nagrania z Niżyńskim? |
Autor |
Wiadomość |
Maron
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Wto Sty 30, 2007 11:32 pm
|
|
|
wiecie może czy istnieje jakieś nagranie video z Niżyńskim i innymi tancerzami tańczacych w tamtym okresie [poczatek XX w]? |
_________________ Naucz się choreografii, a będziesz tańczyć dzień. Naucz się fundamentów, a będziesz tańczyć do końca życia. - Angel Ceja |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 12:36 am
|
|
|
Niżyński o ile się nie mylę nie chciał byc filmowany (moim zdaniem całkiem rozsądnie - technika dzisiaj bardzo poszła do przodu i o ile nikt Jego techniki nie komentuje, bo nie jest w stanie jej porównać z dzisiejszą, o tyle np. Pawłowa - której nagrania istnieją - w porównaniu do dzisiejszych tancerek wypada marniuchno...)
PS jestem prawie pewna, że to Niżyński tak postąpił, ale głowy nie dam, że to On...
jakieś nagrania z początku XX w. istnieją, ale raczej nie całe balety, poza tym jest jeszcze kwestia dostepności tych filmów (chyba takie fragmenty mogą się najprędzej pojawić w filmach o konkretnych tancerzach/zespołach) ... |
|
|
|
|
 |
milton
Corps de Ballet

Związek z tańcem: uczeń-ekstern w osb
|
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 12:44 am
|
|
|
Ja o Niżyński to samo słyszałem. Nie ma nagrań żadnych. Ale w przeciwieństwie do Pawłowej(chociaż z nią to też inaczej było....nawet jak była w szkole baletowej i tańczyła w ówczesnych czasach w cale techniki nie miła zbyt dobrej, jeden nauczyciel powiedział jej żeby sobie takie tańczenie (techniczne) kompletnie odpuściła bo i tak nigdy nie dorówna włoskim baleriną....tylko nie to było akurat jej najważniejszą cechą) nie miałby się czego wstydzić. Wspomnę tylko o jego legendarnym entrechat dix. |
_________________ Bycie TANCERZEM nie jest kwestią posiadanych w danej chwili umiejętności, lecz STANEM UMYSŁU i gotowości poświęcenia życia dla tańca..... |
|
|
|
|
 |
|