przeprost kolan

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Paula

Post autor: Paula »

Tu widać dokładnie prezprosty w ecarte:
http://foto.radikal.ru/0512/3aad6c88e98c.jpg
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

ale na tym zdjeciu to jak dla mnie troche nieestetycznie wyglada :|
Nusia

Post autor: Nusia »

Wiecie co, jak tak sobie oglądam te zdjęcia, to dochodzę do wniosku, że to, co jest nazywane przeprostem kolana, w rzeczywistości jest wygiętym piszczelelm. No bo nogi tych tancerek są wykrzywione dopiero, gdzieś tak od połowy łydki, wyżej tworzą równią linię - przynajmniej tak to wygląda na zdjęciu. :roll: :roll: :roll:
Katarzyna

Post autor: Katarzyna »

o, ja takich przeprostów tez bym nie chciała mieć

Nusiu, jak na moje oko to nie jest tak że jest krzywa kość od połowy łydki, tylko na tej połowie bliżej kolana są mięśnie!! i dlatego to tak wygląda...
Nusia

Post autor: Nusia »

Kasiu, zwróciłam uwagę na mięśnie, ale chodzi mi o przód. Może na żywo wygląda to inaczej ale na przykład na tym zdjęciu, które wkleiła Paula:) wydaje sie że krzywy jest piszczel (poprowadź sobie prostą linię od kolana w górę).
Ja się oczywiście nie upieram przy tym, że to kość jest krzywa, bo chyba wykrzywienie sobie kości byłoby bardzo, bardzo ciężkie, ale jestem ciekawa, czy na przykład te osoby, które mają przeprosty kiedy uklękną, to czy mają piszczele na ziemi, czy im lekko odstają, są wygięte w łuk?

(hehe ale ze mnie anatomiczny filozof ;) )

to jest fotka gdzie noge pracujaca widac raczej bardziej... od tylu... i to miesnie tak wystaja... noga nie jest krzywa od przodu

a jak siadam sobie na kolanach to piszczele normalnie leza na ziemi (tylko przy podbiciu troche mniej)
_kitri_

Post autor: _kitri_ »

Mnie bardzo podobaja sie przeprosty, ja niestety nie mam wrodzonych przeprostow ale bardzo bym chciała je sobie wyrobic. Mozecie mi powiedziec jak je wyrobic, bo ja juz sie nie moge połapac co dobre, a co złe.

p.s.- duze przeprosty mażna sobie wyrobic? :wink:
sfra

Post autor: sfra »

Prezczytaj wątek od początku,a wszystkiego się dowiesz.
Gość

Post autor: Gość »

Przeprosty można mieć zarówno w łydkach jak i w kolanach. Różnica między tymi 2 rodzajami jast najlepiej chyba widoczna w I pozycji (lub na podłodze) - przeprosty w łydkach: nogi są złączone aż do połowy piszczeli; przeprosty w kolanach: nogi łączą się w kolanach, ale łydki już nie dotykają do siebie.
Mogą one także występować rówocześnie.
Ze względu na to, ze przeprost w łydkach jest deformacją kości, jest mniejszy niż w kolanach (staw) i w odróżnie niu do tego drugiego chyba nie da się go powiększyć.
ODPOWIEDZ