przeprost kolan

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Czy przeprost kolan bardziej pomaga w cwiczenieniach czy przeciwnie - przeszkadza?
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Mi się wydaje ani nie zawadza ani nie pomaga, za to noga wygląda ładniej ;)
*Julinka*

Post autor: *Julinka* »

Mi się wydaje, że noga jest wtedy bardziej sprężysta i napięta, co pomaga w podnoszeniu nóg i innych podobnych ćwiczeniach.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Julinka, może masz rację, bo ja np mam słabe ręce ze względu na niemoc wyprostowania łokci...
*Julinka*

Post autor: *Julinka* »

JA mam tak , że czasem nie moge doprostować kolan, zwłaszcza jak juz jestem zmęczona.Wtedy to juz kiepsko jest z utrzymaniem nogi :(
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:f9cec22a68=".:Agga:."]Czy przeprost kolan bardziej pomaga w cwiczenieniach czy przeciwnie - przeszkadza?[/quote:f9cec22a68]

Trudno powiedzieć. Ze względów czysto anatomicznych - raczej przeszkadza. Trzeba pamietac, aby np. po skoku nie lądować w przeproście, itp. - nauczyć się, jak robić 'mniej', a to czasami bywa trudniejsze niż wyrobienie sobie czegoś od podstaw.
W tańcu klasycznym (podobnie jak w gimnastyce artystycznej) jednak przeprost w kolanie uznawany jest za estetyczny i pożądany, nadaje nodze ładną linię.
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

i trudno uwierzyć że kiedyś w sb uważano przeprosty jako nieestetyczne i takich dziewczyn raczej nie przyjmowano do szkoły...
..Safona..

Post autor: ..Safona.. »

Dziewczyny z dużymi przeprostami muszą najpierw nauczyc sie napinać nogi by przeprosty były widoczne... spotkałam dziewczyny które miały duże przeprosty ale jak cwiczyły to ich nogi często wygladały jakby były zgiete w kolanach. Licze że rozumiecie o co mi chodzi...
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:f9ff7c93b8="Bajaderka"]i trudno uwierzyć że kiedyś w sb uważano przeprosty jako nieestetyczne i takich dziewczyn raczej nie przyjmowano do szkoły...[/quote:f9ff7c93b8]

Do tej pory zbyt duże przeprosty uważane są za wadę, i takie dzieci mogą być nie przyjete do szkoły (to zależy jeszcze od innych cech budowy: bioder, stóp, itd).
przeprost przeprostowi nierówny ;)
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

ja cię rozumiem, u nas jest taka dziewczyna z ładnymi przeprostami-ale ich nie wykorzystuje (nie wciąga kolan) noi nie wygląda to za ładnie :?
ODPOWIEDZ