HELENA KARPUCHINA-ODKRYCIE BALETU
Chcialam to kiedys odruchowo zrobic po uwadze Ani, ale sprawdzilam w internecie i nazwisko Eleny wystepuje w obu formach: Karpuchina i Karpuhina. Sa to oficjalne notki prasowe etc., a wiec przypuszczam, ze tak jak ze wszystkimi nazwiskami transkrybowanymi (bo przeciez jest to nazwisko rosyjskie), pisownia moze byc rozna. Zauwazylam, ze angielskie teskty - z oczywistych wzgledow - faworyzuja Karpuhine, by nie znieksztalcac wymowy. Zostawmy tak jak jest albo dla jasnosci moge umiescic c w nawiasie, podobnie zreszta z naglosowym "h" w imieniu (ale to bedzie glupio wygladac!). Uwazam, ze z szacunku dla osob, o ktorych sie pisze, trzeba zwracac uwage na ortografie, ale tutaj jest to po prostu przyklad obcego nazwiska roznie transkrybowanego.
-
(ponownie) Armida
-
Na pewno nazwisko pisze się przez samo "h", więc Karpuhina. A jeżeli chodzi o imie, to zawsze była Helena. Elena "zrobiła się" od tegorocznego konkursu w Gdańsku. Myślę, że byłoby dobrze gdyby moderator poprawił błąd w nazwisku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Armido, jako filolog i lingwista zapewniam Ciebie, ze to nie jest blad, a jedynie roznica w transkrypcji. Na stronie SB w Gdansku figuruje jako Helena Karpuchina, a podejrzewam, ze szkola opiera te pisownie na dokumentach ich wlasnej uczennicy.
Byc moze z czasem - i z rosnaca slawa - (H)Elena przyjmie jakas jednolita transkrypcje, ale na razie mozna ja znalezc w internecie pod obiema formami, dlatego wydaje mi sie, ze najsluszniejszym rozwiazaniem byloby po prostu zapisac to nazwisko w tytule jako (H)Elena Karpu(c)hina, mimo ze to bedzie glupio wygladac. W ten sposob bedzie oczywiste, ze nazwisko i imie pisane sa roznie (zreszta w internecie mozecie tez spotakc pisownie Jelena lub Yelena!)
Ten problem dotyczy wielu rosyjskich (arabskich, indyjskich etc.) nazwisk, a dzis, w dobie internetu, ten miszmasz stylow transkrypcyjnych bardzo daje sie we znaki, bo wrzucajac do wyszukiwarki nazwisko musisz sie liczyc z zasadami transkrypcji w niemal kazdym jezyku. Najlepszy przyklad to nazwisko Czajkowskiego, ktore - nawet w polskich ksiegarniach muzycznych - jest transkrybowane z angielska Tchaikovsky, jesli plyta jest niemiecka, bedzie to Tschaikowsky, a jesli wloska CIAIKOVSKY! :D Czasem dochodzi do tego, ze nie znajdziesz plyty Czajkowieskiego, bo jakis niedouczony sklepikarz umiesci go pod T, a nie pod C.
Tak to juz jest z transkrypcjami.
Ale decyzja ostatecznie nalezy do Kasi, ktora moderuje te tablice.
Byc moze z czasem - i z rosnaca slawa - (H)Elena przyjmie jakas jednolita transkrypcje, ale na razie mozna ja znalezc w internecie pod obiema formami, dlatego wydaje mi sie, ze najsluszniejszym rozwiazaniem byloby po prostu zapisac to nazwisko w tytule jako (H)Elena Karpu(c)hina, mimo ze to bedzie glupio wygladac. W ten sposob bedzie oczywiste, ze nazwisko i imie pisane sa roznie (zreszta w internecie mozecie tez spotakc pisownie Jelena lub Yelena!)
Ten problem dotyczy wielu rosyjskich (arabskich, indyjskich etc.) nazwisk, a dzis, w dobie internetu, ten miszmasz stylow transkrypcyjnych bardzo daje sie we znaki, bo wrzucajac do wyszukiwarki nazwisko musisz sie liczyc z zasadami transkrypcji w niemal kazdym jezyku. Najlepszy przyklad to nazwisko Czajkowskiego, ktore - nawet w polskich ksiegarniach muzycznych - jest transkrybowane z angielska Tchaikovsky, jesli plyta jest niemiecka, bedzie to Tschaikowsky, a jesli wloska CIAIKOVSKY! :D Czasem dochodzi do tego, ze nie znajdziesz plyty Czajkowieskiego, bo jakis niedouczony sklepikarz umiesci go pod T, a nie pod C.
Tak to juz jest z transkrypcjami.
Ale decyzja ostatecznie nalezy do Kasi, ktora moderuje te tablice.