www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Giselle
Autor Wiadomość
arabeseczka
Nowicjusz

Wysłany: Sro Gru 28, 2005 7:57 pm   Giselle

Czy ktos mógłby mi tak w skrócie napisać, o czym jest balet "Giselle"? Wiem, że wam to się pewnie wyda śmieszne, ale ja naprawdę nie wiem, jeszcze nie widziałam tego baletu.
W czyjej choreografii najbardziej warto obejrzec Giselle??
Macie jakąś swoja ulubiona wersję??

Gość 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 8:03 pm   

Tutaj znajdziesz informacje o Giselle (konkretnie o inscenizacji emitowanej w ramach "Złotej (niepełnej) dwunastki")

Lilia
Adept Baletu

Wysłany: Czw Sty 12, 2006 4:05 pm   

apropo Giselle,czy ktoś ma muzykę bo tego baletu , pilnie potrzebuję muzykę z tego aktu, kiedy duch Giselle wychodzi z grobu, najlepiej pilnie przed 14 marca

Columbina 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
nauczyciel baletu
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 10:22 pm   

Wydaje mi sie ze jest to 2 akt :) Tanczylam kiedys do muzyki A.Adama ale niestety nie mam:(

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 10:33 pm   

sprawa załatwiona - Lilia zostanie poratowana przez "ciocię Kasię" ;)

Columbina 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
nauczyciel baletu
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 10:34 pm   

Ufff :P Ale swoja droga to muzyka do "Giselle" jest piekna <serduszka>

aankaa_baletnica=) 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 10:39 pm   

Ja mam cały opis baletu Giselle. Niedawno miałyśy opisać jakiś balet na teorię i pisałam właśnie o Giselle. Mam na komputerze to całę zapisane, ale to nie jest skrót (przepisane prawie całe z przewodnika baletowego). Jeśli ktoś chce to moge wysłać na maila, albo tu zamieścic... jak chcecie. Adresy e-mail jak coś to wysyłajcie na PM, żeby nie zaśmiecać forum :wink:

gonia 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Sob Lut 18, 2006 8:35 pm   

A czym się różni "Giselle" od "Czerwonej Giselle"??

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Sob Lut 18, 2006 8:51 pm   

M.in. tym:

- balet klasyczny zastąpiony neoklasyką i specyficznym stylem Borisa Ejfmana (teatr baletu - ekspresyjnie malowane emocje, teatralność ruchów, etc.)

- muzyka to kompilacja dzieła Adama i elementów wspólczesnych

- libretto zostało zmienione, "Czerwona Giselle" to historia Olgie Spesiwcewej, która była jedną z najsłynniejszych odtwórczyń roli Giselle. Powtórzyła ona los odgrywanej przez siebie postaci (mimetyzm!)

:wink:
zobacz też dyskusję o baletach Ejfmana (tu tez o "Czerwonej Giselle") http://www.balet.pl/forum...der=asc&start=0

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Lip 17, 2008 8:06 pm   

a ja mam takie pytanie, nie wiem czy kiedyś ono padło ale nie znalazłam

chodzi mi o paczkę Giselle
znana jest ta biała: http://www.teatry.art.pl/!inne/balet/symbolb.htm
ale spotkałam sie też z taka: http://www.balet.by/performances/geiselle2.jpg
która jest łudząco podobna do tej z kopciuszka: http://www.kck.com.pl/archiwum/kopciuszek.jpg

i od czego to zależy czy jest biała czy z tą kamizelką, i jak odróżnić ta z kopciuszka od tej z Giselle? biorąc pod uwagę tylko zdjęcie?

sukces? 100% talentu, 100% pracy

Sephia 
Adept Baletu

Wysłany: Czw Lip 17, 2008 10:17 pm   

No jeśli chodzi o białą i tą z kamizelką to chodzi o to, że białą ubiera już po śmierci jak jest zjawą a z kamizelką to ma ubrana jako strój takiej wieśniaczki a czym to rozróżnić z tą z kopciuszka to nie wiem

Bajaderka 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Pią Lip 18, 2008 4:30 am   

Nathaliye, ktoś musiał pomylić- ostatni kostium jest typowym kostiumem do giselle, w kopciuszku nie widziałam go nigdy i zapewne nie zobacze;-)

Columbina 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
nauczyciel baletu
Wysłany: Pią Lip 18, 2008 10:07 am   

Ta z kamizelką to paczka z I aktu, a cała biała z II aktu...
I w Kopciuszku z tego co kojarzę to nie ma podobnej paczki. Musiał ktoś źle podpisać zdjęcie. Albo to jakaś wersja Kopciuszka nam nie znana :)

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Lip 18, 2008 11:09 am   

to w takim razie musiał być błąd bo na innych zdjęciach i wariacjach znalazłam już tą właściwą,chciałam sie upewnić, dzięki :D

sukces? 100% talentu, 100% pracy

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Pią Lip 18, 2008 12:24 pm   

Bo to drugie zdj. jest z Giselle. Scena gdzie Giselle wróży sobie z tego kwiatka.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 10:24 pm   

biała paczka romantyczna to Giselle - zjawa - wilida z II aktu, paczka zwykle krótsza i z gorsecikiem i innymi niby to wiejskimi ozdobami (nie jest to "kamizelka" tylko gorsecik - tak romantycy w XIX wieku wyobrażali sobie wiesniaczkę ;) ) to Giselle zywa - wiejska dziewczyna. W Kopciuszku bywa podobny kostium - w róznych wersjach (paczka tiulowa romantyczna ale krótsza i gorsecik, tyle ze zwykle w jakisch brudnych kolorach) wtedy gdy Kopciuszek pracuje w domu (akt I). W takim stroju mniej więcej tańczyła np. Ewa Wycichowska w Łodzi dawno temu. Generalnie do Kopciuszka nie ma jakiś "unormowanych" strojów - jako biedna służąca musi miec coś wskazujacego an jej role i stan, a na balu moze mieć w zaleznosci od inscenizacyjnego pomysłu własciwie dowolna paczke - suknię od klasycznej paczki np. rózowej czy innej poprzez paczkę-suknię na obręczach az po tiulową romantyczną (nie wpsominajac o inscenizacjach współczesnych gdzie w kostiumach dzieją sie rózne cuda)

Odpowiedz do tematu