www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Teoria tańca-trójmiasto
Autor Wiadomość
M. 
Koryfej

Wysłany: Czw Mar 08, 2007 9:06 pm   Teoria tańca-trójmiasto

Brakuje mi wiedzy.
Miejsca gdzie mogłabym ją zdobywać - poza domem, książkami(których dopiero poszukuje) i forum.
Miejsca gdzie mogłabym pójść np. raz w tygodniu, poza warsztatami z tańca i posłuchać wykładu, lub dyskusji...gdzie powoli, na luzie - hobbystycznie mogłabym poszeżać, a właściwie to dopiero zdobyć wiedzę o tańcu - z podstaw i ciekawostek.

Właściwie to dopiero co pozwoliłam się zauroczyć klasyką, przyjmując widok i dźwięk kilku przedstawień baletowych, na których byłam bez żadnego filtru wiedzy o tym co tancerze robią na scenie. Trochę jak małe dziecko, które widząc coś zachwyca się tym choć nie ma zielonego pojęcia co to :wink: to piękne, ale za mało...

Czuję się jak podwójny autsajder - moi nietańczący znajomi i rodzina dziwnie na mnie patrzą gdy znów zaczynam mówić o tych "swoich baletach"... hehe, a ja tak naprawdę jestem całkowicie zielona w temacie tańca i do prawdziwych(tańczących i umiejących coś powiedzieć) jego miłośników, takich jak Wy na forum też się nie mogę zaliczyć.

No więc pytam, czy jest gdzieś w Trójmiejsce takie miejsce - otwarte wykłady, albo hmmm jakieś kółko teoretyków :D hihihi...

...a jeśli nie ma to być może dałoby się wspólnie stworzyć?

p.s. miałam dylemat czy nie umieścić tematu w teorii, ale chyba tu bardziej pasuje.

snowflake
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 9:48 pm   

pan Andrzej Morawiec prowadzi zajęcia, które możnaby chyba nazwać teorią tańca, jest to jednak bardziej świadomość ciała i ruchu w tańcu wspołczesnym (a nie klasyce). odbywaja sie w gdansku.
EDIT: można je znalesc na tej stronie http://danceclub.pl/new/ figuruja jako "izlolacja ciała i świadomość ruchu"
Ostatnio zmieniony przez snowflake Sob Mar 10, 2007 7:11 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Wojtek4p 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik itp.itd...
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 10:13 pm   

Witaj M. Przeczytałem Twój pościk i przyznam się szczerze, że to ciekawe pytanie.
Zgodzę sie z Tobą , że sama wiedza w teori książkowej choć jest bardzo wazna, nie zawsze jest przez laika dobrze utrwalana, i takie wykłady na żywo to ciekawa propozycja, a ten typ przekazu dość szybko dociera do odbiorcy.
Zauważyłem, że mamy podobne odczucia jezeli chodzi o facynację tańcem klasycznym, u mnie jak na mój wiek ta eksplozja eufori przyszła bardzo późno i szkoda, ze tak późno tego sobie nie mogę darować.
I widzę po sobie, że te wszystkie lata wstecz to raczej lata stracone, a dlaczego stracone bo nie robię tego co poprostu lubię.
A jeżeli chodzi o kwestię znajomych czy rodzinę to się tym nie ma co przejmować, bo u mnie reakcje są podobne.
Np. moi rodzice czy najbliższy znajomi jak usłyszeli, że uczęszczam na zajęcia z tańca klasycznego to się pukali po główkach z pytankiem, czy wszystko w porządku ze mną a Ja na to, że jest wspaniale i tylko może być lepiej.
I to by było na tyle moich przemyśleń, pozdrawiam M. i życzę Tobie abyś pochłaniała jak największe ilości wiedzy o tańcu klasycznym z pożytkiem dla Ciebie.

Nemo 
Adept Baletu

Wysłany: Pią Mar 09, 2007 9:43 am   

Ostatnio w Żaku był wykład na temat historii tańca modern. Mam nadzieję, że zaczną się cykliczne wykłady, no chociaż raz w miesiącu.
Jest też cos na ASP, ale to bardziej takie filozoficzne, o kontaktach tańca i architektury. :

Targ Weglowy 6, Audytorium.
wtorek !!!, 13 marca o godz. 19

w cyklu Pomiedzy...
prezentacja Leny MAJEWSKIEJ
O formowaniu zmiennej przestrzeni. Pomiedzy architektura a tancem...

http://www.asp.gda.pl/~po/index_pliki/Page325.htm

.:Agga:. 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 9:54 am   

Moze uzbieramy grupe forumowiczow z Trojmiasta i pojdziemy razem na ten wyklad?
Sa chetni?

Nati 
Koryfej

Związek z tańcem:
czynny! SB+OEB
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 10:32 am   

a na śląsku jest coś ?? :)
Dlatego chwalę taniec...

Czajori 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
na całe życie! :)
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 2:48 pm   

W Trójmieście nie ma regularnych zajęć z teorii tańca - przynajmniej z niczym takim się nie spotkałam.
Od czasu do czasu, z okazji jakichś warsztatów, pojawiają się wykłady ( tak jak zauważył(a) Nemo) - w Żaku w czasie Korporacji (sierpień), kiedyś dawno Sasha Azarkevitch działał w tym kierunku w Dworku Artusa na Oruni.

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 12:27 am   

Z Wolnej Strefy

Wykład "Post-modern dance, czyli nowa fala w sztuce tańca", Joanna Czajkowska

[09.03.2007] W klubie Żak w Gdańsku w ramach cyklu "Inny Teatr" - serii wykładów dotyczących tendencji postmodernistycznych we współczesnych sztukach performatywnych zaplanowano 23 marca w godz. 15.00 - 17.00 wykład "Post-modern dance, czyli nowa fala w sztuce tańca". Część II nosi tytuł "Wybrani choreografowie post modern dance. Ich główne założenia i twórczość". Wykład uzupełniony będzie projekcją wideo. Prowadzenie: Joanna Czajkowska. Wstęp wolny.

M. 
Koryfej

Wysłany: Wto Mar 13, 2007 3:27 pm   

.:Agga:. napisał/a:
Moze uzbieramy grupe forumowiczow z Trojmiasta i pojdziemy razem na ten wyklad?
Sa chetni?

Dzięki sprzyjającemu losowi - będę dziś 8)

hmmm... o ile znajdę to audytorium :roll: :)

Nemo 
Adept Baletu

Wysłany: Sro Maj 30, 2007 12:49 pm   

Trochę późno, ale może ktoś ma akurat czas:

Wyklad: Post-modern dance, czyli nowa fala w sztuce tańca
31.05.2007
g. 15.00 - 17.00 (wstęp wolny)
Klub ZAK, Gdansk

Część IV - Praca zbiorowa dla indywidualności: Lucinda Childs, Trisha Brown, Steve Paxton, Douglas Dunn i inni (c.d)

wykład uzupełniony projekcją video
Prowadzenie: Joanna Czajkowska (Teatr Okazjonalny)

Szczegóły: www.klubzak.com.pl

.:Agga:. 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Sro Lis 21, 2007 2:57 pm   

Seria wykladow w Żaku:

http://www.salsa.com.pl/a...ady_o_tancu.htm

M. 
Koryfej

Wysłany: Sro Lis 21, 2007 9:27 pm   

Wspniale! Agga dzięki, że to znalazłaś i wrzuciłaś. Ciekawe kto prowadzi. Choć dwa nas ominęły, to następne wykłady zapowiadają się naprawdę interesująco. :mrgreen: lol

M. 
Koryfej

Wysłany: Wto Gru 04, 2007 11:39 pm   

No ej, ale dlaczego na stronie nie pojawiają się daty następnych wykładów? Albo to ja nie mogę znaleźć...

Nemo 
Adept Baletu

Wysłany: Sro Gru 05, 2007 10:54 am   

Na razie wykładowca ;) jest zajęty swoją nową premierą, stąd brak wykładów.
Jak będzie coś wiadomo dam znać.

Odpowiedz do tematu