Piruet czy tour? |
Autor |
Wiadomość |
Nefretete
Solista Baletu

|
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 1:57 pm Piruet czy tour?
|
|
|
wątek wydzielony z topiku "Artykuły o tancu"
Administrator Kasia G
Kasia G napisał/a: | (bo z początkiem tekstu że szkoły baletowe są oblegane przez chetnych a spektakle przez widzów niestety nie bardzo mozna się zgodzić ) |
no właśnie. i jeszcze jedno mnie w tym artykule uderzyło, mianowicie w baletowym słowniczku podana jest informacja, że piruety to obroty na jednej nodze, wykonywane przez kobiety. To mężczyźni piruetów nie wykonują? |
_________________ We are never more human than when we are dancing. (Jose Limon) |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 2:02 pm
|
|
|
Niektórzy stosują do meskich piruetów nazwę tour, ale chyba obie wrsje sa poprawne |
|
|
|
|
 |
sfra
Solista Baletu
Związek z tańcem: baletoman
|
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 3:32 pm
|
|
|
Z tego co czytałem, to piruety są męskie a toury kobiece. Chocfaktycznie nazwy te są już wykorzystywane w obu przypadkach. |
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 4:44 pm
|
|
|
Chyba sie pogubiłam - faktem jest ze:
1) Waganowa w swojej książce uzywa w różnych mijscach zarówno nazwy pirouette i tour dla kobiet... ale pisze: Tour - to stare okreslenie używane w literaturze choreograficznej, przeważnie dla oznaczenia obrotu na jednej nodze, nazwę piruette w praktyce tanca kobiecego trzeba uważac za przebrzmiałą. Posługujemy sie tylko terminem tours. Tancerze stosują jeszcze te nazwę w odniesieniu do kolejnych, licznych obrotów na jednej nodze bez zmiany miejsca np. grand pirouette w II pozycji na 90 stopni
2) tancerki czesciej używaja w potocznej rozmowie słowa pirouette, panowie tour.... Piruetami rzeczywiscie częsciej nazywają liczne obroty na jednej nodze - popisowy element meskich wariacji, odpowiednik 32 grand fouette u pań.
3) w rosyjskim słowniku baletowym którego uzywałam jako podstawy do stworzenia naszego piruet jest "dla panów", tour "dla pan" |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Ariodante
Koryfej

|
Wysłany: Wto Mar 28, 2006 4:29 pm
|
|
|
Z kolei slowniczek Gail Grant "Technical Manual and Dictionary of Classical Ballet", pod haslem TOUR mowi jedynie, ze jest to obrot ciala i odsyla do PIROUETTE, a tam w ogole nie wspomina nic o ewentualnym rozroznieniu. |
_________________ Pozdrawiam,
Iza Zbikowska-Aaboe - Wasza Prima Ballerina Assoluta |
|
|
|
|
 |
sisi
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 8:32 pm
|
|
|
wydaje mi się różnica polega na tym, ze pirouette moze byc pojedynczy, a tour już nie. to raczej określenie stosowane do większej ilosci obrotów niż jeden czy dwa. ale mogę się mylić |
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!! |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 9:48 pm
|
|
|
ja się z jednym turem spotykałam...
Na pewno kobiece obroty to puiruety, a męskie bywają nazywane zarówno turami jak i piruetemi... Chyba nie ma jakiegoś ujednolicenia |
|
|
|
|
 |
Olimpia
Koryfej

Związek z tańcem: tancerz, choreograf
|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 8:28 pm
|
|
|
tourre to obroty w powietrzu:) raczej dla facetow
tak przynajmniej bylo w naszej poznanskiej baletowce |
|
|
|
|
 |
Bajaderka
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: tancerz
|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 9:12 pm
|
|
|
hm, są jeszcze ćwiczenia powiązane z tourami, np. sissone overte en tournant, albo sissone tombe en tournant.
Czasem też się robi jakieś ćwiczenie gdzie jest pojedynczy tour, więc nie ma reguły że to całkiem męski skok. |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 9:19 pm
|
|
|
Bajaderka napisał/a: | Czasem też się robi jakieś ćwiczenie gdzie jest pojedynczy tour, więc nie ma reguły że to całkiem męski skok. |
oczywiscie, bo nie mylmy nazwy TOUR z okresleniem "en tournant", które oznacza tyle co "w obrocie" "z obrotem" |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Olimpia
Koryfej

Związek z tańcem: tancerz, choreograf
|
Wysłany: Nie Lut 18, 2007 11:08 pm
|
|
|
tourre to inacze obrot z francuskiego. Czyli kazdy piruet czy inny obrot na przyklad w skokach, to de facto tourre:) ale pewien rodzaj meskiego skoku ma nazwe rowniez tourre...to mylace:) |
|
|
|
|
 |
Gamzatti
Nowicjusz

Związek z tańcem: Uczennica OSB
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 2:36 pm
|
|
|
piruety sa (ze tak powiem małe) a tourry sa "duze" i dlatego czesto sie mowi u mężczyzn że toury a u kobiet piruety bo kobiety na ogol rabia male cwiczenia (skoki, piruety) a mężczyżni duze |
_________________ Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku |
|
|
|
|
 |
SYJKA
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczeń, miłośnik
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 4:37 pm
|
|
|
http://www.balet.pl/forum...opic.php?t=2287 a tutaj w słowniku pisze, że właśnie piruety są dla mężczyzn |
_________________ "Podczas każdego tańca, któremu oddajemy się z radością, umysł traci swoją zdolność kontroli, a ciałem zaczyna kierować serce."
Paulo Coelho
Nena, MissAloha, JustDance dziękuję;) I buziak dla Was;* |
|
|
|
|
 |
Cheryl
Solista Baletu

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 7:11 pm
|
|
|
Masz rację Sysjko -powinno być na odwrót! |
_________________ Klawisze pianina są czarne i białe, ale grają niczym milion kolorów w Twojej podświadomości. |
|
|
|
|
 |
M.
Koryfej

|
Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 11:33 am
|
|
|
Mam wrażenie, że to dawno już zostało wyjaśnione, wraz z odwołaniem się do źródeł:
Kasia G napisał/a: | 3) w rosyjskim słowniku baletowym którego uzywałam jako podstawy do stworzenia naszego piruet jest "dla panów", tour "dla pan" |
|
_________________ "Kochamy wciąż za mało i stale za późno..."
J. Twardowski |
|
|
|
|
 |
|