www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Świętej pamięci Eurowizja dla tancerzy...
Autor Wiadomość
milton 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń-ekstern w osb
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 11:07 pm   Świętej pamięci Eurowizja dla tancerzy...

Jestem po prostu wściekły. Właśnie przeczytałem że nie będzie w tym roku eurowizji dla młodych tancerzy bo......tworzą eurowizje taneczną wzorowaną na tańcu z gwiazdami. Będzie ona dla prosfesjonalnych tancerzy ale........tylko dla tych z towarzyskiego.
Znowu masówka wygrywa ze sztuką dla której juz nie ma miejsce nawet na tanecznej urowizji......

Olimpia 
Koryfej

Związek z tańcem:
tancerz, choreograf
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 11:36 pm   

Jesli to prawda, to rzeczywiscie kiepsko. Nawet bardzo kiepsko. Nie ujmujac nic tancowi towarzyskiemu oczywiscie.

Kasia :)) 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 11:42 pm   

Różnego rodzaju mistrzostwa w tańcu towarzyskim już istnieją, co więc ma powiedzieć balet?
Uważam, że jest to działanie coraz bardziej chowające piękno sztuki klasycznej...
Boję się myśleć, co będzie za kilka lat :(

groteska 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 11:46 pm   

Najbardziej jestem ciekawa czy ta "zmiana repertuaru" to tak na dluzsza mete, czy jednorazowo.
Cholera no! :(

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 12:24 am   

SKANDAL - tyle mam do powiedzenia (i sama sobie jako moderator daje dyspensę - wiem ze ten wpis mało wnosi do dyskusji, ale po prostu oniemiałam)

raisa
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Uczeń OSB
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 10:51 am   

COOOO??
Rok bez tanecznej eurowizji? Oni ogłupieli?
Chcą zrezygnować z jednego z nielicznych jako takich konkursów dla kolejnej, nic nie przekazującej...
szkoda słów. Bo naprawdę, czekałam na tą eurowizję.

Nena 
Koryfej

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 1:12 pm   

Przecież to żałosne! Tyle jest w mediach tańca towarzyskiego - nie mogli zostawić nam baletowej eurowizji?!

Grr :evil: Ale jestem wściekła...

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 3:09 pm   

O nie... :cry:
Z tym tańcem towarzyskim (bez obrazy dla nikogo) to już trochę przegieli:
1. Za dużo go
2. Za mało baletu
3. Balet może podupaść
4. I co będzie?

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 3:28 pm   

Nie chodzi nawet o sam taniec towarzyski, tylko to, że usuwają balet. Nieważne co wstawiają JEGO KOSZTEM. Niech zrobią nowe konkursy taneczne, ale te co już są zostawią w spokoju.

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 3:33 pm   

No wiesz nie zrobią tego. Może brak im kasy, no bo i po co promować i pokazywać balet? :evil:

czekoladka
Corps de Ballet

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 10:15 pm   

i to mozna nazwac dyskryminacja tancerzy baletowych ale i nie tylko owszem tancerze towazyscy sa wspaniali ale dlaczego eurowija moze byc tylko dla nich a nie innych ktorzy osiagaja napewno wspaniale sukcesy al;e sa tez swietni w tym co robia moze niech dadza tez szanse innym wspanialym tancerzom sie wykazac :?

Marysia W 
Koryfej

Wysłany: Wto Cze 26, 2007 11:05 am   

No i znowu ten taniec towarzyski! :evil: Coś mnie trafi zaraz. !!! :evil:
Jak powiedziałam to mojej mamie , to była oburzona i powiedziała , cyt . `Nie przejmuj się tym krajem ` . :roll:

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 11:20 am   

Och, ludzie, tu nie chodzi o taniec towarzyski.
Tu chodzi o wstawianie czegoś nowego KOSZTEM BALETU.
Cokolwiek by to nie było.
Niech robią nowe konkursy-ok, ale stare zostawią w spokoju :(

Ayaka
Corps de Ballet

Wysłany: Wto Cze 26, 2007 2:12 pm   

Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo że o kasę. Pewnie przeprowadzili jakieś badania ankiety itp. i wyszło im że t. towarzyski ma lepszą ogladalność tzn lepiej będzie się sprzedawał niż jakiś balet /w końcu tu tylko skaczą/ a t.towarzyski zwłaszcza latino ocieka seksem i wielu laików chętnie sobie pogląda jak roznegliżowane panie ładnie kręcą pupką w tv. Po co jakieś wzniosłe baletowe emocje. :cry: :( :evil:

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 2:33 pm   

Seks to ja tutaj widzę tylko w tangu i rumbie chyba.
Przystopujcie trochę z tym najeżdżaniem na towarzyski, bo powielacie czyjeś błędy. Równie dobrze można napisać, że balet to skakanie w różowych rajstopkach do jakiejś klasycznej muzyki. Przepraszam, ale te słowa:
Cytat:
wielu laików chętnie sobie pogląda jak roznegliżowane panie ładnie kręcą pupką w tv

mogą niektórych obrazić :? Zajmijmy się samym faktem odrzucenia eurowizji dla tancerzy baletowych w celu wystawienia czegoś(CZEGOKOLWIEK) innego, a nie obrażajmy od razu tancerek i tancerzy towarzyskiego, którzy są pewnie z tego faktu zadowoleni i nie można im sie dziwić.
:?
Bo jak tak dalej pójdzie, to nigdzie nie zajdziemy i nic nie wskuramy. Będzie tylko przepychanka, który taniec jest lepszy.
A to nie o to chodzi. Bo każdy ma w sobie coś. I przestańmy się o to kłocić, a skupmy się na samej eurowizji.

milton 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń-ekstern w osb
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 3:09 pm   

"Rumba to miłość, a cha cha to seks".....to cytat za Agnieszką Melnicką.
Kasiu......to nie jest kwestia stareotypów, tylko obiektywnego spojerzenia na łacinę. Ona ma być seksowna. I w takiej sambie czy jive'ie nie widzisz tego?? to chyba w przypadku par na niskim poziomie.

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 5:21 pm   

To nie jest temat do rozważań nad tańcem towarzyskim.
Jednakże określenie "ruszanie pupcią" na taniec towarzyski jest równoznaczne ze "skakaniem na paluszkach" w balecie.
Dlatego właśnie starajmy się tego unikać.

Ayaka
Corps de Ballet

Wysłany: Wto Cze 26, 2007 6:31 pm   

Nikogo nie miałam zamiaru obrażać, również nie mam zamiaru prowadzić rozważań który taniec jest najlepszy. Nie o to mi chodzi, jedynie zauważam że po raz kolejny wygrywają względy czysto komercyjne bo rozneglizowane panie przyciągną więcej widzów a większa oglądalność to większe wpływy z reklam i więcej sponsorów czyli organizatorzy moga na tym zarobić. Natomiast konkurs baletowy to dla laika właśnie owe "różowe rajstopki i skakanie na paluszkach" jest bardziej elitarny i wymaga wyrobionego widza a takich jest już mniej czyli suma sumaru mniej kasy od sponsorów i reklamodawców.

I tyle.

Czajori 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
na całe życie! :)
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 10:06 pm   

Eurowizja dla tancerzy była chyba jedynym momentem (poza konkursem w Lozannie), kiedy media cokolwiek pisały lub mówiły o balecie i jego przyszłości - o dziwo, zawsze w tonacji pozytywnej. Szkoda, że nawet tak prestiżowa impreza taneczna stawia na komercję - ale czego mieliśmy się spodziewać, skoro odbywała się pod szyldem Eurowizji? :? Jedynie Eurowizja dla młodych muzyków zachowuje jeszcze jako taki poziom, chociaż im też pewnie od przyszłego roku będą kazali interpertować piosenki Ricky'ego Martina. :evil:

Figielka
Gość
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 10:00 pm   

Jestem zbulwersowana !! Jak tak można dali na tą Eurowizje żeby byłą a teraz odebrali nam wszystko... A ja na nia tak bardzo czekałam !!! No nie nie nie coza zaprzeproszeniem Debile !!! Bo nie ma Tańca z Gwiazdami to ten Towarzyski musi być !!!

kotecek 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 10:42 pm   

Wiecie co, jak to wszystko przeczytałam to mi ręce opadły do kolan, mina zrzedła i zabrakło słów żeby wyrazić to, co w tym momencie czuje. Najlepiej to niech w ogóle wszystkich artystów baletu pozamykają w jakimś niedostępnym miejscu, żeby przypadkiem nikt na świecie nie dowiedział się co to jest taniec klasyczny. Jakie to przykre, że komercja przegrywa ze sztuką... :cry:

Domi 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 10:44 pm   

to jest po prostu przykre...
na taniec towarzyski jest akurat popyt, wszystkie aktoreczki tańczą, ludzie się tym zainteresowali, więc najlepiej poodac się temu trendowi.
To jest straszne dla nas, tancerzy klasycznych.
Ayaka ma rację, w tańcu towarzyskim jest więcej seksu, a przynajmniej takich gestów i ruchów, które działają na wyobraźnię w określony sposób, balet jest o wiele trudniejszy w odbiorze, ale to nie usprawiedliwa zupełnie tych, co zdecyowali o takim posunięciu. Tańca towarzyskiego jest i tak sporo i to na każdym kroku, tylko niestety nikomu nie zalezy na tym, żeby promowac tez inny rodzaj tańca.
jest to po prostu strasznie przygnębiające.
Można cwiczyc i cwiczyc, wkładac w balet całe serce, ale co to kogo obchodzi, balet nie jest dochodowy, ot. i kropka. I z takim podejściem nic się nigdy nie zmieni, zawsze balet będzie niezrozumiany, prawie zapomniany... :(: (:(

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 10:56 pm   

Bo balet jest bardzo specyficzny, trudny, jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny!
Dlatego właśnie nie uzyska takiej popularności. Już zbyt wiele stereotypów wokół niego krąży.
Podejrzewam też, że program, gdzie aktorki miałyby się uczyć baletu[i aktorzy], przyniósłby wręcz odwrotny skutek od zamierzonego[oczywiście dla nas zamierzonego, nie dla organizatorów]. Otóz wydaje mi się, że ludzie by się po prostu nabijali.
Nabijali z facetów a rajstopkach i trykotach, z aktorek w paczuszkach, z tego co by próbowały nieporadnie robić na scenie...
Wiedzcie, że nie tylko my przeżywamy kryzys.
Tanciec towarzyski w pewnym sensie również. Zyskał sobie popularność-owszem, ale teraz wszystkim się wydaje, że to jest takie proste i nic nie trzeba umieć, a z tancerza można się ponabijać, bo przecież wystarczy kilka miesięcy, by być rewelacyjnym, a my tu się męczymy po ileś lat po całe godziny na sali...

Dlatego niesprawiedliwym jest najeżdżanie teraz na taniec towarzyski. To nie jego wina, że będzie na Eurowizji.
Wszyscy stamtąd się oczywiście cieszą, ale to normalne.
Wasze zachowanie jest trochę niedojrzałe.
Jakby jakieś Mistrzostwa Towarzyskiego zamieniono na Mistrzostwa Baletu, zaraz by się posypały posty "Nareszcie balet wygrał z tym wieśniackim towarzyskim!", a oni byliby wściekli.
Teraz jest podobna sytuacja, tylko że tam nikt nic nie mówi źle o balecie.
Starajmy się najeżdżać na organizatorów, a nie taniec towarzyski.
Bo to po prostu nie fair.

Ayaka
Corps de Ballet

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 2:29 pm   

Kasiu jesteś przewrażliwiona. Nikt nie mówi że t. towarzyski to prościzna i że ta technika jest wstretna, brzydka i wogóle fuj.
T. klasyczny a towarzyski są poprostu rózne. Tak samo jak step i taniec brzucha nie da się ich porównać. Są inne i to wystarczy.
Wszyscy którzy się tu wypowiadają grzmią jedynie na organizatorów że poszli na łatwiznę że dali się ponieśc popularności t. towarzyskiego która nie oszukujmy sie za jakiś czas przeminie.
Swoja drogą ciekawe co wtedy organizatorzy wymyślą na eurowizję?
Prawda jest taka że róznych konkursów i turniejów t. towarzyski ma o niebo więcej, swego czsu był nawet pomysł by t. towarzyski został dyscypliną olimpijską.

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 3:13 pm   

Jak nie obrażacie tancerzy tańca towarzyskiego? Obrażacie!

Cytat:
Chcą zrezygnować z jednego z nielicznych jako takich konkursów dla kolejnej, nic nie przekazującej...

Cytat:
No i znowu ten taniec towarzyski!

Cytat:
roznegliżowane panie ładnie kręcą pupką w tv

Cytat:
Bo nie ma Tańca z Gwiazdami to ten Towarzyski musi być !!!

Wyobraź teraz sobie, że tak pisze ktoś na balet. Nie czułabyś się urażona?
Chodzi mi po prostu o to, żeby nie obwiniać tańca towarzyskiego, a organizatorów. Może i to macie na myśli, ale wasze posty potrafią czasami uderzyć w pasjonatów tt, a nie baletu.

Odpowiedz do tematu