www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Typy point - opisy i opinie o różnych modelach point
Autor Wiadomość
Cheryl 
Solista Baletu

Wysłany: Sob Cze 16, 2007 9:59 am   

Mnie to nie przeszakdza ale w mojej szkole innym owszem.
Co do Sanshy to macie rację >> ja gdy już mam pointy na wykończeniu to właśnie mam czubki jak z waty. Grishko już mam w sumie długo i czubki nadal są nie do ruszenia!!
Ciekawe jakich oni materiałów używają :)

Anna-Maria 
Koryfej

Wysłany: Pią Lip 06, 2007 3:43 pm   Sansha Paris - półpointy

http://paris.sansha.com/s...g=0&special=yes

Czy w nich można normalnie stać? Nie przeleci się? O_o
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Sty 04, 2011 12:09 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Cheryl 
Solista Baletu

Wysłany: Pią Lip 06, 2007 3:59 pm   

Myślę, że nie ;)

Columbina 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
nauczyciel baletu
Wysłany: Pią Lip 06, 2007 4:07 pm   

Można w nich stac. To sa pointy dla poczatkujacych...

Anna-Maria 
Koryfej

Wysłany: Pią Lip 06, 2007 4:30 pm   

Chyba takie dla bardzo początkujących ;]
Najbardziej miękkie pointy Sanshy to Recitale, tak?
Czy one "zachowują" się, jak te na zdjęciu, co podałam linka? :>

just_me 
Corps de Ballet

Wysłany: Pią Lip 06, 2007 5:36 pm   

Na początku się tak nie zachowują, później są miększe niż baletki.

Anna-Maria 
Koryfej

Wysłany: Pią Lip 06, 2007 5:50 pm   

Czyli łatwo się wyrabiają?

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Pią Lip 06, 2007 6:04 pm   

To są raczej półpointy, nie służą do stania na palcach, tylko ogólnie do ćwiczenia zamiast baletek (inaczej się pracuje w baletkach, inaczej w pointach - chodzi mi o sytuacje stania normalnie, całą stopą - np. jest mniejsze tarcie i trzeba mocniej mięśniami trzymać wykręcenie, itd.)

aankaa_baletnica=) 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 5:43 pm   Grishko - fouette, elite i 2007

Ja miałam fouette, elite i teraz mam 2007.
Na fouette ćwiczyło się nawet dobrze... jakoś nie narzekam, nie miałam też rozwalonych stóp.
Potem elite. Były super i żałuję, że teraz ich też nie zamówiłam. Na początku ćwiczyło się tak dziwnie bo były jakieś takie szersze i miały niższy czubek (no nie wiem jak to nazwać fachowo, one są takie bardziej wycięte), ale jak się przyzwyczaiłam to super. Są bardzo stabilne.
Teraz mam 2007. Źle mi się na nich ćwiczy... Są takie wąskie i chwiejne... Bolą mnie w nich stopy (też się w sumie nie obcierają, ale kilka razy tam się trochę zdarzyło, a mnie się normalnie bardzo rzadko jakiekolwiek obtarcia przytrafiają). Nie wiem dokładnie co jest z nimi nie tak, ale ćwiczy mi się źle... W sumie chyba jestem wyjątkiem, bo większość osób lubi te pointy... :D
Także ja polecam elite :D
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Sty 04, 2011 12:11 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Sephia 
Adept Baletu

Wysłany: Czw Sie 30, 2007 10:03 pm   pointy warszawskie

A mógłby mi ktoś powiedzieć co to są za pointy :) kupiłam je na allegro i są na prawde dobre tylko nie pisze jakie to są :?
http://img111.imageshack....dsc05274iz1.jpg
http://img45.imageshack.u...dsc05275iu2.jpg
http://img111.imageshack....dsc05276co0.jpg
http://img206.imageshack....dsc05280id9.jpg
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Sty 04, 2011 12:16 pm, w całości zmieniany 1 raz  

drCoppelius 
Corps de Ballet

Wysłany: Pią Sie 31, 2007 10:23 am   

Nie są to przypadkiem pointy warszawskie?

Sephia 
Adept Baletu

Wysłany: Pią Sie 31, 2007 11:47 am   

Kupiłam je już jakiś czas temu, dość tanie były tak chyba poniżej 50 zł. ale na prawde nie jestem pewna jak coś to jeszcze zobacze może gdzieś zapisałam.
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Sty 04, 2011 12:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

rzaszminka5 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 11:54 am   

Moja koleżanka miała podobne tyle że bez skórzanego czubka. Jak Ci się na nich tańczy Sephia?? Ponoć są strasznie twarde...

Sephia 
Adept Baletu

Wysłany: Pią Sie 31, 2007 1:19 pm   

Są twarde, ale ja ogólnie to wole twardsze nie lubie ćwiczyc w takich miękich :) dlatego też fajnie mi sie w nich tańczy no i po czasie jak sie troche wyrobią to są dalej twarde ale dobrze leża

Nieszczęśliwa
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 1:57 pm   

A gdzie jeszcze można kupić Warszawskie?? Wie ktoś?

śnieżka_balerina 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 8:34 pm   Sansha Legende

a czy ktoś z was miał może sanshe model 909 legende??
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Sty 04, 2011 12:23 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Cheryl 
Solista Baletu

Wysłany: Nie Paź 28, 2007 12:22 pm   

śnieżko_balerino wpisz sobie w "Szukaj" hasło:legende a wyświetli ci się wiele tematów o pointach, w których wątek Legende był poruszany. Oto jeden z moich postów:

Ja tańcze tylko i wyłącznie w pointach z dzieloną podeszwą (Sansha Legende). Bardzo je sobie cenię i nie wyobrażam sobie już zatańczyć w innych pointach (chyba, że Recital'e). Mam w nich o wiele większe podbicie poniewąż posta nie pokonuje aż takiego oporu tych materiałów które są w "zwykłych" pointach o pojednyczej powierzchni. Niestety pointy te szybciej się łamią (gdyż mają cieńszą podeszwę) ale to chyba logiczne iż z tych point nie korzystają osoby o podbiciu nie wiem jakim :) Ja jestem z nich bardzo bardzo zadowolona ale wiadomo każdemu inne pointy pasują. Firma, model --> wiadomo. Nazywa się je pointami dla profesjonalistów ja chodze do OSB więc w sumie zajmuję sie tańcem na pointch profesjonalnie. POinty te "odkryłam" jakieś 2 lata temu i bez problemu przeszłam na ten model. Zresztą nie mam takich problemów, że stopa mi się przyzwyczaja do danego modelu. Nie wiem kiedy osoby tańczące w zespołach, szkółkach moga zacząć tańczyć na tych pointach jak dla mnie to po prostu model point jak każdy inny ;) Uważam, że to mocno przesadzone stwierdzenie, że pointy te są dla BARDZO zaawansowanych tancerzy.
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Sty 04, 2011 12:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  

śnieżka_balerina 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 7:25 pm   Sansha Ovation

a czy któraś z as miała ovation -606 i 603 i czy czułyście różniece w tańcvzeniu??
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Sty 04, 2011 12:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Cheryl 
Solista Baletu

Wysłany: Nie Paź 28, 2007 7:40 pm   

Ja miałam :mrgreen:
Bardzo miękkie w pięcie, ale w sumie wygodne :)

Beata-wielbicielka baletu
Adept Baletu

Wysłany: Sro Paź 31, 2007 11:15 pm   Sansha Lyrica; Sansha soft toe - półpointy

Ja mam model Sansha Lyrica 404 i jestem z nich zadowolona. Kupiłam te pointy w ubiegłym
roku we wrześniu, na początku były bardzo twarde, ale w tej chwili są wyrobione.Chciałabym zaznaczyć, że profesjonalnie nie tańczę, ale jednak często je używam.

Natomiast w tym roku kupiłam inne pointy z Sanshy, są to najbardziej miękkie pointy jakie ta firma ma w ofercie: jest to model DP801 SOFT TOE, teoretycznie dla początkujących, ale kiedy zobaczyłam je na stronie Sanshy to bardzo zapragnęłam je mieć, właśnie takie mięciutkie pointy.Wyglądają one najzupełniej normalnie, mają usztywniony przód (jak na pointę przystało), ale podeszwę mają cieńszą i po prostu miękką już od połowy jej długości. Są to pointy na pierwsze pozycje baletowe - ale spokojnie można w nich ustać na czubkach, bo - jak wspomniałam - czubki są takie same jak w twardych pointach. Fajne są te pionty, takie z pogranicza miękkiej baletki z pointą. Dla mnie ogólnie pointy są wygodne, zdecydowanie bardziej lubię ćwiczyć lub tańczyć w pointach, niż w miękkich baletkach.
Jednak co fakt, to fakt - twardsze pointy są wytrzymalsze i można pewniej w nich stać na czubkach, czy kręcić piruety.Słowem - jedne i drugie są na swój sposób fajne.
Jeśli któraś z miłych Forumowiczek ma pointy SOFT TOE, to niech napisze, zapraszam.
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Sty 04, 2011 12:26 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Minarei 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica SB FEA
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 4:15 pm   pointy z Akces

Ja mam akcesy...nigdy nie wkladałam na nogi ani grishko ani sanshy, więc nie moge porównać. W moich pointach ćwiczy się naprawde dobrze, jak sie dobrze rozgrzeje to stopy wogóle nie bolą. A co do sanshy, mają wśród moich koleżanek złą opinię :)

Trza się reklamować, prawda ?
www.bulion.photoblog.pl
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Sty 04, 2011 12:29 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Kasia :)) 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 12:18 pm   

AKCESY?! Polecam zajrzeć do jakiegoś tematu o tej firmie. Najgorsze pointy, jakie mogą być.
Naprawdę czuć różnicę.
I wierz mi, że jestem doświadczona - > w akcesach dyplom zdawałam.
Później zmądrzałam.

Minarei 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica SB FEA
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 4:17 pm   

Może, każdemu inaczej pointy pasują ? :) Kiedy je kupowałam nie wiedziałam jeszcze o grishko, więc nie mogę porównać ale naprawde mi się w nich dobrze ćwiczy. Może jeszcze lepiej byłoby mi w grishko ? Może, sprawdze przy następnym zakupie, jak na razie akcesy nie zamierzają się rozpaść :D tyle że mi noga chyba się zmiejszyła, bo już są na mnie za duże, jak zresztą wszyskite buty xD

Trza się reklamować, prawda ?
www.bulion.photoblog.pl

Kasia :)) 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 1:17 pm   

A buty się rozbijają, więc jest normalnym, iż stają się większe. ;)
Też kiedyś wciąż Akcesy kupowałam, ale gdy przestawiłam się na Sanshę od razu poczułam różnicę. Na początku przez jakieś 2 tygodnie noga trochę drętwieje a później jest super.
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Sty 04, 2011 12:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Pati_jazzy 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 7:38 pm   Sansha a Grishko

Moim zdaniem Grishko są o wiele lepsze od Sanshy, gdyż w Sanshach, w których wcześniej tańczyłam, było strasznie. Czubki miękną bardzo szybko, a podeszwy są twarde, do tego łatwo i szybko mi się złamały. A ja nie mam jakiegoś podbicia, żeby tak pointy szybko niszczyć. Za to Grishko polecam, mimo że mają strasznie sliskie czubki i nie wiem, czym by tu je podkleić, bo Superglue na skórkę nie działa :P
Ostatnio zmieniony przez inaenka Wto Sty 04, 2011 12:31 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu