www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nowy sezon w PTT
Autor Wiadomość
Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Paź 05, 2005 12:21 pm   nowy sezon w PTT

Nowy sezon w teatrze tańca

Polski Teatr Tańca doczekał się wreszcie swojego domu w Poznaniu. Nowy sezon zainauguruje na Scenie Rozmaitości, której jest współgospodarzem

Właśnie tam - przy ul. Polnej - 26 października zobaczymy spektakle "Dancing HZ", w choreografii Pauliny Wycichowskiej i reżyserii Marcina Libera, oraz "... szparagijem", w choreografii Andrzeja Adamczaka. Obie prezentacje związane są z dwoma jubileuszami pracy artystycznej: 55-lecia Krystyny Kostrzemskiej i 35-lecia Marioli Hendrykowskiej.

Na ten sezon PTT planuje pięć premier. Będą to: pierwszy niemiecki pokaz "Przypadków Pana von K.", które w Poznaniu oglądaliśmy w zeszłym sezonie; "En face" w choreografii Susanne Jaresand ze Szwecji, "Short Cuts" w choreografii Istvana Juhosa - Putto z Węgier, premierę atelier PTT w choreografii Iwony Olszowskiej, Aleksandry Dziurosz i Iwony Pasińskiej, a także spektakl "Wiosna lato jesień zima" w choreografii Ewy Wycichowskiej, która inspiruje się współpracą z Przedszkolem Estetycznym w Poznaniu.

eop
Gazeta Wyborcza Poznań
3 października 2005

Nefretete
Solista Baletu

Wysłany: Sro Paź 05, 2005 9:59 pm   

zapowiada się ciekawie. proby do spektaklu Susanne Jaresand ze Szwecji już trwają... i cieszę się, że pani Olszowska będzie robić choreografię dla PTT :)

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Paź 05, 2005 10:10 pm   

no, a ja się cieszę że to samo zrobi Ola Dziurosz - brawo, brawo, brawo!

Nefretete
Solista Baletu

Wysłany: Sro Paź 05, 2005 10:16 pm   

Kasia G napisał/a:
no, a ja się cieszę że to samo zrobi Ola Dziurosz - brawo, brawo, brawo!

niestety muszę się przyznać, że pierwszy raz słyszę to nazwisko :oops:
Kasiu (lub ktokolwiek) - czy możesz mi co nieco przybliżyć sylwetkę tej pani?

P.S. co do planów PTT, liczyłam, że może w tym sezonie kolejną choreografię zrobi Jacek Przybyłowicz, ale jak widać nie.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Paź 05, 2005 11:01 pm   

Nefretete napisał/a:

niestety muszę się przyznać, że pierwszy raz słyszę to nazwisko :oops:
Kasiu (lub ktokolwiek) - czy możesz mi co nieco przybliżyć sylwetkę tej pani?

P.S. co do planów PTT, liczyłam, że może w tym sezonie kolejną choreografię zrobi Jacek Przybyłowicz, ale jak widać nie.

prosze:

Aleksandra Dziurosz – absolwentka Bytomskiej szkoły baletowej i studiów Pedagogiki Baletu w Akademii Muzycznej im. Chopina w Warszawie. Tancerka i pedagog. Nauczyciel akademicki (taniec współczesny) na Akademii Muzycznej im. F. Chopina w Warszawie (studia: Pedagogika Baletu i Teoria Tańca). Nauczyciel tańca współczesnego w Szkole Baletowej w Warszawie oraz w Szkole Baletowej w Łodzi, w Studio Taneczno-Aktorskim w Warszawie, tancerka w zespole teatru tańca Made Inc z Warszawy i Joe Alter Dance Group, występowała m.in. w "Learning curve", "What if?", "Rise and Fall" Joe Alter Dance Group;
"Parada chromosomów" Teatr Tańca NEI; "Humpty-Dumpty" Thingsezisee'm David Grenke Theatre. Uczestniczka wielu festiwali teatralnych, warsztatów tańca, m.in. Międzynarodowych Lubelskich Spotkaniach Teatrów Tańca, Lublin; Międzynarodowej Konferencji Tańca Współczesnego, V Biennale Tańca Współczesnego w Poznaniu 2002 (spektakl "Plik 01.5". Koncepcja, wideo, choreografia, muzyka: Made Inc.,, którego założycielami są Edyta Kozak i Mirosław Kowalczyk) i Festiwalu Sztuki Tanecznej, Bytom. Warsztaty m.in. w Sokołowie Podlaskim, w prywatnej szkole tańca Moc tańca w Warszawie i in.

PS. A Jacek Przybyłowicz w tym sezonie przygotuje na scenie kameralnej TW-ON balet (inscenizację???) do muzyki Oli Gryki. Spektakl ma nosić tytuł "Alpha Kryonia Xe" i byc połączony w jeden wieczór z operą "Fedra"Dobromiły Jaskot - wszystko w ramach cyklu prezentacji muzyki najnowczej "Terytoria"

Nefretete
Solista Baletu

Wysłany: Czw Paź 06, 2005 12:18 am   

dziękuję, Kasiu, jak zwykle jesteś niezastąpiona. :)

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Czw Paź 06, 2005 11:18 am   

:oops: ależ skąd - po prostu O. Dziurosz uczyła mnie tańca współczesnego na studiach ;)

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Czw Paź 06, 2005 11:39 am   

Kasia G napisał/a:
:oops: ależ skąd - po prostu O. Dziurosz uczyła mnie tańca współczesnego na studiach ;)

Poza tym jest dośc znana, również jako pedagog (uczy m.in. w OSB), jeśli chodzi o taniec współczesny w Polsce, a w Warszawie to już w ogóle.

asia_zaba
Nowicjusz

Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 6:10 pm   

Zna ktoś jakiegoś nauczyciela baletu? Okolice Poznania i Poznań. Bardzo pilne. Zajęcia indywidualne. Z góry dziękuję za odpwoiedź!

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 7:08 am   

Nie no słuchajcie: ja to ide zaraz skoczyc z mostu :( . Jak teraz mnie naszla taka bardzo bardzo duza potrzeba zobaczenia PTT to oni wiecie kiedy przyjeżdżaja do Łodzi? w dzien i godzine, na ktora mam juz kupioną premierę Contactu . :542:

I to w dodatku mają tego 16 V przyjechac wlasnie z "Lato Red - Sun", ktora to rzecz baaardzo mnie intryguje...

A w nowym sezonie mnie okrooopnie ciekawi premiera Ohada Naharina planowana na 26.11.2010.
Choreograf ten jest jednym z moich ulubionych, tancerze z PTT sa dobrzy, nie moge sie doczekac zobaczenia efektu.
Mam tylko nadzieje, ze bedzie to rzecz b dynamiczna. Czy macie moze jakies "przecieki" co to mniej wiecej bedzie?

dede 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 3:31 pm   

ojej ja bym też się chętnie dowiedziała czegoś o tej nowej realizacji PTT:) Agnieszko, może spotkamy się na premierze, Ohad Naharin to jednak wydarzenie, szczególnie dla miłośników współczesnego:)

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 4:39 pm   

na premierze w Poznaniu raczej na pewno mnie nie bedzie. Zobaczę jakos poźniej. A Ty sie wybierasz z dalekiej północy :) do Poznania?

A Ohad Naharin? Powiem nawet wiecej: to wydarzenie dla wszystkich, ktorzy "lubią" taniec: czy klasyczny, czy wspolczesny, czy modern czy cos tam jeszcze.
On ma taki styl, ze nawet jak sie wspolczesnego jeszcze nie czuje, to jego rzeczy sie czuje. W kazdym razie tak bylo ze mna ; docenilam go jeszcze dlugo zanim mnie jakos wspolczesny zaczął mocniej pociągać.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Kwi 09, 2010 11:07 am   

mozliwe, ze rzucanie sie z rozpaczy do rzeki nie będzie konieczne , bo jest światełko w tunelu, ze uda mi sie zobaczyc Lato.

Tzn prawdopodobnie zobacze dwie pierwsze pory roku , a ze PTT zwyczajowo zaczyna cztery pory roku od wiosny lub lata , to prawdopodobnie zobacze wiosne i lato, ewentualnie lato i jesień (ta druga opcja by mi bardziej odpowiadała).

Będę miala maly maraton : od 16:00 PTT, potem (niestety w trakcie : nigdy tego nie robie ale tu bedzie taka koniecznosc, niestety) wybiegnięcie na 19:00 na łódzki balet do TW.

Jednym slowem 16 maja bedzie duuuzo tanecznych wrazen

Odpowiedz do tematu