Taniec na kanale MEZZO

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Nefretete

Post autor: Nefretete »

[quote:3307788f48="Kasia G"]ten balet to alegoria rozwoju i potęgi Europy w XIX wieku - niezły temat co? ;)[/quote:3307788f48]

Tylko w XIX wieku? Bo kostium jednej z tancerek kojarzył mi się wyprawami krzyżowymi... :roll:
Kasia G

Post autor: Kasia G »

no, myśle że chodziło o rozwój w perspektywie historycznej z dojściem do osiągnięć XIX wieku. Moze źle sie wyraziłam.
Poszukam moze cos więcej o tym balecie to wydzielimy sobie wątek o nim - jest doprawdy niezwykły ;)
Nefretete

Post autor: Nefretete »

fajnie :)

ja co prawda nie obejrzałam go wczoraj w całości, ale moze będzie jakaś powtórka.
Tranquility

Post autor: Tranquility »

co nowego na mezzo ?? :) bo ja mam od dziś za całe 4 zł ! :D
Kasia G

Post autor: Kasia G »

co nowego to masz napisane (kolego Adminie) w pierwszym poście tego wątku ;) Polecam Mayerling balet w choreografii McMillana z Irkiem Muchamiedowem w roli księcia Rudolfa
Paula

Post autor: Paula »

Nawet uaktualnizowany do 19 stycznia :)
A swoją droga zaciekawił mnie emitowany 16 stycznia w poniedziałek o 16:45 film dokumentalny Małymi kroczkami, taniec na pointach... Ciekawe, cieakwe
.:Odylia:.

Post autor: .:Odylia:. »

Właśnie jestem świeżo po obejrzeniu "Dzieci Tańca" i szczerze powiedziawszy nie mam słów na to co oni wyprawiają tam w tym Paryżu :shock: :cry: jest to tak niewiarygodne i nieosiagalne ze bardziej mnie dołuje niż motywuje.... :? :( :cry: :shock: :roll:
Paula

Post autor: Paula »

A co wyrabiają bo akurat nie miałam mozliwości obejrzeć...
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

Nie wiem, czy ktoś z was odnotawał fakt, ze na Mezzo oprócz pasma Classic danse - czyli to co w tym topiku jest podawane przez Paulę . Przedstawienia baletowe prezentowane są czasem w pasmie pt: Muzyka z mego serca - w czwartki 20h 50 , tylko problem jest w tym że nie podają na ten temat informacji w gazecie ani na stronie. Ostanio pokazali " Sylvię" Neumeiera , a wcześniej widziałam najnowszą "Sylfidę" z BOP, także jak widac super arakcyjne pozycje. Jednym słowem tam też trzeba zaglądać
.:Odylia:.

Post autor: .:Odylia:. »

[quote:96cdbbcc35="Paula :)"]A co wyrabiają bo akurat nie miałam mozliwości obejrzeć...[/quote:96cdbbcc35]
Na początek wystarczy fakt ,że film jest z czasów gdy do paryskiej szkoły uczęszczała miedzy innymi Aurelie Dupont czy Jose Martinez -(wszyscy wiemy jak dalej potoczyły sie ich losy az do statusu etoile w operze)i z ciekawostek jeszcze szkoła podczas krecenia filmu goscila gwiazdy takie jak np Elisabeth Platel czy Manuel Legris nie wiem do końca w jakim charakterze-czy byl to "pokaz mistrzów" czy warsztaty w kazdym razie pokazywali co potrafią :shock:i odpowiadali potem na pytania zapatrzonych w nich uczniów... i po kazdej takiej wstawce realizator pokazywal jak ucza sie tego mlodzi adepci francuskiej sztuki baletowej...przez cały film podązamy za uczniami/uczennicami z klasy do klasy z lekcji na lekcje-i np.wiemy ze mają zajęcia na siłowni,gimnastykę,znamy (o zgrozo :shock: )idealne proporcje kandydatki na tancerkę analizując idealną 12-latke,wiemy ze co jakis czas uczniowie moga sami analizowac swoje postepy poniewaz sa nagrywani i odtwarzają to sobie w sali multimedialnej :shock: ale moze przejde do sedna-poziom jaki reprezentuja juz najmlodsi jest niewiarygodny-na pewno egzamin i selekcja z centymetrem w reku duzo tu znaczy ale to tempo,perfekcjonizm,idealna linia,pasja widoczna od malego palca u nogi do czubka glowy....ech... :roll: co ja bede mowic-to trzeba zobaczyc nawet za cene bólu w żuchwie od opadającej szczęki i przeplakanej w poduszke nocy pozegnania z marzeniami... :cry:
ODPOWIEDZ