Nadpozycje i problemy z pozycjami |
Autor |
Wiadomość |
aankaa_baletnica=)
Solista Baletu

Związek z tańcem: uczennica
|
Wysłany: Nie Sty 22, 2006 2:45 pm Nadpozycje i problemy z pozycjami
|
|
|
nadpozycje.... co to jest?? |
Ostatnio zmieniony przez aankaa_baletnica=) Pon Sty 30, 2006 10:06 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
 |
Goosia
Corps de Ballet
|
Wysłany: Nie Sty 22, 2006 2:49 pm
|
|
|
Wydaje mi się ze kiedyś sie spotkałam z takim terminem, ale to jest chyba raczej potocznie uzywane - kiedy ktoś może jeszcze bardziej wygiąć nogi w I i II pozycji jeśli tak nie jest to prosze o sprostowanie |
|
|
|
|
 |
Kasia :))
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: oby wieczny!
|
Wysłany: Nie Sty 22, 2006 3:04 pm
|
|
|
Tak, Goosiu, chodzi o to kiedy ktoś jeszcze bardziej wykręca nogi niż trzeba. Tak jakby odworotna pozycja od naturalnej [ale bez przesady]...
ja jak jestem juz mocno rozgrzana to czasem tak staje ale to nie dziala zbyt dobrze na rownowage wiec musze sie kontrolowac... |
_________________ wieczny tańcogłód. |
|
|
|
|
 |
Goosia
Corps de Ballet
|
Wysłany: Nie Sty 22, 2006 6:05 pm
|
|
|
Charles Chaplin tak potrafił chodzić tzn ze stopami w pozycji I ogólnie on jak by był tancerzem to nadawał by sie ze swoim wykręceniem wlasnie do klasyki |
|
|
|
|
 |
aankaa_baletnica=)
Solista Baletu

Związek z tańcem: uczennica
|
Wysłany: Nie Sty 22, 2006 8:29 pm
|
|
|
No to ja nie staje w nadpozycjach. |
|
|
|
|
 |
Marysia W
Koryfej

|
Wysłany: Pon Sty 23, 2006 9:57 pm
|
|
|
A ja właśnie staje... szczególnie w pierwszej. |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Pon Sty 23, 2006 10:17 pm
|
|
|
Ja przy drążku staję w nadpozycjach - łatwiej jest mi potem stać w normalnych na środku
Ale jeżeli już stoi się w nadpozycjach, to trzeba uważać, żeby nie stać na przedniej części stopy |
|
|
|
|
 |
sisi
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Pon Sty 23, 2006 10:33 pm
|
|
|
oraz czy nie wykreca się samych stóp zamiast trzymać kolana nad palcami (łatwo o kontuzje) |
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!! |
|
|
|
|
 |
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Pon Sty 23, 2006 10:34 pm
|
|
|
nie podobaja mi sie nadpozycje ... |
|
|
|
|
 |
.:Agga:.
Solista Baletu

Związek z tańcem: uczeń
|
Wysłany: Czw Sty 26, 2006 6:50 pm
|
|
|
Czy macie czasami problemy z wyprostowaniem nogi, ktora jest z przodu w V pozycji? Pytanie jest kierowane glownie do osob poczatkujacy bo domyslam sie ze inni nie maja z tym wiekszych problemow |
|
|
|
|
 |
Maron
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Czw Sty 26, 2006 7:36 pm
|
|
|
1 i 2 pozycja - nie mogę kolana do boku wykręcić i też robie takie "platfusy"
4 - nie mogę dobrze stóp "dokręcić" do boku i kolan wyprostować... |
_________________ Naucz się choreografii, a będziesz tańczyć dzień. Naucz się fundamentów, a będziesz tańczyć do końca życia. - Angel Ceja |
|
|
|
|
 |
Marysia W
Koryfej

|
Wysłany: Czw Sty 26, 2006 7:37 pm
|
|
|
Ja nie mam.Ale miałam... musisz to kolano z tyłu jakby "wypchnąć" jeszcze bardziej to tyłu (ale uważaj, żeby nie puścić pośladków) i wtedy łatwiej jest wyprostować to kolano z przodu. |
|
|
|
|
 |
Goosia
Corps de Ballet
|
Wysłany: Czw Sty 26, 2006 8:24 pm
|
|
|
4 pozycja jest dla mnie osobiście najtrudniejsza i jak kolana mam w porządku to tylek wtedy odstaje,a jak tylek to kolan nie moge wyprostować
myslicie ze cwiczenie nadpozycji pomoże mi w wycwiczeniu tej nieszczesnej 4 pozycji? |
|
|
|
|
 |
Maron
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Czw Sty 26, 2006 8:27 pm
|
|
|
mi też leci tyłek do TYŁU, gdy próbuję wyprostować kolana
makova, dziękuje ze mnie poprawiłaś... pomyliłam się ^^' |
_________________ Naucz się choreografii, a będziesz tańczyć dzień. Naucz się fundamentów, a będziesz tańczyć do końca życia. - Angel Ceja |
Ostatnio zmieniony przez Maron Czw Sty 26, 2006 8:35 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Czw Sty 26, 2006 11:12 pm
|
|
|
Jesli chodzi o kolano w V - to dośc częsty problem, kolano zgina sie zwłaszcza przy zamykaniu tendus. Aby tego uniknąc nie można byc osadzonym na biodrach. |
|
|
|
|
 |
Bajaderka
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 10:23 am
|
|
|
ja właśnie mam zgięte kolano w V pozycji..i przy tendus zginam kolano, nawet jak sie maksymalnie wyciagam.. |
_________________ You can take the Dancer out of the Dance, but you can't take the Dance out of the Dancer |
|
|
|
|
 |
.:Agga:.
Solista Baletu

Związek z tańcem: uczeń
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 2:53 pm
|
|
|
Gość napisał/a: | Jesli chodzi o kolano w V - to dośc częsty problem, kolano zgina sie zwłaszcza przy zamykaniu tendus. Aby tego uniknąc nie można byc osadzonym na biodrach. |
Jak wyglada osadzenie na biodrach? Jak tego uniknac przy V pozycji? Czy w kazdej pozycji nie nalezy byc osadzonym na biodrach? |
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: tancerka?
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 3:41 pm
|
|
|
Tak, w żadnej pozycji i pozie i w ogóle w całym balecie nie powinno się siedzieć na biodrze. Trzeba jakby pachwinę podciągnać w górę i otworzyć, a miednicę jakby podkulić pod siebie (cos jakby lekkie zawinięcie pod siebie kosci ogonowej - wiem, dziwnie tłumaczę heh).
brzuch spiety na takiej zasadzie, jak w metodzie Pilatesa, a więc dużą rolę odgrywają mięśnie dolne brzucha. Przede wszystkim mysleć o tym, że nie usadawiać się wygodnie na biodrach, bo to tak naprawdę nic nie daje. |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
 |
sfra
Solista Baletu
Związek z tańcem: baletoman
|
Wysłany: Pon Sty 30, 2006 6:29 pm
|
|
|
Posty dotyczące lordozy zostały przeniesione do odpowiedniego topiku. "LORDOZA". |
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego |
|
|
|
|
 |
Goosia
Corps de Ballet
|
Wysłany: Pon Sty 30, 2006 7:28 pm
|
|
|
a po czym można poznać, ze ma się juz dostatecznie "zawiniętą pod siebie kość ogonowa"? Tzn, jak poznac ze to jest dobrze "zawiniete" ? |
|
|
|
|
 |
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Pon Sty 30, 2006 8:04 pm
|
|
|
ale za mocno chyba tez nie mozna zawijac bo wtedy wypycha sie az do przodu i to brzydko wyglada ? |
|
|
|
|
 |
sisi
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2006 3:37 pm
|
|
|
trzeba sobie wyobrazić, że miednica to głęboka miska i ją ustawić tak, żeby się nic nie wylało tak w skrócie... |
|
|
|
|
 |
Goosia
Corps de Ballet
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2006 5:05 pm
|
|
|
dziękuje sisi
Popróbuje troche z tym niewylewaniem z miednicy No i mysle ze pomoże mi to też z chowaniem "tyłu"
A jak stoje w 4 pozycji to moge minimalnie wypychać plecy? tak dla ułatwienia? |
|
|
|
|
 |
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2006 5:13 pm
|
|
|
ustatnio doszlam do wniosku ze jak probuje wykrecic i naprezyc noge to cos mnie rwie w okolicach kolana? od czego to moze byc?
czuje to szczegolnie w czwartej, piatej pozycji (no i mam niemałe przeprosty) |
|
|
|
|
 |
sisi
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2006 6:33 pm
|
|
|
goosia: lepiej nie wypychać nic, bo takie rzeczy wchodzą w nawyk i potem trudno je wykorzenić. łatwij ci będzie, jeśli minimalnie zmniejszysz wykręcenie.
kasia: a co masz a mysli przez "w okolicach kolana"? bo jeżeli tak z tyłu to moze sobie coś naciągnęlaś albo moze zbyt mocno wykręcasz stopę w stosunku do wykręcenia "z biodra"? |
|
|
|
|
 |
|