Wariacje klasyczne

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
karofik

Wariacje klasyczne

Post autor: karofik »

Chciałam Was zapytać jakie wariacje klasyczne nadają się do konkursów dla IV klasy.
Podawajcie przykłady. :)

[color=darkred:e6ef00ccad]Proszę na przyszłośc o precyzyjne ustalanie tematu i nie pisanie samymi wielkimi literami - to nie przyspieszy odpowiedzi.
s[/color:e6ef00ccad]
Gość

Post autor: Gość »

zwykle w młodszych klasach ćwiczy się wariacje z : "Wieszczki lalek", "Pawilonu Armidy', "Coppeli", "Rajmondy"...
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

ze "Śpiącej Królewny" , "Córki Faraona"
sfra

Post autor: sfra »

[color=darkred:d26cd457a3]Niniejszym przesuwam watek z tablicy PRAKTYKA.[/color:d26cd457a3]
Bajaderka

no i słusznie.
Jeszcze ćwiczą wariacje z "Korsarza", "Jeziora","Don Kichota"...
Joanna

Post autor: Joanna »

Zamiast wymieniać po kolei wszystkie balety, może lepiej byłoby dokładniej wyszczególnić te wariacje?
Bo wariacja wariacji nawet w jednym balecie nierówna, wiadomo.
A co z tego, że wymienimy tutaj tytuły wszystkich klasycznych baletów (na co chyba się w tej chwili zanosi :roll: )?...
Bajaderka

Joanno, ale balet nie posiada jednej wariacji żeńskiej- można tańczyć rózne.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

i wlasnie dlatego joannie chodzilo o to, by pisano, jakie konkretne wariacje mozna tanczyc w IV klasie, a nie z jakich baletow. mysle, ze autor tematu z baletami by raczej problemu nie mial.

a przynajmniej tak cie, joanno, zrozumialam ;)
Maron

Post autor: Maron »

chyba m.in. chodzi o:
- Coppelia - wariacja Swanlidy z pierwszego aktu [ta, co chce przykuć uwagę Coppelii]
- Śpiąca królewna - wariacja Aurory z Grand Pas de Deux z III aktu
- Dziadek do Orzechów - taniec Wieszczki Cukrowej
- Rajmonda - wogóle kilka wariacji z tegoż baletu nie wydają mi się specjalnie trudne [takie na poziomie 4-5 klasy]
- Don Kichot - chyba chodzi o [url=http://www.youtube.com/watch?v=vW8BJe706Ds]tą[/url], tak? :roll:

wydaje mi się że jeszcze taka z Paquity jest dobra [ta ta, Bajaderko, co ćwiczyłaś ją na konkurs, wiesz dobrze jaka 8)]

narazie piszę tak z pamięci, jak przejrzę mój zbiór to jeszcze coś dopiszę :)
edit: i ewentualnie wrzuce je na forum ;)
Tanc...

Post autor: Tanc... »

[quote:e957635d85="Princess Maron"]chyba m.in. chodzi o:
- Coppelia - wariacja Swanlidy z pierwszego aktu [ta, co chce przykuć uwagę Coppelii]
- Śpiąca królewna - wariacja Aurory z Grand Pas de Deux z III aktu
- Dziadek do Orzechów - taniec Wieszczki Cukrowej
- Rajmonda - wogóle kilka wariacji z tegoż baletu nie wydają mi się specjalnie trudne [takie na poziomie 4-5 klasy]
- Don Kichot - chyba chodzi o [url=http://www.youtube.com/watch?v=vW8BJe706Ds]tą[/url], tak? :roll:

wydaje mi się że jeszcze taka z Paquity jest dobra [ta ta, Bajaderko, co ćwiczyłaś ją na konkurs, wiesz dobrze jaka 8)]

narazie piszę tak z pamięci, jak przejrzę mój zbiór to jeszcze coś dopiszę :)
edit: i ewentualnie wrzuce je na forum ;)[/quote:e957635d85]
Tak Tak Princess .... chodzi o wariacje AMORKA z BALETU"DON KICHOT" choć dość szybkie tempo ....
ODPOWIEDZ