Teoria tańca-trójmiasto |
Autor |
Wiadomość |
M.
Koryfej

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 9:06 pm Teoria tańca-trójmiasto
|
|
|
Brakuje mi wiedzy.
Miejsca gdzie mogłabym ją zdobywać - poza domem, książkami(których dopiero poszukuje) i forum.
Miejsca gdzie mogłabym pójść np. raz w tygodniu, poza warsztatami z tańca i posłuchać wykładu, lub dyskusji...gdzie powoli, na luzie - hobbystycznie mogłabym poszeżać, a właściwie to dopiero zdobyć wiedzę o tańcu - z podstaw i ciekawostek.
Właściwie to dopiero co pozwoliłam się zauroczyć klasyką, przyjmując widok i dźwięk kilku przedstawień baletowych, na których byłam bez żadnego filtru wiedzy o tym co tancerze robią na scenie. Trochę jak małe dziecko, które widząc coś zachwyca się tym choć nie ma zielonego pojęcia co to to piękne, ale za mało...
Czuję się jak podwójny autsajder - moi nietańczący znajomi i rodzina dziwnie na mnie patrzą gdy znów zaczynam mówić o tych "swoich baletach"... hehe, a ja tak naprawdę jestem całkowicie zielona w temacie tańca i do prawdziwych(tańczących i umiejących coś powiedzieć) jego miłośników, takich jak Wy na forum też się nie mogę zaliczyć.
No więc pytam, czy jest gdzieś w Trójmiejsce takie miejsce - otwarte wykłady, albo hmmm jakieś kółko teoretyków hihihi...
...a jeśli nie ma to być może dałoby się wspólnie stworzyć?
p.s. miałam dylemat czy nie umieścić tematu w teorii, ale chyba tu bardziej pasuje. |
_________________ "Kochamy wciąż za mało i stale za późno..."
J. Twardowski |
|
|
|
|
 |
snowflake
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczeń
|
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 9:48 pm
|
|
|
pan Andrzej Morawiec prowadzi zajęcia, które możnaby chyba nazwać teorią tańca, jest to jednak bardziej świadomość ciała i ruchu w tańcu wspołczesnym (a nie klasyce). odbywaja sie w gdansku.
EDIT: można je znalesc na tej stronie http://danceclub.pl/new/ figuruja jako "izlolacja ciała i świadomość ruchu" |
_________________ stoję na palcach by być bliżej nieba. |
Ostatnio zmieniony przez snowflake Sob Mar 10, 2007 7:11 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
 |
Wojtek4p
Adept Baletu

Związek z tańcem: miłośnik itp.itd...
|
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 10:13 pm
|
|
|
Witaj M. Przeczytałem Twój pościk i przyznam się szczerze, że to ciekawe pytanie.
Zgodzę sie z Tobą , że sama wiedza w teori książkowej choć jest bardzo wazna, nie zawsze jest przez laika dobrze utrwalana, i takie wykłady na żywo to ciekawa propozycja, a ten typ przekazu dość szybko dociera do odbiorcy.
Zauważyłem, że mamy podobne odczucia jezeli chodzi o facynację tańcem klasycznym, u mnie jak na mój wiek ta eksplozja eufori przyszła bardzo późno i szkoda, ze tak późno tego sobie nie mogę darować.
I widzę po sobie, że te wszystkie lata wstecz to raczej lata stracone, a dlaczego stracone bo nie robię tego co poprostu lubię.
A jeżeli chodzi o kwestię znajomych czy rodzinę to się tym nie ma co przejmować, bo u mnie reakcje są podobne.
Np. moi rodzice czy najbliższy znajomi jak usłyszeli, że uczęszczam na zajęcia z tańca klasycznego to się pukali po główkach z pytankiem, czy wszystko w porządku ze mną a Ja na to, że jest wspaniale i tylko może być lepiej.
I to by było na tyle moich przemyśleń, pozdrawiam M. i życzę Tobie abyś pochłaniała jak największe ilości wiedzy o tańcu klasycznym z pożytkiem dla Ciebie. |
_________________ Wojtek-pozytywnie zakręcony...
...JESTEM JAK RUSKI CZOŁG NIE DO ZAJECHANIA...-hi hi hi...
Specjalne słodkie pozdrowienia dla JustDance... |
|
|
|
|
 |
Nemo
Adept Baletu

|
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 9:43 am
|
|
|
Ostatnio w Żaku był wykład na temat historii tańca modern. Mam nadzieję, że zaczną się cykliczne wykłady, no chociaż raz w miesiącu.
Jest też cos na ASP, ale to bardziej takie filozoficzne, o kontaktach tańca i architektury. :
Targ Weglowy 6, Audytorium.
wtorek !!!, 13 marca o godz. 19
w cyklu Pomiedzy...
prezentacja Leny MAJEWSKIEJ
O formowaniu zmiennej przestrzeni. Pomiedzy architektura a tancem...
http://www.asp.gda.pl/~po/index_pliki/Page325.htm |
|
|
|
|
 |
.:Agga:.
Solista Baletu

|
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 9:54 am
|
|
|
Moze uzbieramy grupe forumowiczow z Trojmiasta i pojdziemy razem na ten wyklad?
Sa chetni? |
|
|
|
|
 |
Nati
Koryfej
Związek z tańcem: czynny! SB+OEB
|
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 10:32 am
|
|
|
a na śląsku jest coś ?? |
_________________ Taniec wymaga człowieka chętnego,
szlachetnego, opanowanego;
człowieka o zrównoważonych siłach.
Dlatego chwalę taniec... |
|
|
|
|
 |
Czajori
Solista Baletu

Związek z tańcem: na całe życie! :)
|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 2:48 pm
|
|
|
W Trójmieście nie ma regularnych zajęć z teorii tańca - przynajmniej z niczym takim się nie spotkałam.
Od czasu do czasu, z okazji jakichś warsztatów, pojawiają się wykłady ( tak jak zauważył(a) Nemo) - w Żaku w czasie Korporacji (sierpień), kiedyś dawno Sasha Azarkevitch działał w tym kierunku w Dworku Artusa na Oruni. |
|
|
|
|
 |
Joanna
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: tancerka?
|
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 12:27 am
|
|
|
Z Wolnej Strefy
Wykład "Post-modern dance, czyli nowa fala w sztuce tańca", Joanna Czajkowska
[09.03.2007] W klubie Żak w Gdańsku w ramach cyklu "Inny Teatr" - serii wykładów dotyczących tendencji postmodernistycznych we współczesnych sztukach performatywnych zaplanowano 23 marca w godz. 15.00 - 17.00 wykład "Post-modern dance, czyli nowa fala w sztuce tańca". Część II nosi tytuł "Wybrani choreografowie post modern dance. Ich główne założenia i twórczość". Wykład uzupełniony będzie projekcją wideo. Prowadzenie: Joanna Czajkowska. Wstęp wolny. |
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell |
|
|
|
|
 |
M.
Koryfej

|
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 3:27 pm
|
|
|
.:Agga:. napisał/a: | Moze uzbieramy grupe forumowiczow z Trojmiasta i pojdziemy razem na ten wyklad?
Sa chetni? |
Dzięki sprzyjającemu losowi - będę dziś
hmmm... o ile znajdę to audytorium |
_________________ "Kochamy wciąż za mało i stale za późno..."
J. Twardowski |
|
|
|
|
 |
Nemo
Adept Baletu

|
Wysłany: Sro Maj 30, 2007 12:49 pm
|
|
|
Trochę późno, ale może ktoś ma akurat czas:
Wyklad: Post-modern dance, czyli nowa fala w sztuce tańca
31.05.2007
g. 15.00 - 17.00 (wstęp wolny)
Klub ZAK, Gdansk
Część IV - Praca zbiorowa dla indywidualności: Lucinda Childs, Trisha Brown, Steve Paxton, Douglas Dunn i inni (c.d)
wykład uzupełniony projekcją video
Prowadzenie: Joanna Czajkowska (Teatr Okazjonalny)
Szczegóły: www.klubzak.com.pl |
|
|
|
|
 |
.:Agga:.
Solista Baletu

|
|
|
|
 |
M.
Koryfej

|
Wysłany: Sro Lis 21, 2007 9:27 pm
|
|
|
Wspniale! Agga dzięki, że to znalazłaś i wrzuciłaś. Ciekawe kto prowadzi. Choć dwa nas ominęły, to następne wykłady zapowiadają się naprawdę interesująco. lol |
|
|
|
|
 |
M.
Koryfej

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 11:39 pm
|
|
|
No ej, ale dlaczego na stronie nie pojawiają się daty następnych wykładów? Albo to ja nie mogę znaleźć... |
|
|
|
|
 |
Nemo
Adept Baletu

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 10:54 am
|
|
|
Na razie wykładowca jest zajęty swoją nową premierą, stąd brak wykładów.
Jak będzie coś wiadomo dam znać. |
|
|
|
|
 |
|