szkoły i studia -gdzie się uczycie i jakie macie plany?
Wracając do tematu naukowego też się wam przedstawę od tej strony:
Jestem w klasie maturalnej w liceum w Krakowie na profilu humanistycznym, no a planuje studiowac na UJ najlepiej prawo, kulturoznawstwo lub cos w tym guście, no a jesli chodzi o taniec....
To mam takie małe marzenie... ale nie wiem czy jest realne, więc pewnie skończy sie na tym, że w wolnym czasie będe uczyc dzieci baletu, więc może gdzieś po drodze uda mi się postudiowac pedagogikę baletu
Jestem w klasie maturalnej w liceum w Krakowie na profilu humanistycznym, no a planuje studiowac na UJ najlepiej prawo, kulturoznawstwo lub cos w tym guście, no a jesli chodzi o taniec....
To mam takie małe marzenie... ale nie wiem czy jest realne, więc pewnie skończy sie na tym, że w wolnym czasie będe uczyc dzieci baletu, więc może gdzieś po drodze uda mi się postudiowac pedagogikę baletu
[quote:725772a4b2=".:Odylia:."]primo-studia aktorskie trwają 4 lata; secondo-mają dwie specjalizacje aktorstwo dramatyczne i wlasnie pantomimiczno-ruchowe;terzo-tak,musisz tłuc wszystkie przedmioty jak aktor "zwykły" :) przez 2 lata po czym mozliwe(a raczej powinno tak być) ze odchodzą niektóre przedmioty właśnie na rzecz tych potrzebnych do specjalizacji -postaram sie dowiedziec ,ktore... i wreszcie quarto-chetni na specjalizacje to nie problem-problemem jest dostac sie na aktorstwo :P ,ale co do liczebnosci specjalizacji p-r to z tego co wiem tegoroczny czwarty rok nie liczyl chyba wiecej niz 10 osob[/quote:725772a4b2]
No ja wiem, że trwają 4, tak elementarną wiedze to każdy ma ;) , ale na 4 roku robisz dyplom, i przecież nie biegasz już wtedy z wierszykami.
Właśnie chodzi mi o to, jak to jest gdy już się wybierze specjalizację, czyli po dwóch latach - pewne przedmioty stricte aktorskie zostają, ale czy są jednakowo oceniane jak u 'dramatycznych', etc.?
Wiem też, że ciężko się dostać, ale mnie interesuje raczej to, jaki procent wśród studentów decyduje się na tę specjalizację.
Wiesz, to nie jest tak, że ja nigdy nie zdawałam do żadnej szkoły, ani że nie wiem na czym to polega; mnie interesują bardziej te organizacyjno - techniczne sprawy ;)
No ja wiem, że trwają 4, tak elementarną wiedze to każdy ma ;) , ale na 4 roku robisz dyplom, i przecież nie biegasz już wtedy z wierszykami.
Właśnie chodzi mi o to, jak to jest gdy już się wybierze specjalizację, czyli po dwóch latach - pewne przedmioty stricte aktorskie zostają, ale czy są jednakowo oceniane jak u 'dramatycznych', etc.?
Wiem też, że ciężko się dostać, ale mnie interesuje raczej to, jaki procent wśród studentów decyduje się na tę specjalizację.
Wiesz, to nie jest tak, że ja nigdy nie zdawałam do żadnej szkoły, ani że nie wiem na czym to polega; mnie interesują bardziej te organizacyjno - techniczne sprawy ;)
-
Tranquility
[quote:2ae2e6c6e3="Małgoś"]
co do przyszłości- juz od dawna marzenia o PWST w Warszawie lub Krakowie, aczkolwiek dużo myslałam ostatnio (cuud:D) i wszystko stanęło pod wielkim znakiem zapytania ( :?: ) i niewiem czy to wogóle ma sens :?
[/quote:2ae2e6c6e3]
w Warszawie to obecnie mamy Akademię Teatralną...
PWST jest w Krakowie i Wrocławiu...
:D
widzę, że z sfra na jednym wózku jedziecie... ;) może i ja się zmieszczę na wózek... ?? ttrzeba to przemyśleć... ;)
co do przyszłości- juz od dawna marzenia o PWST w Warszawie lub Krakowie, aczkolwiek dużo myslałam ostatnio (cuud:D) i wszystko stanęło pod wielkim znakiem zapytania ( :?: ) i niewiem czy to wogóle ma sens :?
[/quote:2ae2e6c6e3]
w Warszawie to obecnie mamy Akademię Teatralną...
PWST jest w Krakowie i Wrocławiu...
:D
widzę, że z sfra na jednym wózku jedziecie... ;) może i ja się zmieszczę na wózek... ?? ttrzeba to przemyśleć... ;)
-
.:Odylia:.
Skoro tak wszystko wiesz -to po co pytasz? :wink: -wybacz,chcialam pomoc... Na stronie sa wszystkie przedmioty i sposoby zaliczenia semestr po semestrze a przedmioty kierunkowe na tej specjalizacji juz wymienilam :wink: ;jaki procent? hmmm biorac pod uwage ostatni wychodzacy 4-ty rok to 10 z 20 (czy ok. 20) to ok 50% - nie wiem czy jest tak z zasady-w koncu ktos na tej spec.byc musi zeby dac zarobic sorom te pare groszy :wink: ;aktorstwo dramatyczne to rowniez specjalizacja aktorstwa tak jak specjalizacją jest specjalizacja :P pantomimiczno-ruchowa wiec sa przedmioty obowiązkowe dla wszystkich na roku i sa kierunkowe dla specjalizacji :wink: ;nie wiem czy kazdy wie ze studia aktorskie trwaja 4 lata a nie 5 jak kazde inne (magisterskie):wink:
Odylia, no tak zupełnie wszystkiego to nie wiem, dlatego pytam :)
Stronka którą podałaś jest super, właśnie ją przeglądam, jest tam sporo szczegółowych informacji, których właśnie mi brakowało.
Jak po tej lekturze nie będę jeszcze czegoś wiedziała, to się zgłoszę ;)
Tranq - no ale jeszcze czasem zdarza się, że dzisiaj ktoś mówi PWST, mimo iż ma teraz inna nazwę, i to nawet dość często (a tak w ogóle, to najczęściej sie mówi "w Akademii", albo "na Miodowej" ;) ).
Stronka którą podałaś jest super, właśnie ją przeglądam, jest tam sporo szczegółowych informacji, których właśnie mi brakowało.
Jak po tej lekturze nie będę jeszcze czegoś wiedziała, to się zgłoszę ;)
Tranq - no ale jeszcze czasem zdarza się, że dzisiaj ktoś mówi PWST, mimo iż ma teraz inna nazwę, i to nawet dość często (a tak w ogóle, to najczęściej sie mówi "w Akademii", albo "na Miodowej" ;) ).
Obecnie klasa 3 gimnazjum profil humanistyczno-matematyczny (dziwna to sprawa z tym profilem). Potem LO, profil najlepiej lingwistyczny. Po LO oczywiście marzą mi się jakieś studia związane z tańcem (praktycznie, a nie teoretycznie), ale nie bardzo wiem jak to się skończy... Może AWF na US albo lingwistyka stoswana. Mam jeszcze czas i wszystko mam nadziej się jakoś ułoży... ;)