,,Dance magazine'' |
Autor |
Wiadomość |
Małgoś
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczeń/tancerz
|
Wysłany: Pon Paź 10, 2005 8:51 pm ,,Dance magazine''
|
|
|
Czesc
Mam pewne pytanko... albo stwierdzenie jak kto chce...
a mianowicie, byłam sobie dzisiaj w ''Empiku'' i oczywiście siedziałam tam z godzinę ale to tak poza tematem....:P
no i ide sobie i ide... i szukam czegoś o tańcu i myśle sobie ,,a nóż widelec się coś napatoczy...'' ......... no i sie napatoczyło...
na stoisku z różnymi magazynami na półce ,,sztuka'' dorwałam pewien magazyn o nazwie ,,Dance magazine''... tak więc jest on po angielsku i niestety kosztuje => ok. 33 zł! piszę więc bo chce się zapytać czy wiece coś o tym magazynie bliżej i czy warto go kupic??
ja tam osobiście w dziedzinie magazynów ,,tanecznych'' nie jestem bardzo obeznana a wiem że takich czasopismo jest raczej nie wiele... więc chciałabym zaczerpnąć Waszej opinii ... jeśli ktoś coś wie to niech naskrobie...
Pozdrawiam Taki Ktosiek :* |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Pon Paź 10, 2005 10:18 pm
|
|
|
hmmm, "Dance magazine" nie polecam początkującym baletomanom, bo po prostu stosunkowo niewiele jest tam do czytania - nie warto wydawac 33 zł, na pismo w którym 60 % stanowią reklamy i ogłoszenia kursów, szkół itp. Warto przejżec i kupić ewentualnie, jesli naprawdę jakiś tekst (teksty ) Cie zainteresują - bo zdjęć tez jest stosunkowo niewiele.
Prędzej polecam "Dance Europe" - mniej reklam, b. ładnie wydawany, opisuje wydarzenia i postaci z bliższego nam "podwórka" - no i cena przystępniejsza.
No i wszystko zalezy od tego, jak tam z Twoim angielskim |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Nefretete
Solista Baletu

|
Wysłany: Wto Paź 11, 2005 12:27 am
|
|
|
a "Dance Europe" jest również po angielsku? |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Wto Paź 11, 2005 9:50 am
|
|
|
tak, także po angielsku. Niedługo w Dodatku baletowym do "Trubadura" bedzie obszerny tekst o czasopismach baletowych - cierpliwości. |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Domi
Corps de Ballet

Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Czw Paź 13, 2005 8:52 pm
|
|
|
Ja polecam Dance Europe, tak samo jak pisała Kasia, jest to czasopismo na dobrym poziomie, artykuły sa ciekawe i dosyc konkretne. Czytając Dance magazine miałam wrażenie że panuje w tej gazecie straszny chaos a 70% zajmują reklamy, ktore dla nas tu, w Polsce są po prostu bez znaczenia, bo dotyczą podłóg baletowych itp. itd.
Polecam Dance Europe także ze względu na śliczne zdjęcia,których jest dużo. Czasopismo jest podzielone na kilka działów, zawsze jest artykuł o jakims tancerzu, recenzje, strona typu "Dzień z życia" , która jest poswięcona różnym ludziom związanym z baletem i wiele różnych ciekawych szczegółów, które trudno by było opisac dokładnie. Zwraca uwage profesionalizm autorów, fotografów itd.
W każdym razie to moja ulubiona gazeta baletowa i polecam ją wszystkim miłosnikom tańca. |
_________________ The dance says what words cannot |
|
|
|
|
 |
sisi
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Czw Paź 13, 2005 10:27 pm
|
|
|
Nefretete, czy wiesz czy można ja kupić w Poznaniu? zwiedziłam 3 empiki i nie ma, a wątpie, żeby było w jakimś kiosku... |
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!! |
|
|
|
|
 |
Nefretete
Solista Baletu

|
Wysłany: Pią Paź 14, 2005 12:38 am
|
|
|
wczoraj byłam w empiku na ratajczaka (tam gdzie teatrz 8-go dnia) i z ciekawości próbowałam znaleźć ale bez rezultatu. natomiast jakis czas temu widziałam w empiku w king crossie. |
|
|
|
|
 |
Małgoś
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczeń/tancerz
|
Wysłany: Sob Paź 15, 2005 12:13 pm
|
|
|
eh skoro w Poznaniu nawet nie ma... to nie oczekuje żeby w moich okolicach była ta gazeta.... |
|
|
|
|
 |
Kasia W
Adept Baletu

|
Wysłany: Sob Paź 15, 2005 2:49 pm
|
|
|
Tu mi się przypomina osłupienie, jakie przeżyłam oglądając czasopisma w kiosku z gazetami na stacji kolejowej we Francji - 4 różne magazyny: Danser, Danse, Ballet 2000 i Danse Light. Ach... |
|
|
|
|
 |
gonia
Solista Baletu

Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Czw Lis 03, 2005 5:20 pm
|
|
|
Kasia G napisał/a: | Prędzej polecam "Dance Europe" - mniej reklam, b. ładnie wydawany, opisuje wydarzenia i postaci z bliższego nam "podwórka" - no i cena przystępniejsza.
No i wszystko zalezy od tego, jak tam z Twoim angielskim |
Czyli ile mniej więcej kosztuje? Bo ja właściwie mam słaby angol, ale zdjęcia... |
|
|
|
|
 |
.:Odylia:.
Koryfej
Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Czw Lis 03, 2005 5:40 pm
|
|
|
25 zl 20 groszy |
_________________ "Chcemy tylko tańczyć i milczeć..." |
|
|
|
|
 |
gonia
Solista Baletu

Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Nie Lis 06, 2005 5:35 pm
|
|
|
No żeczywiście tańszy
A czy wiecie, gdzie w Toruniu można dostać ten Dance Europe?? Bo szukałam w empiku na Starówce i nie było W ogóle w dziale "sztuka" były tylko gazety dla plastyków (malarzy, rysownikjów...). Tak, jakby nie istniał nikt inny! Rozumiem, że tych nmal;arzy i innych jest więcej, ale chyba fanów baletu też jest sporo ( w końcu jest kilka zespołów, to chyba ktoś do nich chodzi, no nie?) |
|
|
|
|
 |
Nati
Koryfej
Związek z tańcem: czynny! SB+OEB
|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 12:54 pm
|
|
|
chcę powrócić do tematu... Też nie potrafię znaleźć tego czasopisma. Może wiecie czy można przez internet kupić? |
_________________ Taniec wymaga człowieka chętnego,
szlachetnego, opanowanego;
człowieka o zrównoważonych siłach.
Dlatego chwalę taniec... |
|
|
|
|
 |
jaromir
Adept Baletu

Związek z tańcem: milosnik
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2010 6:43 pm
|
|
|
Ostatni numer 139, kwietniowy / 2010 , cena 29,90 kupiłem w empiku ok. 2 tygodnie temu, jest to rzeczywiści najciekawsze pismo z dostępnych na naszym rynku z powodów wymienionych przez poprzednikow.
Obok bardzo dobrych zdjec, dzieki artykulom, recenzjom i krotkim notkom, repertuarowi, jest kontakt z baletem na poziomie swiatowym, przeglad tego co sie dzieje na swiecie.
Ach, gdzie kupić ?
Jak ktos napisal w empiku, w dziale sztuka ( malarstwo, teatr, poezja ) zobacz uwaznie, czasem ( czesto ) jest zasloniete przez inne czasopisma, obok moze byc Dance Magazine lub Balet2000 , w tym jest tekst w 3 jezykach rownolegle ang, niem, hiszp.
Zawsze mozesz zapytac sie obslugi o dany tytuł, gdzie jest, ile egzemplarzy itd.
W Anglii kosztuje 2,95, a wiec ok 13 zł. |
_________________ Tańcząc, ciałem powiesz także to, czego nie możesz wyrazić słowem. |
|
|
|
|
 |
Chiaranzana
Corps de Ballet
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2010 10:14 pm
|
|
|
Ja kiedys zamawialam go w prenumeracie przez punkt ktory sprowadza obcojezyczne gazety, pamietam ze bylo to w Warszawie. Raz w Empiku znalazlam czasopismo w dziale hobby i widzialam go w sklepie muzycznym przy SB. |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2010 10:46 am
|
|
|
czyli wszyscy jak jeden mąż uważają, ze najlepsze ang jęz pismo to Dance Europe? |
|
|
|
|
 |
Chiaranzana
Corps de Ballet
|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2010 1:28 pm
|
|
|
Hmm, mnie nie przypadlo do gustu, za duzo reklam, za gruby papier, za malo merytorycznych wiadomosci o tancu. Nie wiem jak sie teraz je czyta.
Mi brakuje polskiego magazynu o tancu. |
|
|
|
|
 |
jaromir
Adept Baletu

Związek z tańcem: milosnik
|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2010 3:15 pm
|
|
|
Najlepsze? Każde jest inne, użyłbym określenia najciekawsze dla naszego kręgu geograficznego. Balet2000 z racji tego, ze jest w 3 językach, to treści jest 1/3.
Papier wysokiej jakości, grubszy oddaje pewną klasę magazynu, elitarność tematyki.
Dance magazine ma cienszy lakierowany poza oklądką, bo ma charakter nieco bardziej użytkowy ( dla Amerykanów ).
Nic nie jest przypadkiem, takze to, że w Polsce niestety brak nawet kwartalnika fachowego ( który chętnie widziałaby Charizana ), tamte tytuły docierają do miłosników bardziej, niz do fachowców, dla których sa też pozyteczne dając jakiś ogląd sytuacji.
Dzieki temu możliwy jest nakład w wysokości gwarantującej wpływ z reklam i cyrkulację ( sprzedaż z lady i prenumeratę ).
Zresztą w Polsce jest słaba tradycja korzystania z pism branżowych w ogóle. Dziś w dobie internetu przezwyciężenie tego jest trudne, bo on zapewnia dopływ jakiejś informacji.
Dawniej bez zaglądania do magazynu poświęconego danej dziedzinie, człowiek skazany był na wiedzę tylko o tym co sam zobaczył i usłyszał. |
_________________ Tańcząc, ciałem powiesz także to, czego nie możesz wyrazić słowem. |
|
|
|
|
 |
aokins
Nowicjusz
Związek z tańcem: uczeń i nauczyciel:)
|
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 7:48 pm
|
|
|
Hej, byłam w lipcu w Paryżu i w każdym kiosku znalazłam 2 czasopisma:
-Danse-European Dance News (w całości poświęcony baletowi, piękne zdjęcia...)
-Danser(poświęcony różnym technikom, w wiekszości baletowi, pełno artykułów...)
Niestety były tylko w języku francuskim. Kupiłam je z myślą o znalezieniu ich odpowiedników anglojęzycznych w internecie albo chociaż stron internetowych.
Dwa dni googlowałam, niestety bez rezultatów.
Moje zapytania:
1. Czy ktoś wie coś więcej o tych magazynach?
2. Czy są w języku angielskim?
3. Czy można je w Polsce dostać?
Liczę na Waszą pomoc, a prywatnie wznoszę modły o polskie czasopismo, bo to jest nie do wytrzymania ... |
_________________ Taniec jest moją jedyną prawdziwą wolnością... |
|
|
|
|
 |
Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem: historyk, krytyk
|
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 10:22 pm
|
|
|
aokins napisał/a: | Hej, byłam w lipcu w Paryżu i w każdym kiosku znalazłam 2 czasopisma:
Niestety były tylko w języku francuskim. Kupiłam je z myślą o znalezieniu ich odpowiedników anglojęzycznych w internecie albo chociaż stron internetowych.
Moje zapytania:
|
to są czasopisma tylko po francusku Danser to według mnie jedno z najlepszych czasopism o tańcu jakie sa wydawane w Europie, niestety w języku angielskim nie ma tak dobrego jeszcze niemieckie Ballet -Tanz jest bardzo dobre.
Danser porusza różnorodne tematy i aspekty dotyczące tańca, baletu sporo jest o tańcu we Francji. Danse jest zdecydowanie bardziej skoncentrowany na balecie i artykuły sa moim zdaniem merytorycznie i analitycznie mniej ciekawe a raczej informacyjno - relacjonujące.
Danser i Danse można jedynie zaprenumerować albo kupować poszczególne numery przez internet |
_________________ Nic nie powinno ukazywać ciała, tylko ono samo
O.Wilde |
Ostatnio zmieniony przez Joanna Bednarczyk Wto Sie 10, 2010 10:33 pm, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
 |
Nataszaa
Corps de Ballet

|
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 10:27 pm
|
|
|
Ja tylko przypomnę, że w Polsce jest wydawane czasopismo o tańcu "Trendy Magazyn". Nie ma tam wzmianek o balecie, więcej o jazz'ie i hip-hopie, ale lepsze to niż nic... |
_________________ "Zapytasz: po co to wszystko? Odpowiedź jest prosta: ponieważ postanowiłaś zostać tancerką." |
|
|
|
|
 |
inaenka
Koryfej

Związek z tańcem: bliski
|
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 10:51 pm
|
|
|
A próbowałyście "przeglądać" czasopisma dostępne on-line? Wiadomo, z takim nie wsiądzie się do autobusu i nie poszpanuje , ale dla głodnych wiedzy dobre i to |
_________________ ""While I dance I can not judge, I can not hate, I can not separate myself from life. I can only be joyful and whole. This is why I dance."
- Hans Bos
------------------------------------------------------- |
|
|
|
|
 |
Nataszaa
Corps de Ballet

|
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 10:56 pm
|
|
|
inaenka napisał/a: | A próbowałyście "przeglądać" czasopisma dostępne on-line? Wiadomo, z takim nie wsiądzie się do autobusu i nie poszpanuje , ale dla głodnych wiedzy dobre i to |
Jestem załamana... xD
A o jakich konkretnie mówisz? Nie spotkałam się z żadnym... |
_________________ "Zapytasz: po co to wszystko? Odpowiedź jest prosta: ponieważ postanowiłaś zostać tancerką." |
|
|
|
|
 |
aokins
Nowicjusz
Związek z tańcem: uczeń i nauczyciel:)
|
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 11:07 pm
|
|
|
Joanna Bednarczyk napisał/a: | aokins napisał/a: | Hej, byłam w lipcu w Paryżu i w każdym kiosku znalazłam 2 czasopisma:
Moje zapytania:
|
to są czasopisma tylko po francusku Danser to według mnie jedno z najlepszych czasopism o tańcu jakie sa wydawane w Europie, niestety w języku angielskim nie ma tak dobrego jeszcze niemieckie Ballet -Tanz jest bardzo dobre.
Danser porusza różnorodne tematy i aspekty dotyczące tańca, baletu sporo jest o tańcu we Francji. Danse jest zdecydowanie bardziej skoncentrowany na balecie i artykuły sa moim zdaniem merytorycznie i analitycznie mniej ciekawe a raczej informacyjno - relacjonujące.
Danser i Danse można jedynie zaprenumerować albo kupować poszczególne numery przez internet |
No właśnie ja mam problem ze znalezieniem ich w internecie, masz konkretne linki? |
_________________ Taniec jest moją jedyną prawdziwą wolnością... |
|
|
|
|
 |
Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem: historyk, krytyk
|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 12:18 pm
|
|
|
poszczególne numery można kupić z wysyłka do Polski np. www.journaux.fr wpisz w okienko do wyszukiwania tytuł ale jeżeli chcesz zaprenumerować na jakiś okres to tutaj do Polski ci nie przyjmą, trzeba bezpośrednio skontaktować się z czasopismem z działem abonamentowym tylko telefonicznicznie niestety pod tym względem czasopisma są dość niemrawe i nie maja własnej strony internetowej.
co do Danser jak masz nowy numer czasopisma to z tyłu sa numery telefonów, teraz się trochę pozmieniało bo są jakiś adresy mailowe do oddziału szwajcarskiego i belgijskiego ale do głównego francuskiego nie. Ja mam abonament dośc stary i instalowany we Francji z przesyłka do Polski. |
_________________ Nic nie powinno ukazywać ciała, tylko ono samo
O.Wilde |
|
|
|
|
 |
|