www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Niesamowita technika-innej urody
Autor Wiadomość
Change
Adept Baletu

Wysłany: Sro Gru 28, 2005 12:22 pm   Niesamowita technika-innej urody

Co sadzicie o tancerzach i tancerkach-nie-europejskiej-urody, czyli skośnookich*?
Większąść z nich reprezentuje niesamowitą technike, a jednak żadna z Nich nie jest tak znana jak Darcey Bussell czy Svetlana Zakharova.
Dlaczego?
Czyżby brakowało im talentu? A może my jesteśmy wciąż wpatrzeni w europejskie kanony piękna?

Czekam na wasze odpowiedzi,
pozdrawiam, Tutu.

skośnookich*-mam nadzieje, że nikt nie poczuje się tym słowem urażony.(przepraszam)

.:Odylia:. 
Koryfej

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 1:16 pm   

hmmm mysle ze ten sam problem a mzoe nawet wiekszy jest z tancerzami/tancerkami czarnoskórymi,Carlos Acosta przebil sie ze swoim geniuszem ale co z zenska czescia baletowego spoleczenstwa?(ale ten temat byl juz poruszany,wiec nie rozwijam)osobiscie mysle ze w przypadku solistki nie uroda i kolor skory ma znaczenie a technika,osobowosc,wyraz i wszystko co wielka tancerka miec powinna-gorzej z corps de ballet...murzynka bądz mulatka chyba za bardzo przyciagala by uwage widza ale "skośnoocy" tancerze? to juz chyba coraz mniejszy problem- wielu czołowych zespolach mozna zobaczyc utalentowane japonki/koreanki/chinki/tajki/wietnamki...ale owszem taka to juz nasza baletowa "pseudorasistowska" mentalnosc :wink: moze kiedys to sie zmieni...

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 1:32 pm   

Mnie od razu orzypomniała się Miyako Yoshida, która przecież zajmuje b. wysoką pozycję w zespole Royal Ballet (właściwie to najwyższą ;) ).

Ale faktycznie, mnie również wydaje się, że tancerkom o wschodniej urodzie trudno jest się przebić w europejskiej kulturze, zwłaszcza że balet jest sztuką bardzo - nie wiem jak to określić - 'konserwatywną', 'tradycyjną'; gdzie kanon estetyczny nie jest tak nowoczesny, jak w innych dziedzinach sztuki, czy nawet - a może zwłaszcza - innych rodzajach tańca (szczególnie tych bardzo rozrywkowych, odwołujących się do współczesnej kultury popularnej).

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 1:57 pm   

Przyznać trzeba ,ze Japończycy bardzo dużą wagę przywiązuja do technicznej warstwy tańca i prześcigają się w akrobacjach. Coraz więcej "skośnookich" zostaje solistami i gwiazdami zespołów baletowych.

Alicja 
Adept Baletu

Wysłany: Sro Gru 28, 2005 9:56 pm   

Oczywiście akceptuję Azjatki i Azjatów w balecie, a nawet bardzo ich cenię, gdyz mają często większe możliwości fizyczne od Europejczyków (z racji swojej budowy). Ale osobiście nie lubię Japonek, Chinek, Koreanek w rolach głównych, przede wszystkim z racji ich specyficznego profilu, który do ról tragicznych i romantycznych wydaje mi się kompletnie nieadekwatny (ta prawie całkiem prosta linia między nosem a czołem...). Poza tym nie przepadam za "mikrotancerkami" o krótkich rączkach i nóżkach.
O wiele bardziej lubię więc oglądać czarnoskórych w balecie - zwłaszca panów :) . Tworzą piekny kontrast nie tylko w "białych" baletach.

Z góry, a własciwie z dołu przepraszam za radykalizm wypowiedzi i proszę o nieoskarżanie mnie o rasizm, bo daleko mi do tej prymitywnej ideologii

Bajaderka 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 10:27 pm   

ja najbardziej lubię eropejczyków w balecie...nie wiem czemu,ale ładnie to wszystko wygląda..

gonia 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 10:42 pm   

A może ktoś ma zdjęcie tancerzy skośnookich lub murzynów? Np. w pointach?

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 11:22 pm   

Miki Hamanaka i Nerius Juska
Ostatnio zmieniony przez sfra Czw Sty 12, 2006 4:14 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Bajaderka 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 2:04 pm   

Sfra, to nie wygląda tak źle, widziałam gorsze fotki ale gdzieś się podziały...

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 2:17 pm   

nie wygląda zle bo Miki akurat jest przesliczna :P

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 4:15 pm   

a kto powiedział,ze ma wygladać źle ? :shock: :?
oto inne fotki "skośnookich" tancerzy:

http://www.japantimes.co.jp/images/photos2005/ft20050824a1a.jpg
http://english.people.com...es/1008_B62.jpg
http://img72.imageshack.u...formance4me.jpg
http://www.lksf.org/image...alballet/02.jpg
http://www.lksf.org/image...alballet/03.jpe
Ostatnio zmieniony przez sfra Czw Sty 12, 2006 4:41 pm, w całości zmieniany 5 razy  

gonia 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 4:26 pm   

Ja bym powiedziała, że wygląda tak..no... romantycznie:)

aankaa_baletnica=) 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 10:42 pm   

Mnie też jakoś w balecie najbardziej podobają się ludzie z europejską urodą. W balecie klasycznym, bo w tańcu nowoczesnym to obojętne...

Kasia :)) 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 11:09 pm   

raczej nie przywiazuje tak bardzo wagi do twarzy...

Marysia W 
Koryfej

Wysłany: Pią Sty 13, 2006 4:58 pm   

Mi się bardzo podobają właśnie skośnoocy tancerze.
Ostatnio byłam na "Jeziorze Łąbędzim" w wykonaniu Moscow City Ballet (swoją drogą potwornie drogie bilety :roll: ) i tam tańczyła właśnie skośnooka tancerka w I i III akcie, na dworze.

raisa
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Uczeń OSB
Wysłany: Czw Sty 19, 2006 4:26 pm   

Ja nie mam nic przeciwko skośnookich tancerzach.
Oczywiście mają inną technikę choć nie są tak często znani.
Ostatnio zmieniony przez raisa Nie Maj 14, 2006 3:58 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Sty 19, 2006 9:29 pm   

hmm... ja do azjatek raczej nic nie mam (tymbardziej że niektóre są prześliczne :D ), ale murzynki... hmm... nie wyobrażam sobie czarnoskórego łabędzia :? (chyba że odylia ;) :lol: ) ale czarni panowie w balecie? spoko ;)

ale nie ma to jak europejska uroda :D

Marysia W 
Koryfej

Wysłany: Pią Sty 20, 2006 8:21 pm   

Tak, jak napisała Princess Maron- murzynki nie za bardzo w balecie... :roll: Np. mi bardzo się nie podobają...

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Sty 20, 2006 8:35 pm   

...dlatego że za bardzo się będą wyróżniały w corps de ballet (azjatki, nawet te malutkie o wiele wiele mniej!!). no chyba że będą tańczyły współczesny, ale to inna para kaloszy. ;)

Piotr Malaga 
Adept Baletu

Wysłany: Sob Sty 21, 2006 2:07 pm   

Marysia W napisał/a:
Ostatnio byłam na "Jeziorze Łąbędzim" w wykonaniu Moscow City Ballet [...] i tam tańczyła właśnie skośnooka tancerka w I i III akcie, na dworze.

masz na myśli tę tancerkę z coprs de ballet?

Nie mam 100% pewności, ale chyba nazywa się Kieko Komatsu.

Marysia W 
Koryfej

Wysłany: Sob Sty 21, 2006 2:10 pm   

Tak,to chyba ona. :)

Roch
Nowicjusz

Wysłany: Nie Sty 22, 2006 9:16 pm   

A mi sie bardzo podobają Azjatki - nie tylko w balecie :twisted:

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Nie Sty 22, 2006 9:36 pm   

śliczna jest ta tancerka :D akurat azjatki w balecie są w 100% OK :D

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Sie 24, 2007 10:24 am   

rzecz to dziwna, że choć cenię sobie ogromnie klasyczny, zwłaszcza chyba rosyjski balet ze wszystkimi z tym związanymi kwestiami pobocznymi to "rasa" i co za tym idzie kolor skóry, skośne oczka czy krótkie nogi NIE DOŚĆ ŻE MI NIE PRZESZKADZAJĄ TO JESZCZE B MI SIĘ PODOBAJĄ I INTRYGUJĄ (oczywiście pod warunkiem że tancerz jest niedościgniony technicznie). W przypadku takiego "wirtuoza" jego zewnętrzna inność sprawia, że jeszcze bardziej mnie "ścina z nóg".
I tak np jest w przypadku czarnej skóry Carlos Acosta czy specyficznej sylwetki i twarzyczki Miyako Yoshidy (b ich lubię oglądać)

No i w tym miejscu nie byłabym sobą gdybym nie zahaczyła o moją ulubioną Kim Joo-won- wydałabym nie wiem jakie pieniądze żeby ją jeszcze raz robaczyć w Jeziorze albo Spartakusie (z tego ostatniego widziałam ostatnio fantastyczne zdjęcia). A tu jak na złość nie dość że tańczą tylko w Stanach i Azji to jeszcze nie natknęłam się na żadne DVD. A może Wy się natkneliście???

[ Dodano: Wto Maj 27, 2008 1:29 pm ]
Kiedys juz dawno , znalazlam krytyczny artykul o koreanskich wykonaniach. Z maja 2000 roku artykuł Hu Xinxin z ballet magazine. Autor jest chyba Chińczykiem wiec to samo moze tlumaczy ten chlod oto cytat:

In general view, I think they have pretty good dancers at principal level, but far less good corps when compared with the Chinese companies because Korea is a country with smaller population and shorter tradition with ballet. I think they are working very hard to improve themselves.

I forgot to say: I had expected a Korean piece but they did nothing. That was a real pity for me.

I think the only thing she lacked was musicality and the feeling.

Czy ktos z Was też mysli, że kilku pierwszych tancerzy koreanskich jest OK ale corps jest fatalny? A widział ktoś z Was chiński balet, dla porównania?

Odpowiedz do tematu