Internaty przy OSB |
Autor |
Wiadomość |
Czajori
Solista Baletu

Związek z tańcem: na całe życie! :)
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2006 7:15 pm Internaty przy OSB
|
|
|
Podkusiło mnie, żeby założyć taki temat, zresztą jedna z Forumowiczek zauważyła jego brak, a wydaje mi się, że przy małej ilości szkół baletowych w Polsce życie w internacie jest często koniecznością.
Jak wygląda życie w internacie szkoły baletowej? Jak dajecie sobie radę z godzeniem obowiązków szkolnych, baletowych i "domowych"?
P.S. Widziałam kiedyś amerykański film o szkole baletowej. W każdym dwuosobowym pokoju było lustro i drążek - podejrzewam, że polska rzeczywistość ( i amerykańska poza filmem pewnie też) jest trochę inna |
_________________ Anna Pawłowa nigdy nie zakręciła więcej niż dwa piruety, ale jakiż wyraz miały jej arabeski! |
Ostatnio zmieniony przez inaenka Sro Cze 08, 2011 11:59 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
 |
Paula
Solista Baletu

Związek z tańcem: instruktor fitness
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 5:15 pm Re: "Dom Tancerza"
|
|
|
Oj bardzo ciekawy temat! Tez się chętnie dowiem!
Za taki drążek i lustro to bym wiele dała...
A nie pamiętasz jaki był to film? |
_________________ denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Kiedyś tancerka teraz instruktor fitness: w tym też można się spełniać :) |
|
|
|
|
 |
Nena
Koryfej

Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 6:05 pm Re: "Dom Tancerza"
|
|
|
Właśnie, co to był za film? Chciałabym zobaczyć, jak wygląda takie życie w internacie... może ktoś się wypowie? |
_________________ Gość, masz ode mnie buziaka :) |
|
|
|
|
 |
Marysia W
Koryfej

|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 6:17 pm
|
|
|
Ja co prawda nie mieszkam w internacie ale większość mojej klasy tak. W pokoju może mieszkać ok. czterech osób. Żadnych drążków i luster nie ma... są łózka, biurka i szafy. Jak w domu. Są specjalne godziny na odrabianie lekcji, więc jakoś sobie dają radę. |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 6:26 pm
|
|
|
No to ja ze swojego podwórka (czyli bursa warszawska - ale sama w niej nie mieszkam)
Pokoje są 3-osobowe, są w nich: 3 łóżka, szafy, półki na ścianach (takie podwieszane), stolik oraz umywalka z lustrem. Pokoje są na klucz. Na korytarzach są szafy na kurtki i buty. Nie ma żadnych drążków ani luster.
Na parterze jest stołówka a pokoje na piętrach.
O funkcjonowaniu napisze później
PS Dom Tancerza to nazwa pensjonatu w Gdańsku... |
|
|
|
|
 |
Maron
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 9:13 pm
|
|
|
a w domu tancerza przyjmują uczniów??
bo wiecie ja prawdopodobnie bede uczyła się "na miejscu", ale sądzę że internat nie za bardzo mi odpowiada... |
_________________ Naucz się choreografii, a będziesz tańczyć dzień. Naucz się fundamentów, a będziesz tańczyć do końca życia. - Angel Ceja |
|
|
|
|
 |
sfra
Solista Baletu
Związek z tańcem: baletoman
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 9:24 pm
|
|
|
z tego co wiem, to Dom Tancerza pełni funkcje hotelowe i każdy moz e w nim spędzić (nie tylko) noc ... |
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 9:25 pm
|
|
|
Jak Cię stać... cennik (o ile dobrze pamiętam to uczniowie tam chyba nie mieszkają, ale jeszcze się dowiem) |
|
|
|
|
 |
Kasia :))
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: oby wieczny!
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 9:28 pm
|
|
|
czy to sa ceny za jedna noc? |
_________________ wieczny tańcogłód. |
|
|
|
|
 |
sfra
Solista Baletu
Związek z tańcem: baletoman
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 9:31 pm
|
|
|
Za jedną dobę hotelową (zazwyczaj od 12 do 12 ) |
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego |
|
|
|
|
 |
Kasia :))
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: oby wieczny!
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 9:33 pm
|
|
|
DROŻYZNA
jak dla mnie... ile to miesiecznie wychodzi...
juz lepiej mieszkac z kims... wynajac mieszkanie... jakis pokoj. a NAJlpiej to u kogos znajomego |
_________________ wieczny tańcogłód. |
|
|
|
|
 |
Maron
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 10:14 pm
|
|
|
jak już mówiłam babka napisala mi mejla i m.w. tam było że:
- internet dostępny tylko w pokojach dwuosobowych i recepcji
- jeśli ktoś wynajmie na dłuższy czas w role wchodzą zniżki
- dostępne są 2 apartamenty oraz kilka pokoi 1-2 osobowych.
no więc... z góry sorki za offtopa
KTO CHCE PRZYGARNĄĆ KSIĘŻNICZKĘ-ŁABĘDZIĄTKO? (wyśle moje kryteria na pm-a |
_________________ Naucz się choreografii, a będziesz tańczyć dzień. Naucz się fundamentów, a będziesz tańczyć do końca życia. - Angel Ceja |
|
|
|
|
 |
Czajori
Solista Baletu

Związek z tańcem: na całe życie! :)
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 10:26 pm
|
|
|
Tytułu filmu nie pamiętam, była to jakaś niskobudżetowa propozycja familijnej kablówki amerykańskiej.
A internat przy gdańskiej baletóce nie nosi szczytnego miana Domu Tancerza? Jak żyję, taki napis na nim widnieje.... nawet z tramwaju go widać |
_________________ Anna Pawłowa nigdy nie zakręciła więcej niż dwa piruety, ale jakiż wyraz miały jej arabeski! |
|
|
|
|
 |
Maron
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 11:05 pm
|
|
|
nie, to nie jest raczej to. w domu tancerza nocują głównie goście którzy przyjechali do szkoły |
|
|
|
|
 |
.:Agga:.
Solista Baletu

Związek z tańcem: uczeń
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 3:35 pm
|
|
|
Wydaje mi sie ze jest to jednak internat dla uczniow.. |
|
|
|
|
 |
Maron
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 3:41 pm
|
|
|
ale chyba jak już to dla tych z wyższych sfer... moja mama byla w szkole z internatem i tam mieszkala, przyjeżdżała na weekendy. jeśli mi pozwoli wyjechać do gdańska (z resztą moja kumpela chciałaby zdać do liceum takiego jakiegoś medycznego do gdańska miałabym z kim mieszkać ^^) to sądzę że albo zamieszkam u kogoś znajomego, albo trafię do domu tancerza |
|
|
|
|
 |
czekoladka
Corps de Ballet

|
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 3:55 pm
|
|
|
zawsze marzylam zeby sobie tak pomieszkac pare dni w takim internacie z osobami ze SB to musi byc mile przezycie przynajmniej dla mnie |
_________________ tu warto zajrzec zapraszam www.ktt.pl (Kielecki Teatr Tanca) |
|
|
|
|
 |
Marysia W
Koryfej

|
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 4:24 pm
|
|
|
"Dom Tancerza" to hotel. Tam przyjeżdżają tzw. "przejezdni". Z internatu można wejść do "Domu Tancerza", tyle że do hotelu są też inne drzwi, z drugiej strony szkoły. |
|
|
|
|
 |
klara
Adept Baletu
|
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 2:01 pm
|
|
|
Dokładnie Marysia ma rację, Dom Tancerza to hotel, uczniowie mieszkaja w internacie przy szkole, warunki maja chyba jedne z najlepszych ze szkól baletowych, przede wszystkim dlatego ,ze internat jest polaczony ze szkoła. |
|
|
|
|
 |
Marysia W
Koryfej

|
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 4:34 pm
|
|
|
Tak, fajnie jest chodzić do takiej szkoły.
Słyszałam, że w Poznaniu, internat jest OBOK szkoły, a nie w szkole, jak u mnie... |
|
|
|
|
 |
klara
Adept Baletu
|
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 7:52 pm
|
|
|
tak w Poznaniu jest obok szkoly, ale tylko dla mniejszych dzieci,dla starszych jest zakwaterowanie w bursie artystycznej-niestety dalej |
|
|
|
|
 |
Maron
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Czw Lut 23, 2006 2:13 pm
|
|
|
hmm.. no nie sądze by siedzenie w internacie było fantastycznym przeżyciem dla mnie ;P
bo wiecie jestem niepokorna i indywidualna dusza ;P i jeszcze taki nocny marek xD |
|
|
|
|
 |
Paula
Solista Baletu

Związek z tańcem: instruktor fitness
|
Wysłany: Pią Lut 24, 2006 3:33 pm
|
|
|
Gość napisał/a: | O funkcjonowaniu napisze później
|
No i czekam czekam i doczekać sie nie mogę :) |
_________________ denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Kiedyś tancerka teraz instruktor fitness: w tym też można się spełniać :) |
|
|
|
|
 |
Bajaderka
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Sob Lut 25, 2006 5:01 pm
|
|
|
ja byłam w warszawskim internacie...jeśli chcecie się czegoś dowiedziec to piszcie.. |
_________________ You can take the Dancer out of the Dance, but you can't take the Dance out of the Dancer |
|
|
|
|
 |
sisi
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Sob Lut 25, 2006 5:06 pm
|
|
|