POLSKI BALET NARODOWY |
Autor |
Wiadomość |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Pią Cze 17, 2016 7:27 am
|
|
|
Po pierwsze - każdy wie, że fouetté jest 32 ale powszechnie tańczy się niektóre podwójne, co daje 40. Dla odróżnienia 32 pojedynczych od 32 pojedynczych i kilku podwójnych zawsze piszę o 40. Chyba to jest logiczne. Zresztą była o tym wiele razy dyskusja na forum, było to wyjaśniane i w dyskusji trudno opisywać w nawiasie każde oczywistości.
Co do ilości - liczyłam je wiele razy i w Lwowie i na ŁSB i nie wiem doprawdy, co w tym niezwykłego. Jest to klasyczna norma.
Jest też oczywistym, że nasze I solistki nie mają z tym problemów i pięknie to potrafią zreobić jak Yuka Ebihara.
O to mi właśnie chodziło, że skoro mamy tancerki bez problemu to wykonujące, to czemu ograniczać w klasyce elementy typowe i wystawiać np. naszego dziadka do Orzechów bez nich.
Ali - Proszę Cię daruj sobie swoje analizy i mitomanie |
|
|
|
|
 |
Ali
Koryfej

|
Wysłany: Pią Cze 17, 2016 6:14 pm
|
|
|
Sagittaire napisał/a: | ... liczyłam je wiele razy... daruj sobie swoje analizy i mitomanie |
Gratuluję Sagittaire precyzji w rachowaniu tych 40 w ramach 32 z podwójnymi. Ale moja rada jest taka: nie trać czasu w teatrze na liczenie ILE, ale przyglądaj się raczej JAK - to w balecie znacznie ważniejsze. A swoje "analizy" darowałem już Tobie, zaś "mitomanie" - Twojemu rozmówcy za jego 40 piruetów, więc nie będę ich Wam odbierał.
Czuj, czuj, czuwaj! |
_________________ Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż... cokolwiek, i rzadko zawodzi. |
|
|
|
|
 |
simple.dancer
Nowicjusz
Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2016 7:01 pm
|
|
|
Sagittaire, nie zgodzę się. Pas fouette to pas fouette a obrót to zupełnie co innego |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Sro Cze 22, 2016 8:43 am
|
|
|
Mai Kageyama i Maksim Woitiul nagrodzeni statuetkami Kiepury (Nagrody Muzyczne)
http://teatrwielki.pl/tea...si-w-2015-roku/ |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Pią Cze 24, 2016 1:30 pm
|
|
|
Fajny tekst i filmik - gazeta Metro rozwiewa mity krążące wokół baletu w rozmowach z dyrektorem i tancerzami PBN
http://metrowarszawa.gaze...baletowego.html |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Ali
Koryfej

|
Wysłany: Nie Lip 10, 2016 5:19 pm
|
|
|
Portal Teatr dla Was przygotował alfabet najciekawszych wydarzeń stołecznych teatrów w sezonie 2015/2016: http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/225594.html
To co spodobało się najbardziej!
To co przyniosło największe przeżycie i wzruszenie!
To co godne zapamiętania!
To co koniecznie zobaczyć trzeba (jeśli taka możliwość w sezonie 2016/2017 jeszcze zaistnieje)!
Wśród wyróżnionych:
Teatr Wielki - Opera Narodowa: "Burza" w reż. Krzysztofa Pastora
Vladimir Yaroshenko jako Prospero, Yuka Ebihara jako Miranda, Maksim Woitiul jako Ferdinand, Patryk Walczak jako Ariel i Paweł Koncewoj jako Caliban w "Burzy".
Pełna zgoda i gratulacje! |
_________________ Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż... cokolwiek, i rzadko zawodzi. |
|
|
|
|
 |
Ali
Koryfej

|
Wysłany: Pon Sie 01, 2016 3:00 pm
|
|
|
Kasia G napisał/a: | ...Myślę, że w Warszawie możemy się spodziewać (...) opowieści o historycznych postaciach, ale kostiumowej (dwór carski Romanowów, "książę" - carewicz Mikołaj i jego marzenie o księżniczce Alix i romans z Matyldą Krzesińską)... (...) jestem ciekawa i już się nie obawiam "uwspółcześnionego Jeziora". |
Miałaś rację Kasiu, znalazłem wywiad z librecistą, który trochę wyjaśnia zagadkę nowego warszawskiego "Jeziora łabędziego": http://www.teatrdlawas.pl...pawel-chynowski Zapowiada się ciekawie. |
|
|
|
|
 |
|