Od czego zacząć?!

Dyskusje na temat tańca współczesnego; zagadnienia praktyczne i teoretyczne; aktualne zjawiska i trendy;
sfra

Post autor: sfra »

Najpierw przemyśl wszystko:

- jakie dzieci chcesz uczyc tańca
- jakie to będzie styl
- jaki jest cel Twoich działań

Opracuj ramowy program nauczania, weź swoje Cv i maszeruj baletowo do domu kultury, szkoły, etc.

Powodzenia! :-)
sisi

Post autor: sisi »

chyba musisz miec papier instruktora, poszukaj w necie jakiegos kursu w poblizu twojego miesca zamieszkania. kurs jest dosc drogi i trwa dwa lata, ale przeciez mozesz juz zaczac prowadzic zespol w trakcie kursu ( no chyba ze dany MDK bedzie wymagac ukonczonego).
Zeby zaczac dzialac musisz miec plan: jakich technik chcesz uczyc, w jaki sposob, kogo chesz uczyc (dzieci czy doroslych - a wiadomo ze w obu przypadkach lekcja bedzie wygladac inaczej) no i musisz przemyslec czy napewno tego chcesz bo to jest bardzo czasochlonna rzecz, bo przeciez zeby przeprowadzic lekcje trzeba sie jeszcze do niej przygotowac, wymyslec kombinacje itd, no a potem spektakle, proby... zreszta sama wiesz.
mam nadzieje ze szybko ci sie uda stworzyc fajna grupe!
Isadora

Post autor: Isadora »

Z tego co wiem, to niektóre placówki nie wymagają takich papierów, wystarczy mieć skończoną pedagogikę. Nie wiem, czy jest to do końca legalne, ale na takich zasadach są zatrudniani instruktorzy w niektórych MDK-ach. W Warszawie są też studia trenerskie, ale nie wiem, czy nie odnoszą się tylko do tańca towarzyskiego. Życzę powodzenia, bo ja też mam takie plany na przyszłość :D Pozdrawiam
Joanna

Post autor: Joanna »

Jeśli chodzi o domy kultury, to nie trzeba mieć dyplomu insytruktora, tutaj dużo bardziej liczy się twoje doświadczenie pedagogiczne, najlepiej udokumentowane ;) Zauważ, że większość pracowników takich mdk-ów to częściej osoby po animacji kultury, pedagogice, lub wykształceniem artystycznym nastawiionym na pedagogikę (takie kierunki jak np. wychowanie muzyczne, plastyczne), niż artyści sensu stricto. Ale wiele zależy tutaj od dogadania się z dyrektorem. Tego typu placówki oświatowe, również szkoły, to są takie 'państwa w państwie'. W każdym razie życzę powodzenia.
ODPOWIEDZ