Filmy baletowe w Internecie (linki) |
Autor |
Wiadomość |
śnieżka_balerina
Adept Baletu

Związek z tańcem: tancerz
|
|
|
|
 |
gonia
Solista Baletu

Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Nie Lut 18, 2007 7:26 pm
|
|
|
Bajaderko- fakt, Sylvia w wykonaniu Bussel cudna, 'a Córka...' ... cóż... Cojocaru tańczy tak, jakby urodziła się z pointami na stopach i znając ten balet... czuć lekkość i radość... |
_________________ Na forum wróciłam po 2 latach, widać nie da się żyć bez tańca, chociaż już zapewne do niego nie wrócę. Trochę jakby nowe życie.
Nie wiem, czy wróciłam na stałe, może za chwilę znów zniknę. Ale co jakiś czas zaglądnę. |
Ostatnio zmieniony przez gonia Nie Lut 18, 2007 7:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
Bajaderka
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Nie Lut 18, 2007 7:28 pm
|
|
|
Śnieżko, piruety i adagio śliczne!
Dziewczyny mają poustawiane wszystko jak należy, dawno nie widziałam takiego wykonania. Wśród nich jedna to zdobywczyni Grand Prix De Lausanne, w adagiu ćwiczy po lewej stronie (z tego co widzę). |
|
|
|
|
 |
Bajaderka
Pierwszy Solista

|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: tancerka?
|
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 5:13 pm
|
|
|
A wiecie może, co to jest za muzyka z tego układu?
Faktycznie, są tam elementy gimnastyczne, ale co z tego? To przecież nie miała być z założenia klasyczna wariacja. Np. w tańcu współczesnym często wplata się takie elementy jak stanie na rękach, przerzut bokiem, itd., to co złego jest we wprowadzeniu podobnych elemtnów w jej układzie? Że umie fiflaka zrobić wam przeszkadza? Jak ma takie umiejętności, to niech je pokazuje, na tym chyba polega idea konkursu jako takiego - każdy pokazuje się od najlepszej, wyczynowej strony... |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
 |
.:Agga:.
Solista Baletu

Związek z tańcem: uczeń
|
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 10:21 pm
|
|
|
Jesli jestesmy juz przy temacie konkursow baletowych, czy trafil ktos z Was na jakis film w internecie z Iza Sokolowska. Ona tez brala udzial w konkursie w Lausanne (nie wiem czy dobrze napisalam) i poszlo jej bardzo dobrze. Szkoda tylko ze nigdzie nie mozna tego zobaczyc. |
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 11:24 pm
|
|
|
Słuchajcie, bo mnie to strasznie intryguje, jakie ona robi podejście do tych przerzutów w tył? Jakoś tak dziwnie ustawia ręcę - jak się przecież idzie z rundaka, to ręce się ustawia jak do przerzutu bokiem, a ona zaczyna przodem a kończy tyłem.
Trochę zagmatwałam chyba
Niech mi to ktoś wyjaśni, bo ja się za bardzo nie znam na tym, patrzę na ten moment i wypatrzeć nie mogę |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
 |
Bajaderka
Pierwszy Solista

|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Pią Lut 23, 2007 12:29 am
|
|
|
Bajaderko, mniej więcej tak, tzn w tym fragmencie widac, że ona robi coś dziwnego Tzn niby robi rundaka, ale te ręce ustawia dziwnie, tak nie pod diagonalu, tylko od razu zmienia je jakby o 180*. Nawet w tym momencie, co jest na screenie widać, że ona ma taki skręt w kręgosłupie - nogi są w innej płaszczyźnie, korpus w innej
Zawsze mi się wydawało, że te ręce powinny iść inaczej, poza tym to chyba mniej wygonie taki duży skręt od razu robić? |
|
|
|
|
 |
Nena
Koryfej

|
|
|
|
 |
.:Odylia:.
Koryfej
Związek z tańcem: tancerka
|
|
|
|
 |
Anna-Maria
Koryfej

|
|
|
|
 |
śnieżka_balerina
Adept Baletu

|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

|
|
|
|
 |
Książe Benno
Corps de Ballet

|
|
|
|
 |
.:Odylia:.
Koryfej
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 9:12 pm
|
|
|
coda z owego pas de deux (wieszczki i ksiecia) |
_________________ "Chcemy tylko tańczyć i milczeć..." |
|
|
|
|
 |
.:tutu:.
Corps de Ballet
|
|
|
|
 |
gonia
Solista Baletu

|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 9:50 pm
|
|
|
Co ciekawe, wg daty to jest ten sam konkurs, na którym tańczyła też to z elementami akrobatycznymi, czy nie wiem jak to nazwać...
w tchaikovsky pas de deux tańczy zdecydowanie za szybko, ale cóż.... zdenerwowanie też daje swoje...[/img] |
_________________ Na forum wróciłam po 2 latach, widać nie da się żyć bez tańca, chociaż już zapewne do niego nie wrócę. Trochę jakby nowe życie.
Nie wiem, czy wróciłam na stałe, może za chwilę znów zniknę. Ale co jakiś czas zaglądnę. |
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 10:57 pm
|
|
|
Zwróćcie uwagę, że ona miała wtedy z 15 lat... Czy na polskie warunki byłaby 5 klasa. |
|
|
|
|
 |
Anna-Maria
Koryfej

|
|
|
|
 |
Columbina
Solista Baletu

Związek z tańcem: nauczyciel baletu
|
|
|
|
 |
Książe Benno
Corps de Ballet

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 4:06 pm
|
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=pX-PNqJr9z4 |
_________________ Where there is discord, may we bring harmony. Where there is error, may we bring truth. Where there is doubt, may we bring faith. And where there is despair, may we bring hope. |
|
|
|
|
 |
Cheryl
Solista Baletu

|
|
|
|
 |
a.k.
Adept Baletu

|
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 4:50 pm
|
|
|
Joanna napisał/a: | Zwróćcie uwagę, że ona miała wtedy z 15 lat... Czy na polskie warunki byłaby 5 klasa. |
http://www.youtube.com/watch?v=1XYoyDdtrlA
było już? ale warto obejrzeć - 15 lat!
gra aktorska, i chyba miała coś wspólnego a gimn. artystyczną albo akrobatyką...
Fajna dziewczyna |
_________________ Gdy wypowiesz jej imię - znika |
|
|
|
|
 |
.:Agga:.
Solista Baletu

Związek z tańcem: uczeń
|
|