|
www.balet.pl
forum miłośników tańca
|
Przedstawialnia |
Autor |
Wiadomość |
Natka5151
Nowicjusz
Związek z tańcem: Miłośnik
|
Wysłany: Sro Lis 23, 2011 9:33 pm
|
|
|
Witam ! Nazywam się Natalia i mam 13 lat. Od pewnego razu zafascynowałam się baletem i zakochałam się w nim <33. Lecz niestety nie mogę go tańczyć, gdyż jestem strasznie mało rozciągnięta , nie umiem mostka ( nie mam garba, ani nic z tych rzeczy, ale jakoś mi nie wychodzi xdd ) i parę innych przyczyn. Bardzo bym chciała tańczyć balet i będę do upadłego się starać !!! A co ! A i moje zainteresowania to głównie taniec ( tańczę modern jazz, lecz chciała bym balet ), lecz także zwierzaki xdd Interesuję się klasyfikacją biologiczną i rozpoznawaniem poszczególnych ras. Przyszłość to głównie dobra szkoła i studia po kierunkiem lekarz weterynarz. A po gimnazjum pójdę do technikum i będę uczyć się na technika weterynarii <33 Studia może gdzieś za granicą ( mieszkam w Polsce ), hmm... jeszcze mam czas . Mam kilka zwierzaków : 2 psy, kota i papugę. Wszystkie kocham <33 Jeden pies to kundelek, a drugi to labrador. Kocica to dachowiec. A papuga to nimfa. Mam niestety rodzeństwo ( starszego brata ;/ ), które mnie wkurza ;p Ale takie uroki bycia młodszym ;// Ulubiony owoc to granat i arbuz, chociaż mandarynki też uwielbiam. Ale te dwa takie najjj ... mmmm... . Lubię kolor niebieski i zielony oraz żółty. Nielubię kiedy ludzie ubierają się cali na czarno i szaro, kocham kiedy ludzie ubierają się w jasne kolory. A i jeszcze jak skończę studia i zarobię trochę to wyjadę mieszkać do USA. Niegdy w Polsce, niby piękny kraj, ale mnie tak niczym szczególnym nie zachwyca. Kocham moją ojczyznę , ale kraju, jako tako nie lubię. xdd No to tyle |
_________________ Zafascynowana baletem <3
Zakochana w balecie <3
Pragnąca tańczyć balet <33
I balet ! |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Sro Lut 01, 2012 11:12 pm
|
|
|
No to może zaproszę tutaj Aliego, który nam ostatnio ożywił forum |
|
|
|
|
 |
Shecharchoret
Adept Baletu

Związek z tańcem: Tancerz, miłośnik
|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 5:24 pm
|
|
|
Natka5151 napisał/a: | Kocham moją ojczyznę , ale kraju, jako tako nie lubię. |
Cóż za ambiwalencja Również miałam kiedyś papugi i również były to nimfy. Piękne i mądre to stworzenia. A co do ubierania się na czarno... osobiście nie widzę w tym nic złego. Wszak czerń pasuje do każdej okazji, wyszczupla, a dodatkowo jest kobieca, tajemnicza a nawet seksowna
Witam w takim razie na forum i powodzenia życzę |
_________________ "An teileichi, an tasuri l’vadeich?
Ei darkeich yordah, sapri li, Shecharchoret?
Sod li kat, asu’ach li badad.
Laruchot egal sodi." |
|
|
|
|
 |
Nanami chan
Nowicjusz
|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2012 10:52 pm
|
|
|
Witajcie
Już od jakiegoś czasu milcząco przeglądam forum i pomyślałam że czas się przedstawić.
Mam na imię Agnieszka.Mimo zaawansowanego wieku 23 lat zaczęłam tańczyć i mam za sobą już 2 lekcje baletu.Chociaż figura tancerki nie jest czymś czym mogę się poszczycić wierzę że kobiece kształty nie są przeszkodą :)pPrzynajmniej w momencie jeżeli tak jak ja robi się to dla relaksu.
Na co dzień pracuję i zgłębiam tajniki gry na skrzypcach.Na nich też zaczęłam grać późno bo w wieku 20 lat.
Wszystko jest jednak możliwe!
pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
emily1984
Nowicjusz

Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Sob Sie 25, 2012 12:12 pm Dzień dobry :)
|
|
|
Witam wszystkich
Baletem zainteresowałam się przypadkowo, za sprawą przyjaciółki, która zajmuje się nim zawodowo od wielu lat. Moja wiedza na ten temat na pewno wymaga powiększenia(i forum zamierzam używać w tym celu) za to uczucie do tej pięknej dziedziny sztuki wręcz przeciwnie. Największy sentyment mam do "Jeziora Łabędziego"(haha, nic oryginalnego) dlatego, że właśnie je widziałam jako pierwsze i w dodatku był to Teatr Bolszoj.
Z dodatkowych informacji o mnie : Lubię Pragę jesienią i cynamonowe migdały.
Pozdrowienia.
Emilka |
_________________ Nena, też masz ode mnie buziaka |
|
|
|
|
 |
Georgia~
Corps de Ballet

Związek z tańcem: wciąż się kształcę
|
Wysłany: Sob Sie 25, 2012 2:19 pm
|
|
|
Witamy
cynamonowe migdały? W sensie obtaczane/prażone?
(Jakbyś miała przepis to ja chętna ) |
|
|
|
|
 |
emily1984
Nowicjusz

|
Wysłany: Sob Sie 25, 2012 10:44 pm
|
|
|
Georgia~ napisał/a: | Witamy
cynamonowe migdały? W sensie obtaczane/prażone?
(Jakbyś miała przepis to ja chętna ) |
Oczywiście, mam przepis, ale wyślę na priva, żeby nie robić off topic i nie kusić słodyczami |
_________________ Nena, też masz ode mnie buziaka |
|
|
|
|
 |
Motylka
Nowicjusz
Związek z tańcem: miłośnik, uczeń
|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2012 3:53 pm
|
|
|
Witajcie!
Forum przeglądam już od kilku lat Jestem Wam ogromnie wdzięczna za wszystkie wskazówki, jakie tu wyczytałam i za cały ten Wasz zapał do pokonywania trudności, jaki skapuje ze wszystkich postów.
Postanowiłam zacząć pisać, gdyż na nowo zaczyna się moja przygoda z baletem
Jestem z Łodzi - miasto duże, OSB oczywiście jest i mnogość szkół tańca także zachwyca
Swego czasu Rodzice wybrali dla mnie zamiast tańca muzykę, więc prawdziwe i dojrzałe pragnienie tańca obudziło się we mnie nazbyt późno Jako "duża panna" (na studiach) zaczęłam chodzić na lekcje klasyki do jednej z prywatnych szkół tańca... To absolutnie niesamowite doświadczenie! Wiem, że wiele Balerin po latach spędzonych w szkole ma dość wszystkich "pas", "jete" itd... A dla mnie każde takie słowo i ruch były jak balsam dla ducha W końcu to tylko raz w tygodniu
Później niestety złamałam kręgosłup, a gdy skończyłam rehabilitację niestety moja dotychczasowa Instruktorka baletu przeniosła się do innego miasta.
Ostatnio jednak moje marzenia o przyodzianiu point znów odżyły! W Łodzi otworzyła się szkoła tańca, w której podstaw klasyki może nauczyć się każdy , niezależnie od wieku i dotychczasowych umiejętności Opiszę ją zaraz w odpowiednim wątku
Tutaj miałam wielką chęć podzielenia się moją historią Mam nadzieję, że to nie offtop, w razie czego zmykam na inne wątki
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów i już cieszę się na wspólne taneczne pogawędki |
_________________ Baletomaniaczka, małymi kroczkami gonię baletowe marzenia |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2012 1:24 pm
|
|
|
Witam serdecznie na forum. Wspaniale, ze podzieliłaś się z nami swoją historią miłości do baletu, ciesze się także że ta przygoda zaczyna się na nowo i masz mozliwośc realizowania tej pasji. Zapraszam do pisania, komentowania i opowiadania, jak wyglądają zajęcia dla kompletnie początkujących (choć Ty początkująca przeciez nie jesteś). No i powodzenia! |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Motylka
Nowicjusz
Związek z tańcem: miłośnik, uczeń
|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2012 10:44 pm
|
|
|
Bardzo dziękuję za ciepłe przywitanie
Kasia G napisał/a: | Ty początkująca przeciez nie jesteś |
Patrząc na realia baletowe, wiem że jestem bardzo początkująca W tej technice sam "staż" czasowy mówi niezbyt wiele
Niemniej jednak: dziękuję |
_________________ Baletomaniaczka, małymi kroczkami gonię baletowe marzenia |
|
|
|
|
 |
fouette
Nowicjusz
Związek z tańcem: uczennica-tancerka
|
Wysłany: Sro Sty 16, 2013 10:31 pm
|
|
|
Cześć wszystkim!
Ostatnimi czasy coraz częściej przeglądam Forum, więc postanowiłam do Was dołączyć
Baletem interesuję się od... od zawsze
Od prawie dziesięciu lat uczę się tańca klasycznego w SBAN w Poznaniu. Moja przygoda z nim zaczęła się dość nietypowo (a może jednak typowo?), ponieważ jako kilkuletnie dziecko zamarzyło mi się nauczyć pięknie tańczyć i mieć możliwość występowania na prawdziwej scenie. I udało się! Rodzice posłali mnie do szkoły poleconej przez moją koleżankę tylko po to, żebym stwierdziła, że mi się nie podoba albo nie dam rady.
No cóż, w dalszym ciągu sztuka niezwykle mnie inspiruje, żeby nie powiedzieć, że wręcz bardziej Jak już wyżej pisałam, od prawie dziesięciu lat ćwiczę, a zwieńczeniem całego roku pracy jest PROFESJONALNY występ na deskach Teatru Muzycznego, od niedawna także Teatru Wielkiego (Opery Poznańskiej). Dodam, niezbyt skromnie, że jestem solistką
Poza baletem, uczę się grać na pianinie i gitarze, chodzę do Gimnazjum Dwujęzycznego (poznaniakom znane pod hasłem "Krzesiny" ) należącego do ZSO2
Więcej o sobie nie piszę, bo nie jestem interesującą osobą i nie chcę Was zanudzać =) |
_________________ After all this time?
Always. |
|
|
|
|
 |
damian.bokowski
Nowicjusz
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 1:29 pm Przywitanie
|
|
|
witam wszystkich |
_________________ banery reklamowe Wrocław działamy na terenie całego kraju, sprawdź nas. |
|
|
|
|
 |
ciksa
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczeń,miłośnik
|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 12:34 pm
|
|
|
witamy na forum! |
_________________ what goes around comes back around.. |
|
|
|
|
 |
Alice.99
Nowicjusz

|
Wysłany: Sob Mar 30, 2013 3:32 pm
|
|
|
Witam,
od pewnego czasu przeglądam forum w poszukiwaniu informacji o tańcu klasycznym. Forum bardzo mi się spodobało, więc postanowiłam do niego dołączyć.
Zainteresowanie baletem, w moim przypadku, zaczęło się dość nietypowo: podczas ferii postanowiłam iść spać (spanie to moje hobby) i przyśnił mi się sen o dniu w skórze prima baleriny. Po przebudzeniu zaczęłam szkicować baletnice (jestem swego rodzaju artystką malarstwo, rzeźba, architektura terenu, cukiernictwo, literatura). Cały mój pokuj tonął w rysunkach. Namalowałam obraz, tańczącej młodszej siostry (siostra chodzi na balet). W końcu postanowiłam dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat. Zaczęłam przepytywać siostrę, przeglądać internet i zanim sie obejrzałam, siedziałam już w tym po uszy. Obecnie staram się przywrócić sobie giętkość, żeby móc zacząć taniec klasyczny od podstaw. Co prawda, mam już 15 lat , ale uważam, że na spełnianie marzeń nigdy nie jest za późno. |
_________________ Na spełnianie marzeń nigdy nie jest za późno. |
|
|
|
|
 |
ciksa
Adept Baletu

|
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 3:28 pm
|
|
|
tak tak tak! to prawda! ja zaczęłam tańczyć kiedy miałam 13 lat. najpierw ogromna fascynacja a potem lekcje baletu. na początku było troszkę trudno, ale wszystko wyćwiczyłam. powodzenia kochana! : > |
|
|
|
|
 |
Alice.99
Nowicjusz

|
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 5:18 pm
|
|
|
Dzięki |
_________________ Na spełnianie marzeń nigdy nie jest za późno. |
|
|
|
|
 |
m_bright
Nowicjusz

|
Wysłany: Pią Kwi 19, 2013 10:51 pm
|
|
|
Witam serdecznie.
Swoją przygodę z baletem zaczełam w wieku 4 lat w małym studiu dla dzieciaczków(do lat 6), ale zanim dobiłam do tego wieku zostałam "przerzucona" czy może "awansowałam" do studia dla starszych prowadzonego przez Walerego Niekrasowa. Spędziłam tam kilka lat, występowałam w teatrze na kontrakcie, jeździłam na tourne, tańczyłam i tańczyłam, uwielbiałam to i podobno miałam predyspozycje, ale niezbyt moim rodzicom widziało się wysyłanie dziecka do OSB w Gdańsku (200 km + w tym czasie średnio u nas w rodzinie z utrzymywaniem dziecka na odległość) a i także mi nie podobały te klasy baletowe utworzone w tutejszej podstawówce... Ze względu na to tak trochę byłam na wylocie w studiu... Zrezygnowałam więc ze studia, ale wciąż ćwiczyłam "na własną rękę"... potem zakopałam balet jako anegdotę w moim życiu, że był taki czas, że wiele mi dał i nauczył, ale zaczęłam pracować nad innymi zainteresowania, lecz z takim samym oddaniem i wytrwałością jak nad baletem...
Mam bliską znajomą z berlińskiej szkoły Sabiny Roth, która kontroluje mój "domowy trening" żebym sobie nie zrobiła poważnej krzywdy, przypomina mi to co mogło się zatrzeć i od czasu do czasu z okazji wizyt fizycznie poprawia błędy i instruuje. Dzięki takiemu układowi jestem już en pointe od kilku tygodni i powoli powoli wdrażam się coraz lepiej.
Jednak moim marzeniem jest żeby gdzieś w moim mieście w którym jest przecież już multum sali baletowych, nawet z bardzo profesjonalnie przygotowanym podłożem antywstrząsowym i antypoślizgowym, pan Walery reaktywował studio, z szansą dla "starszych dzieci" bo działa jego studio, ale lekcje są prowadzone przez jego żonę, i tylko dla dzieci do lat 6. Starsze mam rozumieć idą do szkoły baletowej, zazwyczaj podobno nie wytrzymują i odchodzą przed końcem podstawówki, a te które dotrwają, idą do gimnazjum z klasą baletową i koniec. Myślę że znalazło by się kilka osób z "późnym zapłonem" ale wciąż chcących spróbować. Nie mówię o reaktywacji przedstawień i całego cyrku, ale po prostu zajęcia, żeby sobie poćwiczyć, wyżyć, i mieć satysfakcję że uczy mnie tak dobry nauczyciel, a jeśli nawet nie pan Walery, to tylko żeby mieć dostęp do sali, drążka i lustra, z kimkolwiek nad głową, ale zawsze zajęcia. |
|
|
|
|
 |
liveinthebeat
Nowicjusz
Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Nie Maj 19, 2013 9:31 am
|
|
|
Witam wszystkich! : )
Zaczęłam tańczyć balet na zajęciach dla maluchów w OSB w Gdańsku kiedy miałam 6 lat. Po dwóch latach znudziło mi się - byłam głupia. ;''(
W wieku 10 lat zaczęłam jeździć figurowo na łyżwach. Na początku w synchronie, potem w parach tanecznych. Miałam jednego partnera i to tylko przez miesiąc. Wierzcie mi- z partnerami w łyżwiarstwie bardzo ciężko. W tym roku ( ok. 7 miesc. temu) zaczęłam równolegle trenować taniec towarzyski. Szybko nadrobiłam zaległości i po 3 miesiącach trafiłam do grupy wyczynowej. Obecnie jestem jedną z lepszych, ale wciąż BEZ PARTNERA! ;'(
Jako łyżwiarka mam 'dodatkowe' 3 balety (+chodzę na jeden nie z mojej grupy, czyli w sumie 4 + w domu). Po prostu się zakochałam ( w balecie i mimo tego, że już niedługo kończę 14 lat(taka ze mnie starucha) zrobiłabym wszystko, by tańczyć profesjonalnie. Zamówiłam już pointy, jestem bardzo chwalona przez instruktorkę (ona również uczy w OSB) za ambicję, pracowitość, postawę i rozciągnięcie, ale wydaje mi się, że dobre przygotowanie fizyczne, talent i jakieś tam minimalne doświadczenie nie uczynią mnie balleriną. |
_________________ ~~ Going to perfecion~~ |
|
|
|
|
 |
lily91
Adept Baletu

Związek z tańcem: zaczarowana
|
Wysłany: Nie Maj 19, 2013 4:12 pm
|
|
|
Witaj, liveinthebeat, ale proszę, nie mów, że jesteś stara. Na tym forum są starsze osoby które dopiero zaczynają i dałyby dużo by móc cofnąć się znów do 14 lat po to, żeby zacząć wcześniej majac lepsze warunki fizyczne do nauki klasyki.... W każdym razie gratuluje ambicji i dotychczasowych sukcesów. Ach, ten balet.... |
_________________ I wanna be perfect. |
|
|
|
|
 |
lj
Adept Baletu

|
Wysłany: Nie Maj 19, 2013 7:19 pm
|
|
|
Witaj na forum liveinthebeat
Skoro masz stały kontakt z nauczycielką z OSB, to porusz z nią ten temat, zapytaj czy masz szansę, jakie są warunki rekrutacji do szkoły itp.
A co do point- mam nadzieję, że będziesz ćwiczyć pod okiem instruktorki (i za jej zgodą ), bo jeżeli chcesz tańczyć profesjonalnie, to tym bardziej nie powinnaś robić nic sama w nich, bo możesz sobie krzywdę zrobić i źle wyuczyć.
W każdym razie, nie rezygnuj! Tak jak powiedziała lily91, nie jesteś stara, pracuj wytrwale, spróbuj zrealizować marzenie! Życzę powodzenia |
|
|
|
|
 |
ciksa
Adept Baletu

|
Wysłany: Pon Maj 20, 2013 6:46 pm
|
|
|
jak Ty jesteś stara, to ja jestem Natalia Osipova! kochana walcz o siebie! pytaj się instruktorki co i jak i leć do przodu! trzymamy za Ciebie kciuki i życzymy Ci powodzenia :3 |
|
|
|
|
 |
Lorenzo
Corps de Ballet

|
Wysłany: Pon Maj 20, 2013 7:31 pm
|
|
|
Liveinthebeat, bycie "za starą" to już nie jest wymówka:-), wiara w siebie, ciężka praca i wytrwałość może zdziałać wszystko, do dzieła!!! |
_________________ Happiness only real when shared. |
|
|
|
|
 |
liveinthebeat
Nowicjusz
|
Wysłany: Sro Maj 29, 2013 5:58 pm
|
|
|
Dzięki wszystkim za ciepłe powitanie i miłe słowa! Na pewno się nie poddam mimo wieku. Więc do dzieła. Pozdrawiam. |
_________________ ~~ Going to perfecion~~ |
|
|
|
|
 |
Khaleesi
Nowicjusz
Związek z tańcem: Tancerka
|
Wysłany: Wto Wrz 17, 2013 9:50 am
|
|
|
Witajcie
Czytywałam to forum dość intensywnie już kilka lat temu, jednak jakoś nigdy się na nim nie zarejestrowałam. Zdecydowałam się to obecnie zrobić, ponieważ liczę na waszą pomoc w pewnej sprawie, ale o tym wkrótce napiszę w odpowiednim dziale. Jeśli o mnie chodzi, to jestem absolwentką szkoły baletowej, ale obecnie nie tańczę zawodowo na pełen etat, powiedziałabym że bardziej rekreacyjnie. Moja droga poniosła w końcu mnie bardziej w stronę tańca współczesnego i jazzu.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie |
|
|
|
|
 |
Nikka
Nowicjusz
Związek z tańcem: laik
|
Wysłany: Wto Wrz 17, 2013 10:11 am Witam
|
|
|
Witam,
mam na imię Dominika. Nie jestem baletnicą ani tancerką. Uczęszczałam jako dziecko na lekcje baletu. Zarejestrowałam się na forum, ponieważ szukam Point w dobrym stanie jako rekwizyt do sesji zdjęciowej, ale o tym w innym temacie. Pozdrawiam wszystkich serdecznie |
|
|
|
|
 |
|
|