Jakie ćwiczenia oprócz żaby można robić na dobre plie?? |
Autor |
Wiadomość |
śnieżka_balerina
Adept Baletu

Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 7:08 pm Jakie ćwiczenia oprócz żaby można robić na dobre plie??
|
|
|
Teraz postanowiłam że polepszę sobie plie, ale nie wiem czy tylko robienie żaby pomaga, czy znacie jeszcze jakieś ćwiczenia?? Czy da się to dobrze wyćwiczyć aby kolana były prawie idealnie w bok??
Kolory zarezerwowane są dla administratorów i moderatorów |
|
|
|
|
 |
aankaa_baletnica=)
Solista Baletu

Związek z tańcem: uczennica
|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 7:35 pm
|
|
|
Ja też jestem ciekawa czy są jakieś jeszcze cwiczenia oprócz żaby... Chciałabym miec bardziej wykręcone nogi. |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 7:50 pm
|
|
|
lepsze w sensie głębsze czy bardziej "rozwarte"? |
|
|
|
|
 |
śnieżka_balerina
Adept Baletu

|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 7:52 pm
|
|
|
w senskie żeby kolana były bardziej otwarte do boku... |
|
|
|
|
 |
Kasia :))
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: oby wieczny!
|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 7:52 pm
|
|
|
raczej w sensie rozwarte skoro napisała "kolana bardziej w bok" |
_________________ wieczny tańcogłód. |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 8:06 pm
|
|
|
Kasiu padły 2 pytania, więc w pierwszym mogło chodzic także o pogłębianie
Ale ad rem - bardzo dobrym ćwiczeniem jest....plie. Jeżeli przy każdym wykonaniu maksymalnie ciągnie się kolana "do tyłu" po pewnym czasie widoczna jest poprawa. Jednak do idelu możesz nigdy nie dotrzeć - plie z kolanami totalnie do boku jest uwarunkowane budową anatomiczną. Jeżeli wykonanie pełnego szpagatu tureckiego jest niemożliwe nie z powodu braku rozciągnięcia, tylko własnie ze wzgledu na budowę, wtedy wydaje mi się, że w plie będzie to samo.
A wracając do ćwiczeń - dobry jest właśnie szpagat turecki i zabka (tylko trzeba w tych pozycjach dłużej posiedzieć), trzeba także we wszyskich ćwiczeniach pilnować prawidłowego ustawienia (wykręcenia) nóg |
|
|
|
|
 |
Nefretete
Solista Baletu

|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 10:32 pm
|
|
|
a mnie właśnie bardziej interesują ćwiczenis, by plie było głębsze?? czy ktoś może pomóc? |
_________________ We are never more human than when we are dancing. (Jose Limon) |
|
|
|
|
 |
śnieżka_balerina
Adept Baletu

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 8:54 pm
|
|
|
Pytanie żeby plie było głębsze... hmmmm Ja nie wiem jaka może być na to odpowiedź. Rób plie przy ścianie przodem do ściany. najlepiej gdyby ktoś ci pomógłi dociskał cię do ściany! :lol: I tak rób coraz głębsze plie, ale wytrzymaj w tym przynajmniej 3 minutki!! NIe wiem czy to jest dobre, ale mi się wydaje że tak |
|
|
|
|
 |
sisi
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 9:50 pm
|
|
|
Nefretete, musisz przede wszystkim rozćwiczyć swoje achillesy, np. stając 2 min dziennie w pozycji psa (z jogi) oczywiscie nie osiadając wygodnie, ale aktywnie starając się "wywinąc" kość ogonową do góry. to tyle, jeśli chodzi o plie w zakręconej pozycji. w odkręconej natomiast dużo daje wykręcenie , bo wtedy miednicy łatwiej "wpaść" miedzy nogi.
acha, jeszcze jak robisz grande plie to uważaj czy na pewno przechodzisz najpierw przez najgłębsze plie jakie mozesz zrobić, a dopiero potem odrywasz pięty: zaniedbując to mozna sobie znacznie skrócić achillesy... |
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!! |
|
|
|
|
 |
Julcia
Corps de Ballet

Związek z tańcem: tancerka rewii
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 9:55 pm
|
|
|
Moja Pani od klasyki, na wyciągnięcie achillesów poleciła mi codziennie wieczorem moczyć nogi (od powyżej kostek) w bardzo ciepłej wodzie (ale,żeby się nie poparzyć ), a po wyciągnięciu z wody takie ciepłe stopy ustawić złączone równolegle do siebie i robić taki jakby przysiad bez odrywania pięt. Mi to pomogło, może nie aż jakoś baaaardzo, ale lepsze to nic nic |
_________________ you know miss sunshine,
she starts paint a perfect picture.
today.
|
|
|
|
|
 |
Nefretete
Solista Baletu

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 11:44 pm
|
|
|
no to mam problem bo po 1 mam chyba bardzo krótkie achillesy , a po 2 mam słabe wykręcenie (praktycznie żadne) no ale cóz - nie będę sie poddawać - w końcu ćwiczenie czyni mistrza, prawda??
Dzięki za podpowiedzi. Gdyby ktos jeszcze miał jakies rady, będę wdzięczna. |
_________________ We are never more human than when we are dancing. (Jose Limon) |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

|
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 7:49 pm
|
|
|
Neferetete- czy masz któtkiie mozna łatwo sprawdzić: trzba ukucnąć ze złączonymi nogamii postawionymi pietami - jeśli nie możesz utrzymać tej pozycji i przewracasz się do tyłu, to zanczy, że długie nie są.
Ja nadal sie wywalam (a intensywnie ćwiczę hohoho i jeszcze troszkę), a lekarz stwierdził, ze achillesy mam mocno porozciągane. Co oznacza, że jest to kwestia ich budowy. poza tym plie zależy także od długści nóg. |
|
|
|
|
 |
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 8:52 pm
|
|
|
gdy są dłuższe to jest większe? |
|
|
|
|
 |
Domi
Corps de Ballet

|
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 8:53 pm
|
|
|
w jakim sensie zależy od długości stóp? Mogłabyś to wyjaśnic? Ten temat plie mnie też bardzo interesuje, bo mam problemy z wykręcaniem nóg... |
_________________ The dance says what words cannot |
|
|
|
|
 |
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 9:19 pm
|
|
|
domi, dlugosci nog a nie samych stop
(tak przynajmniej ja zrozumialam) |
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: tancerka?
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2006 12:46 am
|
|
|
sisi napisał/a: | Nefretete, musisz przede wszystkim rozćwiczyć swoje achillesy, np. stając 2 min dziennie w pozycji psa (z jogi) oczywiscie nie osiadając wygodnie, ale aktywnie starając się "wywinąc" kość ogonową do góry. to tyle, jeśli chodzi o plie w zakręconej pozycji. w odkręconej natomiast dużo daje wykręcenie , bo wtedy miednicy łatwiej "wpaść" miedzy nogi.
acha, jeszcze jak robisz grande plie to uważaj czy na pewno przechodzisz najpierw przez najgłębsze plie jakie mozesz zrobić, a dopiero potem odrywasz pięty: zaniedbując to mozna sobie znacznie skrócić achillesy... |
1) Mnie w tej pozycji achillesy niewiele się rozciągają, dużo lepsze efekty daje mi robienie plie na jedej nodze (a druga gdzieś tam w powietrzu ) - można zejśc głębiej niż na dwóch nogach /własciwie to dopiero wtedy czuję, że coś tam mi się rozciąga/, oraz korzystając ze schodów: przednia część stopy na stopniu, a pięta idzie w dół.
2) Dokładnie tak - jak się schodzi w dół, to piety trzeba odrywać na samym końcu, a jak idzie w górę to jak najszybciej je postawić. |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
 |
Nefretete
Solista Baletu

|
Wysłany: Sob Lut 04, 2006 12:47 am
|
|
|
Gość napisał/a: | poza tym plie zależy także od długści nóg. |
no to teraz jestem juz kompletnie przgrana ale bede cwiczyc, choc to chyba jak walka z wiatrakami. Dziekuje Gosciu. |
|
|
|
|
 |
.:tutu:.
Corps de Ballet
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2006 9:14 pm
|
|
|
Jak wygląda plie?? jakies zdjecie moze?? |
|
|
|
|
 |
sisi
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Wto Lut 14, 2006 9:49 pm
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
gonia
Solista Baletu

Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2006 9:55 pm
|
|
|
http://www.wf.net/~wfbt/plie.jpg
plie to ugięcie kolan stojąc w I pozycji
wg. forumowego słowniczka:
" plié - przysiad na dwóch lub jednej nodze. Grand p. – przysiad z całkowitym zgięciem nóg w kolanach z oderwaniem pięt od podłogi, demi p. – półprzysiad bez odrywania pięt od podłogi.
[img=http://img49.imageshack.us/img49/3779/plie16st.th.jpg] " |
_________________ Na forum wróciłam po 2 latach, widać nie da się żyć bez tańca, chociaż już zapewne do niego nie wrócę. Trochę jakby nowe życie.
Nie wiem, czy wróciłam na stałe, może za chwilę znów zniknę. Ale co jakiś czas zaglądnę. |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 5:54 pm
|
|
|
nie tylko w pierwszej
a co do słowniczka - mała uwaga: w grand plie w II nie odrywa się pięt |
|
|
|
|
 |
gonia
Solista Baletu

|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 7:26 pm
|
|
|
Chciałam coś dodać propo achillesów--> spytałam moją panią od baletu, czy są jakieś ćwiczenia na ich rozciągnięcie (bo mam baardzo krótkie). Pani powiedziała, iż achillesów NIE DA się rozciągnąć (są takie, jakie urosły), można jednynie WZMOCNIĆ poprzez np. chodzenie na palcach. |
_________________ Na forum wróciłam po 2 latach, widać nie da się żyć bez tańca, chociaż już zapewne do niego nie wrócę. Trochę jakby nowe życie.
Nie wiem, czy wróciłam na stałe, może za chwilę znów zniknę. Ale co jakiś czas zaglądnę. |
|
|
|
|
 |
sisi
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 7:29 pm
|
|
|
hmmm to dość ryzykowne stwierdzenie bo po sobie widzę, ze jednak się da je rozciągnąć...
ps. dzięki za uwagi do słowniczka, zaraz poprawię. jakby ktoś wyłapał jakieś inne błęby to oczywiscie proszę o kontakt! |
|
|
|
|
 |
gonia
Solista Baletu

|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 7:34 pm
|
|
|
Odejdę od tematu, ale może jeszcze by napisać słowniczek z technikami rozciągania? heh...:D
333-->jaka fajna sumka same szczęśliwe 3 |
Ostatnio zmieniony przez gonia Sro Lut 15, 2006 7:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
czekoladka
Corps de Ballet

|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 7:37 pm
|
|
|
my z kolezanka mi mamy taki sposob 1 siada w siadzie plaski stopy flex(nie pamietam jak sie pisze) a druda trzyma ja za stopy jednoczesnie wykrecajac bardzo pomaga przynajmniej na nas dziala |
_________________ tu warto zajrzec zapraszam www.ktt.pl (Kielecki Teatr Tanca) |
|
|
|
|
 |
|