Ksiazki, czyli co czytacie

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Justi

Post autor: Justi »

Ja najbardziej lubię fantastykę - zwłaszcza Tolkiena :D, także Siesicką i Musierowicz, a ostatnio nawet mnie wzięło na Szekspira :)
Maron

Post autor: Maron »

dzieki sisi za poprawe :D

a mój tolkienowy faworyt to "Hobbit - czyli tam i spowrotem" (przeczytalam go w wieku 10-11 lat? :lol: )
Czajori

Post autor: Czajori »

"Kod Leonarda da Vinci" to fantazja na temat treści "Świętego Graala, świętej Krwi" Baigenta, Leigha i Lincolna, i "Marii Magdaleny i świętego Graala" Starbird, obie czyta się jednym tchem, gorąco polecam :) "Templariusze..." też są super .

Dzisiaj ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu ujrzałamw księgarni nową część "Jeżycjady". Czy ktoś już czytał? Jakie recenzje? :)
tenebra

Post autor: tenebra »

[quote:6e01b29c76="Princess Maron"]tenebra, ja kod leonarda da vinci przeczytałam już z 3 razy ;) a jak ci sie spodobał "kod" to polecam "regułę czterech" (nie pamiętam kogo ^^') i "anioły i demony" dana browna. ach i jeszcze polecam jeszcze książkę o templariuszach: "templariusze - tajemniczy strażnicy tożsamości chrystusa" (czy coś takiego).[/quote:6e01b29c76]

ogolnie to uwielbiam czytac ksiazki (niestety mam na nie malo czasu) a ksiazki dotyczace wielkich tajemniczych odkryc troche historyczne a zarazem z lekka kryminalne itp to uwielbiam. ogolnie średniowiecze jakoś mnie przyciąga do siebie... wiec ksiazki z watkami dotyczacymi tego okresu polykam jednym tchem. no ale nie tylko srednowiecze, lubie tez np wątki dotyczace roznych religii. sam "kod l.d.v." trafil polaczeniem tego wszystkiego idealnie w moje gusta [size=9:6e01b29c76](zostalo mi jeszcze tylko 10 rozdzialow bo bylam taka zmeczona ze juz nawet literek wczoraj nie widzialam)[/size:6e01b29c76]

[quote:6e01b29c76="Justi"]Ja najbardziej lubię fantastykę - zwłaszcza Tolkiena :D, także Siesicką i Musierowicz, a ostatnio nawet mnie wzięło na Szekspira :)[/quote:6e01b29c76]

tolkien oczywiscie... tez uwielbiam... hobbita i LOTRa polknelam prawie, lubie bardzo czytac o innych krainach, elfach, smokach magii czarodziejach i czarach i wiedźmach i innych

[quote:6e01b29c76="Czajori"]"Kod Leonarda da Vinci" to fantazja na temat treści "Świętego Graala, świętej Krwi" Baigenta, Leigha i Lincolna, i "Marii Magdaleny i świętego Graala" Starbird, obie czyta się jednym tchem, gorąco polecam :) "Templariusze..." też są super .

Dzisiaj ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu ujrzałamw księgarni nową część "Jeżycjady". Czy ktoś już czytał? Jakie recenzje? :)[/quote:6e01b29c76]

musze koniecznie je przeczytac. jak ktos jesczze czytal ksiazki na te tematy nie zapoda tytuly :)

p.s. moze jestem zacofana albo totalnie okropna poniewaz nie wiem za bardzo co to jest ta "jezycjada" ktos mi powie mniej wiecej co to za klimaty?
Lupus

Post autor: Lupus »

A ja jestem w połowie "Historii piękna " pod redakcją Umberto Eco. Zna ktoś może?
Nefretete

Post autor: Nefretete »

[quote:5397deb571="Czajori"]Dzisiaj ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu ujrzałamw księgarni nową część "Jeżycjady". Czy ktoś już czytał? Jakie recenzje? :)[/quote:5397deb571]

A tak, premiera "Żaby" miała miejsce jakoś tuż przed Świętami. Niestety nie czytałam, własciwie przestałam czytac Jeżycjade dobre kilka lat tamu, choc kiedys uwielbiałam, zwłaszcza że jestem z Poznania :) możę powinnam wrócić.

A wczoraj przeczytałam w gazecie, że władze Poznania planują utworzyć szlak turystyczny oparty na losach bohaterów Jeżycjady, łącznie z wyremontowaniem kamienicy, w której (oczywiście tylko w książkach) mieszka rodzina Borejków :D

Tenebro, Jeżycjada to seria książek Małgorzaty Musierowcz, której bohaterowie mieszkają w jednej z dzielnic Poznania - na Jeżycach (stąd nazwa). Generalnie, każda z książek dotyczy kogo innego, ale wątki się przenikają. A bohaterowie z każdą kolejną książką są oczywiście coraz starsi :)
tenebra

Post autor: tenebra »

o żabie usłuszlaalm od mijej siostry, namawia mnie do przeczytania bo jej sie strasznie podobala, ale nie wiedzialam ze ta ksiazka to jest ktoras z kolei (najnowsza) z calej serii.
Nefretete

Post autor: Nefretete »

oj ta seria jest bardzo duza, nawet nie wiem ile w tej chwili liczy ksiazek, ale juz dobre pare lat tamu było ich sporo.
Czajori

Post autor: Czajori »

[quote:da9f093cf9="Nefretete"]oj ta seria jest bardzo duza, nawet nie wiem ile w tej chwili liczy ksiazek, ale juz dobre pare lat tamu było ich sporo.[/quote:da9f093cf9]

Części jest bodajże siedemnaście. "Jeżycjada" to jedna z tych serii książek niby dla nastolatek, ale właściwie czytać je może osoba (raczej dziewczyna/kobieta) w każdym wieku.

[size=7:da9f093cf9]Też chyba już jestem na nie za stara, ale czy jest się kiedyś za starym na tak optymistyczną, a zarazem dobrą literaturę? :)[/size:da9f093cf9]
ODPOWIEDZ