www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejny sezon (2007/8)
Autor Wiadomość
M. 
Koryfej

Wysłany: Wto Cze 26, 2007 7:06 pm   Kolejny sezon (2007/8)

Teatr Wielki w Warszawie milczy, nasza kochana Opera Bałtycka milczy, prawie cała Polska milczy, jedynie Łódź staje na wysokości zadania i zdradza baletomanom rąbka tajemnicy w postaci repertuaru na przyszły sezon. Spokojny, niepozorny, operowy wrzesień można jakoś przeczekać no ale już w październiku "impreza obca" czyli Balet Ejfmana :wink: (repertuar)

O i w Poznaniu też Ejmfan we wrześniu.

Wiecie może drodzy Forumowicze gdzie jeszcze zobaczymy Sanktpetersburski Teatr Baletu?

bartoromero
Nowicjusz

Wysłany: Wto Cze 26, 2007 10:44 pm   Re: Kolejny sezon (2007/8)

Wiecie może drodzy Forumowicze gdzie jeszcze zobaczymy Sanktpetersburski Teatr Baletu?[/quote]

W Sankt Petersburgu? ;)

Scarpia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Scarpia
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 10:54 pm   

:lol: w świetle stanu baletu i obecnej sytuacji tancerzy w kraju bartoromero ma jak widać poczucie humoru iście wisielcze... :wink:

A co do tematu to pragnę przypomnieć, że Poznański TW ma w planie inauguracje nowego sezonu premierą baletową "Wieczór Szymanowskiego". (planowany na 15 IX 2007 g.19:00).

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 12:13 am   Re: Kolejny sezon (2007/8)

bartoromero napisał/a:
Wiecie może drodzy Forumowicze gdzie jeszcze zobaczymy Sanktpetersburski Teatr Baletu?

W Sankt Petersburgu? ;) [/quote]

no przeciez w Warszawie - ich wystepy otworzą sezon....

M. 
Koryfej

Wysłany: Sro Cze 27, 2007 12:16 am   

No właśnie wiedziałam, że gdzieś mi się przewinęła informacja na ten temat :) , ale jakoś nie mogłam jej odnaleźć. W repertuarze TW-ON cały czas "nie znaleziono żadnych przedstawień"...

A to trzeba szukać w wydarzeniach :roll:

"20, 21, 22, 23 września 2007, godz. 19.00, premiera europejska

SANKTPETERSBURSKI TEATR BALETU (występy gościnne)"

no tak :wink:

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Lip 05, 2007 2:22 pm   

Trochę mnie zawiódł ten baletowy repertuar TW w Lodzi : we wrześniu nic a potem do końca roku Kopciuszek, Spiąca królewna, Galowy wieczów... i Valentino.
Miałam nadzieję, że jeżeli nie będzie żadnej premiery to powtórzą przynajmniej Ziemię obiecana..albo Amadeusza albo coś innego starszego co się już zdążyło zapomnieć a tu mamy wierną powtórkę repertuaru styczeń-czerwiec 2007.

Książe Benno 
Corps de Ballet

Wysłany: Czw Lip 05, 2007 4:17 pm   

W Operze Krakowskiej będą Harnasie Karola Szymanowskiego i Wysokie obcasy.

7.09, piątek
godz. 19:00

Karol Szymanowski Harnasie
Harnasie
Spektakl plenerowy w Zakopanem (Gubałówka)
Organizatorzy: Opera Krakowska, MCK "Sokół" Nowy Sącz

9.09, niedziela
godz. 20:30
Karol Szymanowski Harnasie
Harnasie
Spektakl plenerowy w kamieniołomie w parku Bednarskiego (ul. Redemptorystów, Podgórze)
Organizatorzy: Opera Krakowska, MCK "Sokół" Nowy Sącz

16.11,piątek godz. 18:30
17.11,sobota godz. 18:30

Wysokie obcasy - premiera baletowa. Scena w klasztorze oo. Bernardynów, ul. Bernardyńska 2

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 4:33 pm   

a mnie przeraża brak baletów współczesnych w TW-ON!
Ani Eka, ani Kyliana, ani Balanchine'a...
Zostaje jedynie Szymanowski z okazji celebracji jego roku, ale też w okrojonej wersji - bez choreografii Przybyłowicza!
S K A N D A L !!!

Scarpia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Scarpia
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 9:46 pm   

Cóż, podejrzewam że to jak zawsze kwestia tantiemów i niemałych opłat licencyjnych za wystawienie.

Na moim etapie aprecjacji obserwacją tańca nie wspiąłem się (jeszcze) na wyżyny konteplacji dzieł nowszych (zatrzymując się na słodkich acz kochanych "ramotkach" XIX- wiecznych :wink: ) ale zauważam że w Poznaniu, dzięki hojności i wielkiemu zamiłowaniu do sztuki najbogatszej Polki p.Kulczyk i jej otoczenia miłośnicy tańca współczesnego/nowoczesnego nie mogą narzekać na brak takich wydarzeń w "Starym Browarze".

Wprawdzie to co tam się dzieje to "inny kaliber" niż Kylian, Ek itp ale wygląda naprawdę imponująco. Sami zobaczcie

http://www.kulczykfoundation.pl/en/seek/T

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 10:31 pm   

Scarpia napisał/a:
Cóż, podejrzewam że to jak zawsze kwestia tantiemów i niemałych opłat licencyjnych za wystawienie.

Fakt, to nie jest tanie ale zostało juz kupione, zapłacone, zrealizowane i... wyrzucone w błoto. Dlago zal serce ściska bo to już mieliśmy :(

a o inicjatywach w Starym Browarze dużo czytałam i jestem pod wrażeniem

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 11:00 pm   

sfra napisał/a:
a mnie przeraża brak baletów współczesnych w TW-ON!
Ani Eka, ani Kyliana, ani Balanchine'a...
Zostaje jedynie Szymanowski z okazji celebracji jego roku, ale też w okrojonej wersji - bez choreografii Przybyłowicza!
S K A N D A L !!!

Oto wlasnie powod, dla ktorego przestalam chodzic do tego teatru.
Wszystkie i jedyne interesujace mnie choreografie znikly z afisza. Przeciez nie bede po raz n-ty chodzic na 'Jezioro...', watpliwej jakosci zreszta...
(zwlaszcza moj ulubiony Ek!! :cry: )

M. 
Koryfej

Wysłany: Pią Lip 06, 2007 1:49 am   

A u nas w Operze Bałtyckiej sezon z powodu remontu zacznie się dopiero 20 października, więc po tak długiej przerwie wakacyjnej, wygłodniali widoku naszych tancerzy rzucimy się na wszystko co nam zatańczą...

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sob Lip 07, 2007 11:24 am   

Opera Narodowa podała repertuar tylko na wrzesnień, ale w tym wrzesniu bedzie gościć Lwowski Teatr Opery i Baletu, który zaprezentuje m.in.

14 IX 2007, piątek, godz. 19.00
ESMERALDA Cesare Pugni (balet)

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Sob Lip 07, 2007 4:27 pm   

ja czekam na jakieś zlitowanie i puszczenie "hojdów pojdów"

Kasia W
Adept Baletu

Wysłany: Pią Lip 13, 2007 10:07 pm   

A kto tam ma litość... Takie obsady jak się ostatnio pojawiają to dopiero brak litości! A co będzie w nowym sezonie... aż serce się ściska za "dawnymi" czasami - z obecnej perspektywy wydają się coraz bardziej nieprawdopodobne.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Lip 16, 2007 7:56 am   

Kasia G napisał/a:
Opera Narodowa podała repertuar tylko na wrzesnień, ale w tym wrzesniu bedzie gościć Lwowski Teatr Opery i Baletu, który zaprezentuje m.in.

14 IX 2007, piątek, godz. 19.00
ESMERALDA Cesare Pugni (balet)

Widział ktoś z Was ten lwowski balet?
Allbo słyszeliście coś o nim?
Gdyby to było w Łodzi to z pewnością bym poszła ale jeżeli miałabym jechać do Warszawy namęczyć się przy organizowaniu sobie tego wyjazdu i być zawiedziona to byłoby trochę szkoda. ..

Rotbart
Corps de Ballet

Wysłany: Pon Lip 23, 2007 12:25 am   

Mam przeczucie, że nie będzie to powalający balet. O lwowskim balecie nie wiem właściwie nic, ale raczej nie spodziewałbym się poziomu zespołu Ejfmana. Lepiej chyba zorganizować sobie wyjazd na coś "tutejszego" :) Jak już będzie wiadomo, co i kiedy będzie grane :?

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Lip 23, 2007 9:21 am   

i tu właśnie jest pies pogrzegany.
Próbowałam pytać w PW (nie było takiego wątku) ale jeżeli zasygnalizowałeś tę myśl na forum to pozwolę sobie ją pociągąć.

Oto repertuar baletowy 2007/2008 w TW/ON
http://www.teatrwielki.pl...ertuar_baletowy

Na co z w/w radzilibyście się wybrać - komuś z daleka (tak żeby nie był zawiedziony)? Zamierzam pojechać ale nie wiem jeszcze na co.

Agnieszka

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 10:08 am   

bez większego ryzyka:
Bajadera (o ile obsada pozostanie bez zmian, bo moze znów szykują sie jakieś "powalajace" debiuty)
Córka źle strzeżona - na razie każda obsada jest doskonała
Romeo i Julia - tu moze być róznie, ale widowisko jest piekne, a całosc bardzo dramatyczna i "teatralna"
Śpiaca królewna - podobnie jak przy bajaderze )pod warunkiem ze obsada bedzie przyzwoita a to oznacza ze: jesli widzisz na afiszu nazwiska Maksim Wojtiul, Izabela Milewska, Agnieszka Pietyra, Karolina Jupowicz, Aneta Zbrzeźniak to wal w ciemno ;)

Rotbart
Corps de Ballet

Wysłany: Pon Lip 23, 2007 1:16 pm   

Popieram w zupełności Kasię G, choć osobiście nie przepadam za "Bajaderą" - ale oczywiście komuś innemu może się nieziemsko spodobać :) Radziłbym jednak podchodzić do organizowania planów z pewnym stoicyzmem, bo TW-ON często zmienia plany w ostatniej chwili - albo zmianie ulega obsada albo spektakl nie jest grany. Żeby więc oszczędzić sobie rozczarowania lepiej się psychicznie przygotować na tego typu sensacje.
I jeszcze jedna sprawa, niektóre tytuły sprzedają się słabo, więc można bez obawy brać najtańsze bilety a usiąść na wolnych miejsach na parterze. Na "Córce źle strzeżonej" raczej nie będzie kompletu, podobnie jak na "Czajkowskim" (tyle, że nowa obsada jest do bani). Odwrotna sytuacja jest zaś z baletowymi szlagierami - balety Czajkowskiego i "Romeo i Julia" mogą być oblężone, więc warto zainwestować w dobry bilet - np. na amfiteatrze "jasnoróżowy" :)

PS. "Czajkowski" spadł z repertuaru
Kasia G

Basia
Adept Baletu

Związek z tańcem:
znowu tańcząca
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 9:09 am   

Wiadomość dla baletomaniaków z okolic Śląska:
10.X.07 o godzinie 19.00 w Operze Śląskiej w Bytomiu - Gościnny spektakl Sanktpetersburskiego Teatru Baletowego Borisa EIFMANA

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 6:11 pm   

zupelnie tajemniczo, od kilku dni na stronie TWON widnieje w repertuarze "Piesn nocy" Przybylowicza ...

Beata-wielbicielka baletu
Adept Baletu

Wysłany: Pią Sie 03, 2007 9:47 am   

Witam,
chciałabym się wybrać na najbliższy spektakl "Romeo i Julia" do Warszawy,czy już wiadomo kiedy będzie grany? Zastanawiałam się też nad "Jeziorem Łabędzim",który balet wg Was jest lepszy?
Mieszkam w Poznaniu,widziałam już wszystkie klasyczne balety wystawiane w naszej operze,w tym "Jezioro..." 3 razy.Podobno też Don Quixote jest u nas wystawiany,chociaż ja,mimo,że śledzę repertuar,to jeszcze nie widziałam,aby był grany.
Uwielbiam też Giselle,ale o obejrzeniu na żywo tego baletu mogę jedynie pomarzyć.Może Opera Wiedeńska albo Berlińska będzie to grać?
Jak oceniacie Giselle z Warszawy,bo widziałam zdjęcia,czy jest w repertuarze? A co z Don Quixotem - czy jest grany gdziekolwiek w Polsce,bo chyba nie ma tego baletu nawet w Operze Narodowej?

Jeśli znacie adres strony www. do Opery Wiedeńskiej, to proszę,podajcie mi.Z góry dziękuję i pozdrawiam ciepło z chłodnego Poznania!

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 11:16 am   

Beato,
osobiscie polecam "Romea i Julie"

"Giselle" nie jest grana.

A Dyrekcja Teatru jeszcze nie oglosila repertuaru na caly sezon (w przeciwienstwie do wiekszosci teatrow operowych na swiecie).

Basia
Adept Baletu

Związek z tańcem:
znowu tańcząca
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 1:47 pm   

Beatko, zajrzyj tutaj:
http://www.makroconcert.c...w-city-ballet1/

Odpowiedz do tematu