|
www.balet.pl
forum miłośników tańca
|
Co to jest taniec?? - definicje, rodzaje i podziały tańca. |
Autor |
Wiadomość |
elizahim
Nowicjusz
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 12:07 pm Co to jest taniec?? - definicje, rodzaje i podziały tańca.
|
|
|
Witam serdecznie
Jestem nowym użytkownikiem forum. Mam prośbe by każdy kto ma jakieś informacje na temat istoty tańca, definicji i podziałów tańca zamieścił to w tym temacie. Chadzi mi o czystą teorie. Acha i podajcie żródła skąd bierzecie informacje. Przeglądałam wasze forum kilkakrotnie ale jeśli sie okaże ze podobny temat juz był to przepraszam i prosze o linki
pozdrawiam Eliza |
|
|
|
|
 |
groteska
Corps de Ballet

Związek z tańcem: uczeń
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 12:20 pm
|
|
|
Nie wiem czy dobrze rozumiem sens tego tematu (na forum przeciez jest sporo informacji i skoro napisalas, ze przegladalas to forum juz kilkakrotnie, to jakos nie chce mi sie wierzyc, ze nie znalazlas odpowiedzi na swoje pytania ;P ), ale chyba najlatwiej jest zajrzec na Wikipedie http://pl.wikipedia.org/wiki/Taniec |
_________________ ***
Tańczę, więc jestem. |
Ostatnio zmieniony przez groteska Nie Kwi 15, 2007 1:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: tancerka?
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 12:50 pm
|
|
|
Jednym ze źródeł informacji obok encyklopedii, książek, itp. ma być również to forum, na którym właśnie jesteś, więc niespecjalnie rozumiem sens takiego tematu
Mamy zarówno dział poświęcony teorii baletu, gdzie jest wiele tematów, a można również samemu pytań, mamy działy o postaciach związanych z tańcem (choreografowie, tancerze), itd. I mamy również słownik pojęć i coś w rodzaju encyklopedii - wybór pojęć, postaci, itp. związanych z tańcem, libretta baletowe, mamy również dział związany z tańcem współczesnym, gdzie są również tematy z dyskusjami dotyczącymi teorii.
Czego chcesz więcej?...
Jeśli uważasz, że jakiegoś zagadnienia brakuje, możesz to zgłosić w jakimś temacie, albo jeśli nikt wcześniej o tym nie pisał, założyć nowy wątek, z zapytaniem o konkretną rzecz. |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
 |
elizahim
Nowicjusz
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 1:35 pm
|
|
|
Owszem przeglądałam informacje na forum ale nigdzie nie znalazłam definicji tańca ani jego podziału. Dobrze się orientuje w tym temacie bo z dyplomu historii tańca miałam 5 . Podziałów tańca jest kilka i o to właśnie chodzi. Ja mam w domu tylko jedno zródło to jest "krótki zarys historii tańca i baletu" turskiej. Miałam tylko nadzieje ze ktoś na tym forum ma jakieś inne żródła i przedstawi mi to co posiada.
Na forum jest wiele informacji o tancerzach i choreografach itd.
No cóś definicji i podziałów tańca nie znalazłam... a to przecierz podstawy ... |
|
|
|
|
 |
groteska
Corps de Ballet

Związek z tańcem: uczeń
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: tancerka?
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 2:17 pm
|
|
|
Nie wiem dokładnie, co masz na myśli pod pojęciem 'podział tańca', bo to można różnie zrozumieć, ale np. w dziale o t. współczesnym jest trochę tematów poświęconych różnicy między baletem klasycznym a demiklasyką, neoklasyką, baletem współczesnym, i tańcem współczesnym (takim jak np. w teatrze tańca), była też kiedyś coś o różnicy między t. współczesnym a nowoczesnym ( + odmiany w stylu jazz, funky, itd.), ale to w starszych tematach. Był również wątek o butoh.
Zdaje mi się, że w dziale poświęconym teorii (albo innym, ale na pewno był taki wątek) była kiedyś rozmowa o szkołach (stylach), m.in. duńskiej.
generalnie różne klasyfikacje tańca, charakterystyki stylów, itd., często przewijały się na tematach forum. |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
 |
elizahim
Nowicjusz
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 2:23 pm
|
|
|
Napewno jak już znajde to o co mi chodzi i czego szukam , zamieszcze na tej stronie do ogólnego wglądu. |
|
|
|
|
 |
M.
Koryfej

|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 3:06 pm
|
|
|
W forumowej encyklopedii jest taki temat: Podział tańca w kulturach prymitywnych może on troszke Ci pomoże.
Ja też bym chętnie gdzieś przeczytała, jakieś krótkie i związle opracowanie na temat aktualnego podziału tańca.
A definicja...czy można powiedzieć, że taniec to poprostu ruch w muzyce? |
_________________ "Kochamy wciąż za mało i stale za późno..."
J. Twardowski |
Ostatnio zmieniony przez M. Nie Kwi 15, 2007 3:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
Fleuve
Adept Baletu

Związek z tańcem: miłośnik
|
|
|
|
 |
elizahim
Nowicjusz
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 3:28 pm
|
|
|
Dzięki zawsze coś jeśli chodzi o definicje to chodziło mi o cos takiego tylko właśnie różnych autorów:
„Taniec jest to rodzaj sztuki, która polega na rytmicznych ruchach całego ciała przy wtórze towarzyszącej mu muzyki” (Liliana Zaganiacz-Mazur, 2004, s.5)
„Zespół zjawisk ruchowych będący transformacją ruchów naturalnych, powstający pod wpływem bodźców emocjonalnych, zazwyczaj skoordynowany z muzyką” |
|
|
|
|
 |
Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem: historyk, krytyk
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 3:38 pm
|
|
|
a propos definicji tańca - problem polega na tym że samo pojęcie <definicja> oznacza coś skończonego, definitywnego, a jak wiadomo w sztuce w ogóle trudno formułować bardzo ogólne, skończone opisy. Są zjawiska, tendencje charakterystycze dla tu i teraz, które przemijają, badz ulegają jakimś przemianom, co jest uzależnione od wielu czynników. Oczywiście na przestrzeni wieków próbowano i tworzono rózne definicje tańca, które posługiwały się określonymi wyznacznikami, przyjętymi jako te właściwe dla danego okresu historycznego, zgodnie z funkcjonującymi w nim normami, ideałam estetycznymi, ale w związku z tym problem definiowania tańca jest dość złożony. O czym, jeśli masz ochotę mozesz przeczytać w książkach:
R. Lange "O istocie tańca i jego przejawach w kulturze - perspektywa atropologiczna" rozdział: Taniec i jego geneza; przegląd definicji i opinii.
I. Turska "Spotkanie ze sztuką tańca" rozdział: Próby definicji tańca.
EDIT: wysłałam po tym jak napisałaś wiec to czego szukasz różnych autorów na przestrzeni epok to znajdziesz wymienionych pozycjach |
|
|
|
|
 |
|
|