Dziadek do orzechów w KTT (6 XII) |
Autor |
Wiadomość |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 10:47 am Dziadek do orzechów w KTT (6 XII)
|
|
|
PREMIERA, 6 grudnia 2012 r. godz. 18.00
Bilety w cenie 30, 40, 50 zł
Rezerwacje: tel. 41 361 27 46 lub pod adresem impresariat@ktt.pl
Dla grup zorganizowanych od 15 osób znizka 5 zł na bilecie.
muzyka Piotr Czajkowski
choreografia: Elżbiet Szlufik Pańtak, Grzegorz Pańtak
scenografia i kostiumy: Małgorzata Słoniowska
Dziadek do orzechów w aranżacji Kieleckiego Teatru Tańca stanowi piękną, barwną kompozycję, poruszającą wyobraźnię dzieci i wzruszającą dorosłych.
Fabuła przedstawiona za pomocą tańca, niezwykle obrazowa i bardzo ciekawa pod względem instrumentalnym muzyka oraz świąteczna tematyka pozwoli widzom przenieść się w świat magii i fantazji. Ważnym aspektem przedsięwzięcia jest chęć przybliżenia widzom piękna muzyki Piotra Czajkowskiego. Dziadek do orzechów jest uważany za jedno z najlepszych dzieł kompozytora, który używając w swym dziele raczej nietypowych instrumentów jak: trąbki czy bębenki, starał się oddać świat dziecięcej wyobraźni.
Autorami choreografii do tego magicznego widowiska będą Elżbieta Szlufik-Pańtak i Grzegorz Pańtak. Połączenie muzyki Piotra Czajkowskiego z techniką tańca jazzowego i współczesnego jest nośnikiem ogromnej wartości historycznej, edukacyjnej i poznawczej. Niezwykle istotnym atutem produkcji są również kostiumy i scenografia, zaprojektowane przez uznaną scenograf i kostiumograf Małgorzatę Słoniowską, na stałe współpracującą z Operą Wrocławską.
Każdy widz w murach Teatru będzie mógł doświadczyć wysokiego artyzmu wykonania i magii niezwykłego spektaklu. |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Ali
Koryfej

|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 11:09 pm Re: Dziadek do orzechów w KTT (6 XII)
|
|
|
Kasia G napisał/a: | Dziadek do orzechów w aranżacji Kieleckiego Teatru Tańca stanowi piękną, barwną kompozycję (...). Połączenie muzyki Czajkowskiego z techniką tańca jazzowego i współczesnego jest nośnikiem ogromnej wartości historycznej, edukacyjnej i poznawczej. (...) Każdy widz ... będzie mógł doświadczyć wysokiego artyzmu wykonania... |
Ryzykowne stwierdzenia na półtora miesiąca przed premierą. Myślę więc sobie, że to nie opinia Kasi G., ale raczej przedruk komunikatu twórców przedstawienia. Pogratulować dobrego samopoczucia i samozadowolenia z niesienia "ogromnej wartości historycznej, edukacyjnej i poznawczej", ale też głębokiego przekonania o "wysokim artyzmie wykonania" ich grudniowego przedstawienia. Tak czy inaczej - zadziwiające. Ale życzę spełnienia wszystkich obietnic! |
_________________ Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż... cokolwiek, i rzadko zawodzi. |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 11:28 pm
|
|
|
oczywiście, ze to komunikat promocyjny teatru - choc mysle, ze taki Dziadek w Kielcach to niewątpliwie wydarzenie. A czy spełni powyższe obietnice - zobaczymy |
Lec |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Czw Lis 01, 2012 12:29 am
|
|
|
Ali takie są zasady promocji; uczą o tym że ma tak byc. To jest po prostu dobry, promocyjny materiał moim zdaniem, używający znanych chwytów pozyskania widza. To jakby krytykowac reklamę. |
|
|
|
|
 |
Ali
Koryfej

|
Wysłany: Czw Lis 01, 2012 12:28 pm
|
|
|
Przemyśl jeszcze swoje stanowisko, Sagittaire. Reklama może promować produkt adekwatnie do jego jakości, nie zaś robić ludziom wodę z mózgu, kłamiąc w żywe oczy. Kłaniają się tu przepisy Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów – niestety, słabo wciąż respektowane. W przypadku „Dziadka do orzechów” można by oczywiście zaryzykować mówiąc o "ogromnej wartości historycznej, edukacyjnej i poznawczej", a także o "wysokim artyzmie wykonania", gdyby reklamowano np. występy Teatru Maryjskiego z tym spektaklem. Kiedy jednak promuje się tak „połączenie muzyki Piotra Czajkowskiego z techniką tańca jazzowego i współczesnego” „w aranżacji Kieleckiego Teatru Tańca”, wówczas jest to zwykła MEGALOMANIA albo bezczelność. Tak czy inaczej nadużycie. |
_________________ Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż... cokolwiek, i rzadko zawodzi. |
|
|
|
|
 |
kalusia2
Nowicjusz
Związek z tańcem: tancerz(współczesny)
|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 8:04 pm
|
|
|
Tyle się nasłuchałam, o tym spektaklu... Od półtorej miesiąca w sumie przeglądam recenzje, zdjęcia, ale w końcu udało się i 18 stycznia jadę go obejrzeć moją klasą! Opowiem potem, jakie były wrażenia i nie kryję, że mam bardzo duże oczekiwania co do tego spektaklu |
_________________ "Nietzsche powiedział, że czasem dochodzimy do momentu, w którym robi się tak źle, że można uczynić tylko jedno z dwojga - śmiać się albo oszaleć. Dzisiaj trzecią możliwością jest taniec."
/Jonathan Carroll/ |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2013 12:00 pm
|
|
|
znakomicie, mam nadzieje, ze i ja wreszcie go zobaczę - wygląda na to że uda mi się dojechać do Kielc na spektakl 19 stycznia |
Lec |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
|
|