Siergiej Prokofiew - muzyka

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Tranquility

Siergiej Prokofiew - muzyka

Post autor: Tranquility »

Ponieważ w wątku o Czajkowskim ktoś wspominał i o Siergieju to założyłem temat.

Ja osobiście jestem oczarowany jego muzyką, bardzo ją lubię... szczególnie z "Romea i Juli", ale np. I symfornia D-dur op.25 "Klasyczna" też jest piękna...

zauważyliście może, że w reklamie jakiegoś piwa (chyba Okocim) leci fragment utworu kompozytora "Montecchi i Capuletti"?
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

tak, zwrocilam na nia uwage (chociaz nie wiedzialam skad to jest) ale jest swietna :D
Kasia G

Re: Siergiej Prokofiew - muzyka

Post autor: Kasia G »

[quote:a4968f4e10="Tranquality"]
zauważyliście może, że w reklamie jakiegoś piwa (chyba Okocim) leci fragment utworu kompozytora "Montecchi i Capuletti"?[/quote:a4968f4e10]

tak, ktos chyba jakis czas temu pisał o tym na forum (moze w watku Reklama, reklama... :roll: ) To bardzo popularny fragment, np. wykorzystywany czesto w programach jazdy figurowej na łyżwach, a w balecie to po prostu pavana lub "taniec z poduszkami" - jest niesamowity!

W ogóle muzyka do "Romea i Julii" to mistrzostwo pod kazdym względem - partytura nowoczesna, ale oddająca nastrój epoki, taneczna, a jednak nie "katarynkowa" , bogata instrumentalnie ale bardzo czytalna, a przede wszystkim bardzo, bardzo emocjonalna - czesto nie musze oglądac baletu, zeby wzruszyc sie przeżyciami bohaterów zawartymi w muzyce
Joanna

Post autor: Joanna »

W reklamie jakiegoś piwa to leci Dance of the Knights, a może jeszcze jakaś marka inna wykorzystuje Prokofieva?...
Julcia

Post autor: Julcia »

A czy ktoś z forumowiczów dysponuje całą muzyką z "Romea i Julii" ? Jeśli tak to proszę o kontakt PW :)
Gość

Post autor: Gość »

[url=http://s50.yousendit.com/d.aspx?id=029WXBF0VC4O91P1MV4L0XJ4JW]Pavan[/url]
Ta muzyka leci w reklamie Okocimia
Tranquility

Post autor: Tranquility »

tak, Gościu, to dokładnie ta muzyka o którą mi chodziło... :)
czekoladka

Post autor: czekoladka »

wspaniala jest ta muzyka bardzo ja lubie :wink:
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

tak, wprowadza nastroj, taka nutke grozy :twisted: mimo ze nie wiedzialam skad ona jest to bardzo przykula moja uwage ;)
uleczka

Post autor: uleczka »

Ojejkuuu... mój ukochany Prokofiev z moim ukochanym Kopciuszkiem! Przy tej muzyce mam dreszcze jak przy zadnej innej!!
ODPOWIEDZ