tance ludowe innnych narodow/taniec charakterystyczny |
Autor |
Wiadomość |
mirrorball
Adept Baletu
Związek z tańcem: instruktor
|
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 10:07 pm tance ludowe innnych narodow/taniec charakterystyczny
|
|
|
Moja klasa (za moją namową ) przygotowuje w najblizszych dniach gazetke scienna na temat różnych rodzajów tańca. Będzie więc plansza o tańcu rytualnym, pochodzeniu tańca, obrzędach tanecznych ludów pierwotnych etc, o balecie, o tańcu dworskim,o tańcu ludowym, o towarzyskim i tańcu XX wieku (wspolczesny, nowoczesny, demi-klasyka, funky, break-dance, hip-hop etc.).
Stąd moje pytanie: czy znacie jakieś tańce ludowe (charakterystyczne?) innych niż polski narodów? np polka (czeska), czardasz (wegierski).. Czy flamenco mozna do takich uznac i z jakiego kraju pochodzi?
Moze ktoś ma jakis pomysl, co na planszy dotyczacej tancow ludowych , oprocz polskich tancow narodowych i regionalnych, mozna by umiescic?
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
m. |
|
|
|
|
 |
Kasia :))
Pierwszy Solista

Związek z tańcem: oby wieczny!
|
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 10:14 pm
|
|
|
o strojach pamietaj
jesli chodzi o charakterystyczne tance innych krajow to:
austriacki-landler
hiszpanski-bolero i fandago
wegierski-czardasz
czeski-polka
kubanski-rumba
rosyjski-trepak
ukrainski-kozak-kolomyjka
wloski-tarantela
powodzenia! |
_________________ wieczny tańcogłód. |
|
|
|
|
 |
Gość
Solista Baletu

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Czw Mar 23, 2006 5:21 pm
|
|
|
Flamenko jest hiszpańskie, ale ma wiele naleciałości innych narodów (ślady indyjskie, arabskie)
o flamenco można sporo przeczytać tutaj |
|
|
|
|
 |
witamina-c
Adept Baletu

|
Wysłany: Sro Cze 21, 2006 12:41 am flamenco
|
|
|
Kasiu! Fandango jest to jeden z ponad 60 stylów we flamenco (raczej nie występuje jako osobny taniec jak bolero, tylko np jestes na koncercie flamenco i artysci mowia: "teraz zagramy fandango/solee/bulerie/tangosa/itd") |
_________________ Aprisa y bien no puede ser.
Co nagle to po diable.
www.flamenco.phorum.pl |
|
|
|
|
 |
sfra
Solista Baletu
Związek z tańcem: baletoman
|
Wysłany: Sro Cze 21, 2006 10:57 am
|
|
|
Wydaje mi się, ze warto wspomnieć na takiej tablicy o :
- angielskim country-dance
- i francuskim contre-danse, który przerodził się następnie w kadryla.
Fajnie na planszy wyglądałaby "rozrysowana" suita tańców dworskich- mogę pomóc |
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego |
|
|
|
|
 |
mała_mi
Nowicjusz
|
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 2:16 pm
|
|
|
wiem, ze juz za późno i gazetka została zrobiona, ale pomyślałam, że dla kogoś może się kiedyś jeszcze przydać.
w moim zespole ludowym tańczymy oprócz polskich również białoruskie tańce ludowe, ukrainskie itp. tak więc narodowym tancem białoruskim jest Lawonicha, bardzo zywiołowa jak wszystkie wschodnie tańce, a no i jeszcze narodowy taniec grecji to Zorba.
z tego co wiem to Zorba jest potoczną nazwą, a poprawna nazwa to sirtaki
Gość
Sa to takie najbardziej znane bo np. w polsce mamy 5 tańców narodowych(polonez, krakowiak, kujawiak, oberek i mazur) ale np. za granicą uwaza się, że nasz narodowy to polonez- tylko i wyłącznie, a w innych panstwach jako polski narodowy tańczy się krakowiaka. |
|
|
|
|
 |
Nemo
Adept Baletu

|
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 5:37 pm Re: flamenco
|
|
|
witamina-c napisał/a: | Kasiu! Fandango jest to jeden z ponad 60 stylów we flamenco (raczej nie występuje jako osobny taniec jak bolero, tylko np jestes na koncercie flamenco i artysci mowia: "teraz zagramy fandango/solee/bulerie/tangosa/itd") |
No bo jest fandango i fandango. Także Kasia ma po części rację, bo ma na myśli fandango ludowe, które nie pochodzi z Andaluzji jak flamenco i jest absolutnie nie podobne do tego flamencowego fandango.
Myślę, że to ludowe można wyszczególnić jako taniec charakterystyczny. |
|
|
|
|
 |
witamina-c
Adept Baletu

|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 2:53 pm
|
|
|
No to prawda - tyle tylko, że jednak osób nie "będących" w tym jest sporo i większość nie odróżni pewno tych stylów - stąd też wpisując w wyszukiwarkę słowo fandango może zarówno znaleźć fandango jak odrębny styl jak i "podstyl" flamenco... |
_________________ Aprisa y bien no puede ser.
Co nagle to po diable.
www.flamenco.phorum.pl |
|
|
|
|
 |
przyjaciolka
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczeń,miłośnik i in.
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 2:45 pm
|
|
|
A czy ktoś ma jakieś szerokie info o tańcu rosyjskim?
(historia,opis,pochodzenie)
PILNE! |
_________________ *Miej zawsze w sercu Nadzieję*
*Cierpienie szlifuje serce jak diament*
*Radę,którą dajesz innym,zastosuj najpierw u siebie*
*I LOVE DANCE* |
|
|
|
|
 |
|