|
www.balet.pl
forum miłośników tańca
|
komunikacja- taniec |
Autor |
Wiadomość |
partycja88
Nowicjusz
|
Wysłany: Sro Mar 14, 2007 9:18 pm komunikacja- taniec
|
|
|
mam taka prośbę do was, macie na pewno większą wiedzę ode mnie na temat tańca, antropologii. potrzebowałabym jakieś informacje, ciekawostki na temat tańca, chodzi o aspekt komunikowania. to ze taniec jest komunikacja to jest oczywiste, ale chodzi mi o jakieś takie ciekawostki np. w jednej kulturze ruch biodrami na boki uważany jest za obsceniczny, natomiast u nas jest to jak najbardziej naturalne, z kolei w tej kulturze ruch biodrami do przodu jest naturalny, a u nas jest to obsceniczne. proszę o waszą pomoc. |
|
|
|
|
 |
Nemo
Adept Baletu

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 3:57 pm
|
|
|
To może mało ruchowe, ale myślę, że o coś takiego Ci chodzi:
w Indiach naszemu zalotnemu machaniu rzęsami odpowiada rozszerzanie i kurczenie nozdrzy (tak jak robią króliczki nosami). Jest to element wykorzystywany w tańcu. |
|
|
|
|
 |
Maron
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 4:03 pm
|
|
|
Nemo napisał/a: | To może mało ruchowe, ale myślę, że o coś takiego Ci chodzi:
w Indiach naszemu zalotnemu machaniu rzęsami odpowiada rozszerzanie i kurczenie nozdrzy (tak jak robią króliczki nosami). Jest to element wykorzystywany w tańcu. |
hyh, wiem że nie na temat ale muszę zabrać głos...
robię to całe życie nałogowo i normalnie pierwsze słyszę że owy ruch nozdrzami oznacza w Indiach to samo, co u nas machanie żęsami XDDDD
hahahaha XDDDD jakie to straszne, jak człowiek robi czynność, o której nie ma zielonego pojęcia co znaczy |
_________________ Naucz się choreografii, a będziesz tańczyć dzień. Naucz się fundamentów, a będziesz tańczyć do końca życia. - Angel Ceja |
|
|
|
|
 |
partycja88
Nowicjusz
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 5:19 pm
|
|
|
jeśli znacie więcej taki przykładów, to proszę napiszcie je. jak na razie są już 2, zawsze coś. |
|
|
|
|
 |
|
|