Mistrz Bejart przyjedzie do Łodzi!!! |
Autor |
Wiadomość |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Sob Sie 05, 2006 6:32 pm Mistrz Bejart przyjedzie do Łodzi!!!
|
|
|
Mistrz Bejart przyjedzie do Łodzi
Maurice Bejart, najwybitniejszy choreograf XX wieku, i jego najsłynniejszy zespół baletowy świata - Bejart Ballet Lausanne, przyjadą do Łodzi.
Artyści zaprezentują się w Teatrze Wielkim, podczas przyszłorocznych Łódzkich Spotkań Baletowych.
Bejart 1 stycznia przyszłego roku obchodzić będzie 80. urodziny i z tej okazji przygotował dwa specjalne wieczory choreograficzne - "The Best of Maurice Bejart. L'Amour - l'Dance" i "Amour 4 Vingt".
Jeszcze nie wiadomo, który z nich (a może obydwa) zobaczymy w Łodzi, podczas występów zaplanowanych na zakończenie spotkań: 1 i 2 czerwca 2007 roku.
Zespół Bejarta, od 46 lat odnoszący sukcesy na scenach całego świata, był już dwukrotnie gościem ŁSB: w 1970 i 1985 roku - wówczas jeszcze jako brukselski Balet XX wieku. Przyszłoroczna wizyta będzie prawdziwą sensacją.
(l)
Dziennik Łódzki
4 sierpnia 2006 |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem: historyk, krytyk
|
Wysłany: Nie Sie 06, 2006 12:32 pm
|
|
|
oby tym razem nic nie przeszkodziło w realizacji tych wspaniałych planów.
na 100% bede sie cieszyc jak zobaczę bilet
spotkania zalśniłyby dawnym blaskiem, i moze zobaczyłabym dawne tłumy. |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Nie Sie 06, 2006 12:51 pm
|
|
|
nooo, ja MUSZĘ tam być, oby wszystko doszło do skutku, bo z takimi przedsięwzięciami nistety nigdy do konca nic nie wiadomo. Ale na razie may przed soba długi czas nadziei i oczekiwania |
Lec |
|
|
|
|
 |
Scarpia
Adept Baletu

Związek z tańcem: Scarpia
|
Wysłany: Sob Sie 12, 2006 10:34 pm
|
|
|
Czy ktoś wie od kiedy można rezerwować bilety? |
|
|
|
|
 |
Nefretete
Solista Baletu

|
Wysłany: Sob Sie 12, 2006 10:41 pm
|
|
|
Ależ to jest wspaniała wiadomość! Sprawdziłam już w kalendarzu - to piatek i sobota więc łatwiej będzie przyjechać osobom z innych miast oczywiście o ile dostaną bilet. Mam nadzieję, ze dzieki informacjom na forum nie przegapimy momentu, od kiedy będzie mozna je rezerwować/kupować |
_________________ We are never more human than when we are dancing. (Jose Limon) |
|
|
|
|
 |
Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

|
Wysłany: Sob Sie 12, 2006 10:57 pm
|
|
|
wszystkich zainteresowanych, nie omieszkam powiadomić,
ale zazwyczaj bilety można KUPOWAĆ około miesiąc przed "Spotkaniami" oczywiscie ze kiedy przyjazd zespołu bedzie pewny, zakładam, ze wzbudzi duże zainteresownie, a w Łodzi nie ma długoterminowych rezerwacji. więc "postaram się " trzymać rękę na pulsie, (w końcu przygotowuje sie do tego wydarzenia gdzieś od 15 lat) |
|
|
|
|
 |
sisi
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Sob Sie 12, 2006 11:22 pm
|
|
|
O Dio mio! nie moze zabraknac i mnie Joanno, przypadnie ci w udziale zaszczytne miano gospodarza spotkania |
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!! |
|
|
|
|
 |
raisa
Solista Baletu

Związek z tańcem: Uczeń OSB
|
Wysłany: Nie Sie 13, 2006 10:45 am
|
|
|
Może i ja się wybiorę...
Rozmawiałam już trochę z rodzicami ale najgorzej to z biletami...
Trudno będzie. Ale bardzo kusi...jak aż 15 lat, to trzeba wykorzystać okazję |
_________________ "Ale próbować warto"
William Wharton |
|
|
|
|
 |
raisa
Solista Baletu

|
Wysłany: Nie Sie 20, 2006 9:28 pm
|
|
|
Czy są jakieś słuchy dotyczące ceny biletów?
pisze nowego posta bo już trochę czasu minęło od napisania popszedniego |
William Wharton |
|
|
|
|
 |
Cheryl
Solista Baletu

|
Wysłany: Nie Sie 20, 2006 10:48 pm
|
|
|
X
Występ ma mieć miejsce w TEATRZE WIELKIM W ŁODZI - inne posty wyjasniające zostały wykasowane
moderator |
_________________ Klawisze pianina są czarne i białe, ale grają niczym milion kolorów w Twojej podświadomości. |
Ostatnio zmieniony przez Cheryl Sro Cze 27, 2007 7:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

|
Wysłany: Pon Sie 21, 2006 4:13 pm
|
|
|
raisa napisał/a: | Czy są jakieś słuchy dotyczące ceny biletów?
pisze nowego posta bo już trochę czasu minęło od napisania popszedniego |
raiso musisz się uzbroić w cierpliwość
jeszcze jest za wcześnie, aby znać takie szczegóły
2 lata temu najdroższe bilety na najdrozszy zespół(Nacho Duato) kosztował 70 zł a 40 najtańsze, ale to informacja orientacyjna i o niczym nie przesądza. |
Ostatnio zmieniony przez Joanna Bednarczyk Pon Sie 21, 2006 4:17 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
raisa
Solista Baletu

|
Wysłany: Pon Sie 21, 2006 4:16 pm
|
|
|
Ale wiecie, do światowej sławy Bejert więc chyba więcej będą brali za jego zaspół...tak mi sie wydaje...
Bo na stronie Teatru Wielkiego żadej informacji jeszcze nie ma... |
William Wharton |
|
|
|
|
 |
Cheryl
Solista Baletu

|
Wysłany: Pon Sie 21, 2006 11:01 pm
|
|
|
To nawet niskie ceny. 40 zł? Oczywiście ja nie mówię, że takie będą ale nawet jeśli będą ciut wyższe to i tak NISKIE! No chyba, że liczą się z tym , że dojazd widzów też będzie kosztował. I Ci, którzy wezmą kalkulator mogą nie przyjechać.
proponuje na razie "w ciemno" nie kontynuowac tematu prawdopodobnych cen na bejarta bo to jeszcze mnóstwo czasu i trudno tez ocenic co dla kogo jest niską ceną
moderator |
_________________ Klawisze pianina są czarne i białe, ale grają niczym milion kolorów w Twojej podświadomości. |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 11:29 am
|
|
|
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/34884.html
i to by było na tyle w kwestii Bejarta w Łodzi-nie przyjedzie |
Lec |
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: tancerka?
|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 1:03 pm
|
|
|
Zszokowała mnie wypowiedź Pietkiewicza
Cytat: | Janusz Pietkiewicz, dyrektor Teatru Wielkiego w Warszawie, przyznaje, że istotnie nie widział powodu, by zapraszać zespół Maurice'a Béjarta.
- Gdyby występ miał odbyć się tylko w Warszawie, ewentualnie na Łódzkich Spotkaniach Beletowych i u nas, to nie widziałbym przeszkód - mówi Janusz Pietkiewicz. - Tournée jednak obejmowało sześć miast: to obniżało atrakcyjność. Poza tym zaprosiliśmy do Warszawy jeden zespół goszczący na Łódzkich Spotkaniach Baletowych - Complexions Contemporary Ballet z Nowego Jorku. Zapraszanie następnego byłoby powtarzaniem imprezy w Warszawie, a przecież nie o to chodzi. |
Jak to, nie ma sensu? Jeden z najwybitniejszych współczesnych choreografów z zespołem mógł przyjechać, a on gada bzdury o 'obniżeniu artakcyjności' przez występ w paru miastach?? I co to jest w ogóle za porównanie z nowojorskim zespołem? Jakoś nie mogę zrozumieć polityki tego pana. Brak mi zresztą słów na taką argumentację. |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 1:14 pm
|
|
|
dokładnie, kiedyś były Warszawska Wisna Baletowa która powtarzała częśc wystepów zespołów goszczących w Łodzi na Spotkaniach i jakoś zawsze był ful. Dzięki temu obejrzelismy wiele wybitnych zespołów - nie mówiąc o tym ze za zespołem Bejarta pojechałabym chyba po wszystkich 6 miastach. Obnizenie atrakcyjnosci???? Tez coś |
Lec |
|
|
|
|
 |
Scarpia
Adept Baletu

Związek z tańcem: Scarpia
|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 8:34 pm
|
|
|
Jest mi bardzo smutno. A jak pomyślę sobie, że takie decyzje podejmuje się w miejscu i mieście o tak bogatej tradycji artystycznej dla Narodu i Europy, to potem nie dziwię się, że np. otwieram wczoraj najnowszy egzemplarz pisma "Ballet2000" i co? ABSOLUTNIE ŻADNEJ wzmianki nie tylko o jakimkolwiek wydarzeniu w Polsce, ale spośród programów i wypisów z setkami adresów stron internetowych o balecie z ponad 30 państw NIE MA ma nawet wymienionej Polski. A mistrz Bejart uśmiecha się tylko na 15 stronie i zaprasza chłopaków i dziewczyny 24 i 25 marca 2007 na audycję do swojego wrześniowego baletu. Szczegóły www.bejart-rudra.ch Cóż... i tyle. |
|
|
|
|
 |
M.
Koryfej

|
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 7:33 pm
|
|
|
A ja wróciłam dziś myślami do Łódzkich Spotkań i znalazłam w programie taką optymistyczną wypowiedź dyrektora festiwalu Pana Stanisława Dyzbardisa: "Otrzymaliśmy jednak obietnicę kierownictwa zespołu, że artyści Maurice'a Bejarta przyjadą do nas za dwa lata, na jubileuszowe XX ŁSB."
Czekamy więc... |
_________________ "Kochamy wciąż za mało i stale za późno..."
J. Twardowski |
|
|
|
|
 |
Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

|