www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Eurowizja 2005
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: Pią Kwi 08, 2005 8:59 pm   Eurowizja 2005

Czy ktos z Was wie może cos na temat tegorocznej edycji Eurowizji dla Młodych Tancerzy w Warszawie?-moze z racji tego ,że odbywa się w Polsce beda jakieś transmisje w TV?z góry dziękuję za informacje

Sylvie_Guillem
Nowicjusz

Wysłany: Pią Kwi 08, 2005 9:11 pm   

W tym roku konkurs odbędzie się w Warszawie w Teatrze Wielkim. Niestety na stonach TW nie ma żadnych informacji - nawet o tym, że w ogóle się odbędzie (przynajmniej ja nie znalazłam). Jakieś informacje można znaleść na zagranicznych stronach (jak znajdę chwilę czasu to coś wrzucę).

No to wrzucam: The Eurovision Young Dancers 2005
Ostatnio zmieniony przez Sylvie_Guillem Pią Kwi 08, 2005 11:21 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pią Kwi 08, 2005 9:44 pm   

no to ja się wszystkiego dowiem, co to za porządki, zeby TW nie chciał się pochwalić taką imprezą!!!

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Kwi 11, 2005 3:19 pm   

Na razie wiem tyle że finał i koncert finałowy odbędą się 23 i 24 czerwca w Teatrze Wielkim (prawdopodobnie wstęp za biletami), wcześniejsze etapy zdaje się, ze w szkole baletowej im. Turczynowicza

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 4:49 pm   

Info organizatora (TVP)

"Po raz pierwszy w historii Konkursów wprowadzone zostaną Master Classes, które poprzedzą Konkurs. Od 19 do 22 czerwca w warszawskiej Szkole Baletowej prowadzić je będą: Irek Muchamiedow, Chistopher Bruce i Viviana Durante. Pozwolą one uczestnikom Konkursu na poszerzenie swoich umiejętności w kontakcie z wielkimi mistrzami tańca, a naszym widzom dadzą możliwość obserwacji pracy nad tańcem w godzinnym specjalnym filmie dokumentalnym

Sławni artyści i osobowości świata tańca uświetniają Konkursy swoją obecnością w Jury. W obecnym Jury zasiądą : Brigitte Lefevre, Jorma Uotinen, Krzysztof Pastor, Gigi Caciuleanu, Irek Mukhamedov i Emil Wesołowski."

Tranquility 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
uczeń/tancerz
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 5:30 pm   eurowizja

kto może wziąć udział ??

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 5:34 pm   

Niestety tylko "konkursanci". To są Master Classes dla biorących udział w konkursie, podobnie jak np. w Lozannie

Tranquility 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
uczeń/tancerz
Wysłany: Nie Kwi 17, 2005 7:37 pm   eurowizja 2005

wytłumacz to KAsiu bo nie rozumiem :)

tzn. bedzie jakaś audycja / przesłyuchanie ??

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Kwi 18, 2005 12:41 am   

To są zajęcia wyłącznie dla uczestników konkursu-reperezentantów tych 14 państw, które biora udział. To swoisty bonus dla tych, co dostali sie do konkursu-nawet jak nie wygraja mają w życiorysie i doswiadczeniu darmowe master class u takich sław

Gość 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Pią Maj 13, 2005 7:12 pm   

Kasiu, nie masz może jakis nowych informacji na temat Eurowizji??

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pią Maj 13, 2005 10:57 pm   

wszystko co wiem jest tu:
http://www.teatrwielki.pl/tekst.php?id=1013

Gość 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Pią Maj 13, 2005 11:01 pm   

Ze dwa dni temu zagladałam na strony TW i jeszcze nic nie było.
Dziękuję Kasiu.

emcia
Nowicjusz

Wysłany: Nie Cze 12, 2005 2:00 pm   

powinna być transmisja w TVP, poszukajcie na www.tvp.pl ja na razie nic nie znalazłam:(

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Nie Cze 12, 2005 2:07 pm   

podobno 24 VImam być transmisja, nie wiem o której godzinie :-(

snowflake
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Nie Cze 12, 2005 3:56 pm   

http://tvp.pl/View?Cat=1576&id=212862
z tego, co jest tu napisane wynika, ze gala bedzie transmitowana na zywo.

Dominik
Nowicjusz

Wysłany: Nie Cze 12, 2005 8:09 pm   

mam nadzieje ze bedzie transmitowana bo chce zobaczyc Karpuchine ktora zajmie mjejsce na [podium bo ona jest swietna :) :) :) :) :) :) :) :) :) trzymam za ciebie kciuki 3majcie sie

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Nie Cze 12, 2005 10:32 pm   

Widziałam dziś Karpuhinę i Wylota podczas koncertu Warszawskiej OSB (wystąpili gościnnie). No, duże brawo - Michał W. miał pare problemów w wariacji, ale jest bardzo dobrym partnerem, a Elena - naprawde ma wszelkie warunki, umiejętności i mozliwości żeby zabłysnąć na Eurowizji. Ma i kondycje i wytrzymałość, i piekne port de bras i skacze i kręci, i sprężysta i kiedy trzeba delikatna, na poincie stoi niesamowicie.
A propos: czy zwróciliście uwagę że Elena Karpuhina stoi jakby nie na czubku pointy, ale jakby prawie na "wierzchu" pointy, jakby "dalej" niz czubek? Czy ona ma tak wygiete podbicie? Ciekawa jestem Waszych obserwacji, bo ja miałam tylko dzis okazję żeby się temu przyjrzeć, i wprawiło mnie to w zdumienie.

nawet na zdjęciu na tej stronie dobrze to widać:
http://www.republika.pl/s...KT/konkurs.html
(trzeba kliknąc w "uczestnicy", potem w "Ogólnokształcąca szkoła baletowa w Gdańsku", a potem na jej nazwisko)

Alicja 
Adept Baletu

Wysłany: Pon Cze 13, 2005 12:50 am   

Tak, od razu to zauważyłam na Gali w Szczecinie. Ciężko przez to się skupić na jej tańcu, bo ciągle patrzy się na to niesamowite, a zarazem aż dziwne podbicie. Ciekawa jestem, czy to jest wyćwiczone lub nabyte, czy może to tak specyficzna budowa stopy. Oczywiście momentami podbicie karpuhiny wygląda przepięknie, ale czasami, kiedy stanie "dalej" - wygląda conajmniej dziwnie.
Słyszałam, jak pani Głowacka, przewodnicząca jury, mówiła, że Elena ma wręcz niebezpieczne podbicie i może mieć przez to problemy w przyszłości.
Tyle z plotek:)

Ariodante
Koryfej

Wysłany: Pon Cze 13, 2005 9:00 am   

Rzeczywiscie niesamowite! Cos podobnego widzialam u Alessandry Ferri z ABT (na DVD "Giselle" i "Romeo i Julii" z La Scali) i tez caly czas odwracalo moja uwage od tanca.

I.

sisi
ADMINISTRATOR

Wysłany: Pon Cze 13, 2005 10:18 am   

faktycznie! na zdjeciu widac to bardzo dobrze. ale to nie tylko jej specyfika, na zdjeciu Rominy Kolodziej widac to samo.
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!

uleczka
Adept Baletu

Wysłany: Pon Cze 13, 2005 3:13 pm   

Hmmm, widziałam jush dawno to zdjęcie....i powiem...osobiście nie podoba mi sie stopa która stoi "za czubkiem" pointy....

Ariodante
Koryfej

Wysłany: Pon Cze 13, 2005 3:29 pm   

Czy cos takiego moze powstac od nadmiernego zginania palcow, tak jakby chcialo sie stworzyc dodatkowa powierzchnie do stania, czyli np. caly duzy paluch bylby zgiety pod katem 90 stopni? Teoretyzuje tutaj, bo oczywiscie nie mam pojecia o tancu na pointach, ale na tym zdjeciu stopa naprawde wyglada tak, jakby zgiety byl duzy paluch.

Iza

uleczka
Adept Baletu

Wysłany: Pon Cze 13, 2005 3:47 pm   

w poincie nhie ma na tyle miejsca zeby włożyć zgiętego palca

Ariodante
Koryfej

Wysłany: Pon Cze 13, 2005 3:54 pm   

Rozumiem. Pozza tym, chyba taka technika bylaby zupelnie niedopuszczalna, nie mowiac juz o konsekwencjach zdrowotnych.
Iza

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Cze 13, 2005 9:25 pm   

"Pozza tym, chyba taka technika bylaby zupelnie niedopuszczalna, nie mowiac juz o konsekwencjach zdrowotnych. "

no własnie - przeciez to nie taniec gruziński w którym panowie tańczą na podgietych palcach (bez usztywnianych butów) :)
nie powiem, zeby taka stopoa w poincie jakoś szczególnie mi się nie podobała, wygląda... zaskakująco - ot i tyle. Zresztą - wygląda jak wygląda - Elena Karpuhina jest naprawdę utalentowaną tancerką!

Odpowiedz do tematu