Halluksy, płaskostopie a taniec |
Autor |
Wiadomość |
Domi
Corps de Ballet
Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Pią Paź 21, 2005 10:15 pm
|
|
|
taki baletowy.
W ogóle ja lubię baletowy ból. To mi daje pewnosc, że moje mięśnie pracują, że cos sie z moim ciałem dzieje dobrego... |
_________________ The dance says what words cannot |
|
|
|
|
|
sfra
Solista Baletu
Związek z tańcem: baletoman
|
Wysłany: Sob Paź 22, 2005 12:05 pm
|
|
|
No po wspólczesnym to tak mnie barki bolą, ze nie wiem, czy to az tak przyjemne i zwiastuje dobre rezultaty... |
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego |
|
|
|
|
|
Domi
Corps de Ballet
Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Sob Paź 22, 2005 12:30 pm
|
|
|
a co takie robicie, że Cię barki bolą? Mnie chyba jeszcze nigdy nie bolała ta częśc ciała, inna sprawa, że dziewczyny z reguły nie robią podnoszeń, a przewroty itd mamy rzadko... |
_________________ The dance says what words cannot |
|
|
|
|
|
sfra
Solista Baletu
|
Wysłany: Sob Paź 22, 2005 12:53 pm
|
|
|
akurat miałem ostatnimi czasy dużo przejśc na barkach, padów, etc. |
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego |
|
|
|
|
|
Czajori
Solista Baletu
Związek z tańcem: na całe życie! :)
|
Wysłany: Sob Paź 22, 2005 4:08 pm
|
|
|
Znam ten ból, w czasach aktywnej nauki tańca współczesnego zawsze miałam posiniaczone ramiona (co powodowało niekończące się pytania obcych i nieobcych: "co ci się stało?") Polecam maść "Arcalen", łagodzi ból i szybko goi siniaki, można dalej padać... |
_________________ Anna Pawłowa nigdy nie zakręciła więcej niż dwa piruety, ale jakiż wyraz miały jej arabeski! |
|
|
|
|
|
Joanna
ADMINISTRATOR
Związek z tańcem: tancerka?
|
Wysłany: Sob Paź 22, 2005 4:29 pm
|
|
|
Kasia G napisał/a: |
chodzi o potas - można łykać w pigułkach ale pod nadzorem lekarza bo żadnych mikroelementów nie powinno byćw organizmie za duzo. Mnie skurcze w stopach łapią bez "ćwiczenia" i tańczenia - po prostu - mam nedobór potasu |
Ekhem... Potas to makroelement
Faktycznie, jego nadmiar jest b. niekorzystny, ale z 'natury' przedawkować go się nie da. Natomiast np. w lekach tak, w już nie daj Boże kroplówki z potasem nie wolno sobie dowolnie samemu regulować, bo to sie może źle dla pacjenta skończyć .
A na mięśnie wpływa korzystanie zarówno potas, jak i magnez (to ostatnie szczególnie dla kawoszy).
~.~.~.
Heh, a propos barków - ja akurat przed studniówką miałam taki okres, że postanowiłam się nauczyć stać na barku No może nie było to najszczęśliwsze rozwiązanie, bo nie dość że na ileś dni 'przed' musiałam od-uzależnić się od tego ćwiczenia, to i tak moje ramiona nie były wtedy najpiękniejsze |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
|
Nefretete
Solista Baletu
|
Wysłany: Sob Paź 22, 2005 11:18 pm
|
|
|
Joanna napisał/a: | magnez (to ostatnie szczególnie dla kawoszy).
|
to coś dla mnie, tylko jakoś ciągle albo jestem zbyt zabiegana albo roztrzepana, żeby pamietać o przyjmowaniu witamin za to o kawie jakoś nigdy nie zapominam |
|
|
|
|
|
Czajori
Solista Baletu
|
Wysłany: Sob Paź 22, 2005 11:24 pm
|
|
|
Ja też nie, szczególnie w czasie wtorkowych wykładów doskonale pamiętam o kawie. Właściwie o niczym innym nie mogę mysleć. |
_________________ Anna Pawłowa nigdy nie zakręciła więcej niż dwa piruety, ale jakiż wyraz miały jej arabeski! |
|
|
|
|
|
Nefretete
Solista Baletu
|
Wysłany: Sob Paź 22, 2005 11:32 pm
|
|
|
o tak - kawa w dniu pełnym wykładów to mój jedyny powód do radości |
|
|
|
|
|
Joanna
ADMINISTRATOR
|
Wysłany: Sob Paź 22, 2005 11:42 pm
|
|
|
Nefretete napisał/a: | to coś dla mnie, tylko jakoś ciągle albo jestem zbyt zabiegana albo roztrzepana, żeby pamietać o przyjmowaniu witamin za to o kawie jakoś nigdy nie zapominam |
No to tak jak ja
Tylko jak czasem poczuje mrowienie w zębach czy dłoniach, szczególnie podczas jakichś zajęc wymagających wysiłku fizycznego to znak, że robi się nieciekawie, zwłaszcza że wiem, jak to sie może skończyć...
Kiedys wylądowałam na pogotowiu z zaburzeniami elektrolitowymi, własnie wypłykały mi sie wszystkie magnezy i te inne, koszmar, nie polecam tego nikomu!! |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
|
makova_panienka
Solista Baletu
Związek z tańcem: uczennica
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 10:20 am
|
|
|
Domi napisał/a: | taki baletowy.
W ogóle ja lubię baletowy ból. To mi daje pewnosc, że moje mięśnie pracują, że cos sie z moim ciałem dzieje dobrego... |
maaaaatko
nareszcie ktoś taki jak ja.
zakładamy klub baletowych masochistów? |
_________________ wild thing,
you make my heart sing,
you make everything groovy,
wild thing!!!
|
|
|
|
|
|
Zuzka
Adept Baletu
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 10:26 am
|
|
|
O tak! |
|
|
|
|
|
Nefretete
Solista Baletu
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 10:55 am
|
|
|
Joanna napisał/a: |
Kiedys wylądowałam na pogotowiu z zaburzeniami elektrolitowymi, własnie wypłykały mi sie wszystkie magnezy i te inne, koszmar, nie polecam tego nikomu!! |
naprawdę może być tak powaznie? mój najczęstszy objaw niedoboru magnezu to drganie powieki, bardzo wkurzające. |
|
|
|
|
|
sisi
ADMINISTRATOR
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 11:27 am
|
|
|
makova_panienka napisał/a: | Domi napisał/a: | taki baletowy.
maaaaatko
nareszcie ktoś taki jak ja.
zakładamy klub baletowych masochistów? |
nie tylko ty Dominiko... taki ból można długo znosić... inaczej nikt z nas już by nie tańczył
Nefretete napisał/a: | mój najczęstszy objaw niedoboru magnezu to drganie powieki, bardzo wkurzające. |
ja też to czasem mam zwłaszcza gd jest tydzien kiedy szczególnie cięzko ćwiczę. trochę to irytujące, nie powiem... a kawy sobie nie umiem odmówić |
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!! |
|
|
|
|
|
sfra
Solista Baletu
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 11:57 am
|
|
|
A ja kawy nie mogę sobie wmówić Choc bardzo bym chciał, bo mma kryzysy snu na niketórych lekcjach. Pije herbatę z guaraną , ale to nic nie daje. |
|
|
|
|
|
Joanna
ADMINISTRATOR
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 12:01 pm
|
|
|
Nefretete napisał/a: | naprawdę może być tak powaznie? mój najczęstszy objaw niedoboru magnezu to drganie powieki, bardzo wkurzające. |
Drganie powieki to jest nic przy tym, jak masz wypłukane z organizmu parę elektrolitów i zaczynasz tracić przytomność, bo łapie Cię skurcz w mięśniach, m.in. tych odpowiedzialnych za oddychanie, i się dusisz...
Gwoli informacji, drganie powieki często może miec również podłoże neurasteniczne, czyli po polsku ze stresu
Niedobór magnezu może również objawiać się w kurczach łydek i stóp, generalnie skurcze mięśni szkieletowych, i w pierwszej linii idą te, które najwięcej pracują. |
|
|
|
|
|
Nefretete
Solista Baletu
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 12:38 pm
|
|
|
Niedobór magnezu może również objawiać się w kurczach łydek i stóp, generalnie skurcze mięśni szkieletowych, i w pierwszej linii idą te, które najwięcej pracują. |
tak, skurcze tez miewam, najgorsze, gdy to się przytrafia w czasie snu!
Joanno, gratuluję awansu. Mamy kolejna solistkę w naszym gronie!!! |
|
|
|
|
|
Joanna
ADMINISTRATOR
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 12:43 pm
|
|
|
Nefretete napisał/a: | tak, skurcze tez miewam, najgorsze, gdy to się przytrafia w czasie snu!
Joanno, gratuluję awansu. Mamy kolejna solistkę w naszym gronie!!! |
O, nawet tego nie zauważyłam
A pijesz dodatkowo magnez? Ja np. lubię taki rozpuszczalny do picia., czasami i dwa razy dziennie - organizm sam czuje, kiedy mu potrzeba tej dodatkowej dawki. Gospodarki elektrolitowej zaniedbywać nie można |
|
|
|
|
|
Nefretete
Solista Baletu
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 12:47 pm
|
|
|
A pijesz dodatkowo magnez? Ja np. lubię taki rozpuszczalny do picia., czasami i dwa razy dziennie - organizm sam czuje, kiedy mu potrzeba tej dodatkowej dawki. Gospodarki elektrolitowej zaniedbywać nie można |
nie piję, w tabletkach też hnei przyjmuje. Chyba powinnam zacząć o siebie dbać
A poza tym w czekoladzie jest magnez, ale jak zaczne uzupełniać jego niedobór produktami czekoladowymi, to może się źle skończyć |
|
|
|
|
|
.:Agga:.
Solista Baletu
Związek z tańcem: uczeń
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 1:36 pm
|
|
|
Czajori napisał/a: | Polecam maść "Arcalen", łagodzi ból i szybko goi siniaki, można dalej padać... |
Tez polecam naprawde swietna masc! |
|
|
|
|
|
.:Agga:.
Solista Baletu
Związek z tańcem: uczeń
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 1:39 pm
|
|
|
Nefretete napisał/a: |
naprawdę może być tak powaznie? mój najczęstszy objaw niedoboru magnezu to drganie powieki, bardzo wkurzające. |
Tez to znam, bardzo przeszadza ale na to najlepsza jest czekolada
P.S wiecie czy jest mozliwosc zeby w jednym poscie cytowac wypowiedzi dwoch osob i jak to sie robi?? |
|
|
|
|
|
Nefretete
Solista Baletu
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 3:33 pm
|
|
|
jest taka możliwość, tylko nie wiem jak to się robi |
|
|
|
|
|
Paula
Solista Baletu
Związek z tańcem: instruktor fitness
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 3:58 pm
|
|
|
Najlepiej to raz nacisnąć "quote" skopiować ten kod do wiadomości w której jest druga odpowiedż. Np. weźmy taki post Nefretete. Wciskamy odpowiedź z cytuj. Później wyślij. Teraz wracamy do tej wiadomości. Naciskamy na post jakiegoś innego użytkownika takiego np. sfra. Kopiujemy to co nam się pojawi...i w naszej poprzedniej wiadomości bierzemy edytuj i wklej. I kończymy wiadomość. Trochę zamieszania, ale skuteczne :P
P.S. Nie umiem tłumaczyć. Be e szczęśliwa jeślki ktoś zrozumiał co napisałam :) |
_________________ denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Kiedyś tancerka teraz instruktor fitness: w tym też można się spełniać :) |
|
|
|
|
|
Joanna
ADMINISTRATOR
|
Wysłany: Pon Paź 24, 2005 9:49 am
|
|
|
1) jest oddzielna tablica własnie na tego typu pytania (Regulamin i pomoc).
2) czy nie można takich wyjaśnień kierować od razu na pm?
Nie mówię tylko o tej konkretnej sytuacji; już któryś raz się zdarza, że rozmowy tematyczne ktoś przerywa pytaniem czysto technicznym, nt. działania forum. |
|
|
|
|
|
Czajori
Solista Baletu
|
Wysłany: Pon Paź 24, 2005 12:48 pm
|
|
|
Co do baletowych masochistów - dopisuję się. |
|
|
|
|
|
|