -> mniej obciążają stopę, achillesy
-bardzo łatwo się wyrabiają (M praktycznie po kilku minutach po założeniu na stopę, H trochę dłużej)
-bardziej nadają się na wąską stopę
-czubek nie staje się miękki tak szybko jak w 2007
-podeszwa jest klejona - dużo bardziej elastyczna niż w 2007 i co ważne rozrabia się równomiernie CAŁA a nie tak jak w 2007 górna część staje się bardzo szybko miękka (za miękka czasami..), a dolna pozostaje twarda
-wygodne dla pozycji pólpalce
-służą mi dłużej niż 2007 (średnio, bo to też zależy na jakie pointy akurat się trafi, jedne wytrzymują 3 tygodnie, inne po 1,5 tygodnia są zbyt miękkie)
uwaga! Ostatnio, tydzień temu jak kupiłam nowe Fouette w szerokości takiej jak zawsze brałam to okazało się, że te z nowej dostawy są szersze (kiedyś XXX były na mnie dobre, teraz też je wzięłam i są za szerokie, powinnam mieć XX) więc radzę zmierzyć.

2007:
-wycięcie U
-czubek szerszy niż Fouette - możliwe, że przez to dużo szybciej staje się miękki i za bardzo czuć podłogę
-podeszwa jest szyta ręcznie
-mają ściągacz
-dobrze dopasowują się do stopy (u mnie lepiej niż fouette)
-szybko się zużywają, zdarza się im także złamanie w górnej części, ktora rozrabia się szybciej niż dolna
-dla mnie są to pointy trochę za ciężkie (po dłuższym użytkowaniu bolały mnie achillesy)
-bardzo ładnie wyglądają - wydłużają stopę, fouette też wyglądają dobrze, ale mnie bardziej podoba się 2007 na mojej stopie
-nie wygodne dla pozycji półpalce

Ogólnie mi zdecydowanie bardziej podpasowały Fouette, ale wiadomo, ze wszystko zależy od stopy, napewno opinie na temat tych point są różne:-)
Mam nadzieję, ze coś pomogłam.

Odetta. 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 10:00 pm   

Ja mam Fouette kupione od Lorenzo :D

Bisiuka 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Uczennica
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro Cze 22, 2011 7:11 am   

Ja jak będę je kupować to na pewno w Sawarcie więc rozmiar to najmniejszy problem.
Mam wąską stopę i zawsze mi się wydawało że każde pointy powinnam mieć z wycięciem V gdyż ładniej wyglądają. Z tego opisu chyba naprawdę kupię Fouette.

Czy Fouette pomagają jakoś kręcić fouette że się tak nazywają?

Lorenzo 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Sro Cze 22, 2011 7:19 am   

Bisiuka, ja też mam właśnie typowo wąską stopę i rzeczywiście pointy, które są robione specjalnie na wąską stopę (czyli np. Fouette albo Bloch Amelie) lepiej na niej wyglądają. Wycięcie V też jest chyba odpowiedniejsze dla wąskiej stopy.

Nie zauważyłam żeby jakoś specjalnie pomagały kręcić, ale akurat jeśli chodzi o kręcenie to mnie się w nich bardzo dobrze to robi. Mimo małego czubka są stabilne.

Btw. Jeśli zastanawiasz się nad Grishko 2007 Pro lub Proflex to niestety w Sawarcie już ich nie mają (na stronie w opisie oferty są..), chyba, że jakieś pojedyncze rozmiary. Pani mówiła, ze ich teraz nie sprowadzili.

Bisiuka 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Uczennica
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro Cze 22, 2011 7:32 am   

Zawsze mogę poczekać na dostawę a poza tym będę w Łodzi więc zawsze mogę podejść do Elite.

Agausia 
Nowicjusz

Wysłany: Sro Lip 06, 2011 12:59 pm   

Witam. Baaardzo długo mnie nie było, mało się udzielałam jak byłam, ale: w wieku 19 lat kupiłam swoje pierwsze pointy. Chyba za stara jestem na to...
A wiec są to Bloch Aspiration. Co o nich sądzicie? Ktoś miał?

White_Odetta 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Sro Lip 06, 2011 9:26 pm   

Mam 16 lat i trenuję taniec od 8 roku życia. Należę do zaspołu w którym każdy posiada podstawę baletową, a do grupy tańczącej na pontach należą tylko chętni. Ostatnio zdecydowałam się chodzić na te zajęcia od września.

Pointy, które kupiłam to Grishko 2007. Nie mam porównania z innymi ale te wydają mi się dziwnie masywne i niezgrabne. Co o nich myślicie?
Co zrobić żeby pointa nie spadała z pęty i w którym miejscu przyszyć troczki? Bardzo proszę o pomoc! :D

Lorenzo 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Sro Lip 06, 2011 9:46 pm   

Grishko 2007 są dosyć ciężkie, ale z tą niezgrabnością to bym polemizowała. Moim zdaniem właśnie ślicznie wydłużają stopę:)
Troczki najlepiej przyszyć tak mniej więcej na wysokości kostki - możę troszkę przed (w sensie bliżej palców). Aby zapobiec spadaniu z pięt możesz doszyć gumki (za kostką) lub taką pętelkę na troczki z tyłu pointy:)

White_Odetta 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Sro Lip 06, 2011 10:18 pm   

Dziękuję bardzo za pomoc :)
A czym podkleić pointy? Wiem, że można zamówić na internecie takie skórki, ale ja za dwa dni wyjeżdżam i nie zdąrzą przyjść.
Wiem, że moja koleżanka podkleja czubki zwykłym materiałem (pocięła starą białą piżamę). Czy to by się nadawało tak prowizorycznie? Jak wrócę z wyjazdu to zamówię skórki.

Agne$ 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczennica sb ;)
Wysłany: Czw Lip 07, 2011 7:10 am   

Bardzo często ja i moje koleżanki z grupy podklejamy zwyczajnym białymi plastrem bez opatrunku. Na początku troszkę przyklejamy się do podłogi, ale po małym wybrudzeniu się plastra przechodzi :)

Trzeba walczyć żeby, to mieć.

Lorenzo 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Czw Lip 07, 2011 8:44 am   

W sumie nie musisz podklejać czubków, ale to dosyć wygodna metoda.
Ja akurat nie naklejam skórek (zbyt często zmieniam pointy i nie chce mi się w nie dodatkowo inwestować), ale robię tak:
-czubek obszywam na około muliną
-naklejam plaster bez opatrunku, taki biały, szeroki - dzięki temu mniej się ślizgam, satyna się nie zdziera i wygląda to w miarę estetycznie :-)

ewtimi 
Nowicjusz

Wysłany: Czw Lip 21, 2011 1:17 pm   

Ja wiem, że cały ten wątek jest o tym, ale nie mam siły przebijać się przez 30 stron, żeby wyłuskać potrzebne mi informacje. Chcę kupić pierwsz pointy i nie wiem na co zwrócić uwagę przy mierzeniu: czy powinny być idealnie przylegające, czy lekko ciasne bo się wyrobią, czy lekko luźne? jak się powinna stopa "czuć" w dobrze dobranych pointach? Czy dla początkującej osoby lepsze beda pointy twarde czy miękkie? Czego mogę oczekiwac od sprzedawcy - o co go konkretnie pytać?
Z góry dzięki za konkretne informacje, bo juz się zorientowałam, że lepszość Sanshy nad Grishko i odwrotnie jest nie do rozstrzygnięcia :)

Ayaka
Corps de Ballet

Wysłany: Czw Lip 21, 2011 2:14 pm   

ewtimi napisał/a:
Ja wiem, że cały ten wątek jest o tym, ale nie mam siły przebijać się przez 30 stron, żeby wyłuskać potrzebne mi informacje. Chcę kupić pierwsz pointy i nie wiem na co zwrócić uwagę przy mierzeniu: czy powinny być idealnie przylegające, czy lekko ciasne bo się wyrobią, czy lekko luźne? jak się powinna stopa "czuć" w dobrze dobranych pointach? Czy dla początkującej osoby lepsze beda pointy twarde czy miękkie? Czego mogę oczekiwac od sprzedawcy - o co go konkretnie pytać?
Z góry dzięki za konkretne informacje, bo juz się zorientowałam, że lepszość Sanshy nad Grishko i odwrotnie jest nie do rozstrzygnięcia :)

Zakładam że jesteś amatorką, ćwiczącą balet i na pointy "wchodzisz" kilka razy w tygodniu.
Uogólniając:
W pointach najważniejsze jest twardość/elastyczność, szerokość "noska" no i rozmiar.
Dla osób początkujących polecane pointy to:
- Grishko Novice
- Sansha Recital
(osobiście polecam również Bloch European Balance)
Są to pointy dość elastyczne łatwo dające się wyrobić. Jeżeli ambitnie kupisz sobie pointy zbyt twarde a masz dość małe podbicie /i, lub/ słabą stopę będzie Ci bardzo trudno stać w pozycji en pointe na całym czubku co sprawia że czujesz się nie pewnie i jest ci bardzo trudno złapać równowagę ponadto stopa/noga nie pracuje prawidłowo i wykonywane ćwiczenia nie są efektywne.
Mierzenie point:
najlepiej od razu z wkładką na palce, wtedy pointa musi idealnie przylegać do stopy, nie może się zsuwać z pięty przy wchodzeniu na en pointe, nie powinna jednak również się w piętę wrzynać. Jeżeli jednak mierzysz bez wkładki to musi zostać troszkę luzu, bo przy pointach "na wcisk" nie będzie miejsca na założenie wkładki.
Szerokość noska jest zależna od szerokości stopy i różnie oznaczana przez producentów. Jeżeli "nosek" jest szeroki a stopa wąska istnieje ryzyko że będzie "latać" i trudno będzie Ci się w nich ćwiczyło. z dwojga złego już lepszy jest lekko (!) przyciasny nosek bo w trakcie ćwiczeń się wyrobi i stopa sie ułozy.
Nie zakładaj że w poincie będzie wygodnie, niestety to nie domowe bambosze i raczej nie da się w nich relaksować ;)

Myślę że tak w skrócie to wystarczy jak będziesz potrzebowała jeszcze jakiś informacji to pytaj ;)

lailana 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
instruktor oriental
Wysłany: Sro Sie 03, 2011 6:32 pm   

wiem że ból jest wpisany w balet ale ... dziś dostałam moje pierwsze pointy i nie jestem pewna czy dobrze dobrałam szerokość...czuje ucisk kiedy stoje w pozycji VI ale nie kiedy na en point....czy to normalne?

arizona 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica SB
Wysłany: Sro Sie 03, 2011 6:48 pm   

to zależy gdzie czujesz ucisk. nowe pointy z natury nie są wygodne. po pewnym czasie pointy się i tak rozbijają na szerokość. jeżeli chodzi o długość to zawsze mam pointy na styk, a jak stanę en pointe to robi się z pół cm albo cm miejsca, tak, że można złapałac satynę. a poza tym stopy na płasko zajmują więcej miejsca niż w pozycji point, bo są jakby bardziej ściśnięte.

lailana 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
instruktor oriental
Wysłany: Sro Sie 03, 2011 6:54 pm   

w pozycji VI czuje ucisk dokładnie na dużym palcu od jego strony zewnętrznej i na "jego górze"; mam nadzieję że dość zrozumiale sie wyraziłam

arizona 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica SB
Wysłany: Sro Sie 03, 2011 7:16 pm   

na obu stopach?
powody jakie mi przychodzą do głwy: źle obcięte paznokcie, pointy są za małe na długość(jeżeli masz najdłuższy pierwszy palec), albo źle dobrany czubek (np. za wąski, a powinnaś miec bardziej kwadratowy)

pointy raczej nie są za wąskie, bo wtedy byś prędzej czuła ucisk w halluxie, bo tam stopa jest najszersza

lailana 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
instruktor oriental
Wysłany: Sro Sie 03, 2011 7:21 pm   

arizona napisał/a:
na obu stopach?
powody jakie mi przychodzą do głwy: źle obcięte paznokcie, pointy są za małe na długość(jeżeli masz najdłuższy pierwszy palec), albo źle dobrany czubek (np. za wąski, a powinnaś miec bardziej kwadratowy)

pointy raczej nie są za wąskie, bo wtedy byś prędzej czuła ucisk w halluxie, bo tam stopa jest najszersza

paznokietki mam obcięte, na długość są dobre może ciut nawet przy duże, więc wychodzi na to że mam zbyt wąski czubek....czy w tym miejscu pointa również się poszerzy?

arizona 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica SB
Wysłany: Sro Sie 03, 2011 7:26 pm   

możliwe, bo pointy po użytkowaniu połączonym z poceniem się dopasowaują się do stopy. a jakie masz pointy jeśli mogę spytać?

lailana 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
instruktor oriental
Wysłany: Sro Sie 03, 2011 7:30 pm   

vaganova....wiem wiem to nie sa pointy dla początkujących ale tancerką nie będę a były w wyprzedaży....

arizona 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica SB
Wysłany: Sro Sie 03, 2011 7:35 pm   

uh, zastanawiałam się kiedyś czy ich nie kupić (przymierzałam je w paquicie) ale to nie są pointy dla mnie. w ogóle nie wiem czy dla kogoś kogokolwiek. nie chce Cię rozczarować, ale możesz mieć z nimi ciężką przeprawę. jak były na wyprzedaży i duża za nie nie zapłaciłaś, to ich nie wymieniaj; spróbuj je rozrobić i poćwiczyć. skoro stojąc en pointe Cię nie bolą paluchy, może nie będzie tak źle ;)

lailana 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
instruktor oriental
Wysłany: Sro Sie 03, 2011 7:39 pm   

arizona napisał/a:
uh, zastanawiałam się kiedyś czy ich nie kupić (przymierzałam je w paquicie) ale to nie są pointy dla mnie. w ogóle nie wiem czy dla kogoś kogokolwiek. nie chce Cię rozczarować, ale możesz mieć z nimi ciężką przeprawę. jak były na wyprzedaży i duża za nie nie zapłaciłaś, to ich nie wymieniaj; spróbuj je rozrobić i poćwiczyć. skoro stojąc en pointe Cię nie bolą paluchy, może nie będzie tak źle ;)

no ja niestety nie mam możliwości wybrania się do jakiegokolwiek sklepu baletowego; ciężkiej przeprawy się spodziewałam jeszcze zanim je zamówiłam bo już kilka osób na forum o tym wspominało, a że mnie na normalne pointy nie stać a nie tańczę profesjonalnego baletu to stwierdziłam że zaryzykuje, wizualnie baardzo mi się podobają fajnie mi się na nich stoi, ale pozycja VI boooliii :? :(

Odpowiedz do tematu