Gimnastyka artystyczna/sportowa

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

MATKO KOCHANA jakie ronde!!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Madleeen

Post autor: Madleeen »

Tak bajaderko, powinnam napisać, że film tylko dla ludzi o mocnych nerwach :wink: Kurcze, ile ja bym dała żeby tak zrobić...
Bajaderka

a ja nie. Ja tam wolę marzyc o ronde na 180, a nie na 200....;)
Joanna

Post autor: Joanna »

Ale zwróćcie uwagę, że jak one robią, to to już nie jest takie baletowe. Przechylone korpusy, krzywe biodra... Jakby miały to zrobić zgodnie z zasadami t. klasycznego, to by nie dało radę aż tak tej nogi podnieść.
Bajaderka

Joanno, masz rację, ale popatrz się, na 180* nie podniesiesz nogi z prostymi biodrami.
raisa

Post autor: raisa »

Zgadzam się. Są takie wykrzywione. To nie zgdone z zasadami klasyki. i noga jakos tak dziwnie się wykrzywia... :?
Bajaderka

[quote:e976c0f8ee="raisa"]Zgadzam się. Są takie wykrzywione. To nie zgdone z zasadami klasyki. i noga jakos tak dziwnie się wykrzywia... :?[/quote:e976c0f8ee]

A czy ktoś powiedział, że ma być godne i że noga ma się im nie wykrzywiać? To gimnastyka.

Dla nas na porządku dziennym jest balet, taniec współczesny, a dla nich gimnastyka. One w balecie widzą dziwne nogi, ręce, a my w gimnastyce.
Bajaderka

[url]http://www.youtube.com/watch?v=k8haNJYmlZs&search=Anna%20Pavlova[/url]
ee....ja chyba źle widze. :|
Przecież one podnoszą te nogi tak jak ja...

Ja jednak wolę te bardziej rozciagnięte gimnastyczki. Wolę tą przesade, bo przynajmniej wiem, że to gimnastyka artystyczna
:lol:
Maron

Post autor: Maron »

toż to anna pavlova, jedna z najlepszych gimnastyczek sportowych! :D
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:841ed7549c="Bajaderka"]Przecież one podnoszą te nogi tak jak ja...
Ja jednak wolę te bardziej rozciagnięte gimnastyczki. Wolę tą przesade, bo przynajmniej wiem, że to gimnastyka sportowa.
:lol:[/quote:841ed7549c]

Jaka przesade? W artystycznej, owszem, ponadszpagaty na 240*, ale w sportowej nie trzeba byc tak rozciagnietym. Malo ktora zawodniczka GS ma takie ogromne rozciagniecie, za to maja gibki, mocny kregoslup (mozne niekonieczie dotkna glowa tylka jak niektore zawodniczki w GA, ale jest za to bardzo mocny, silny), i sa bardzo silne.
Moze i podnosza te nogi tak jak Ty, ale przerzutow i salt bys juz raczej na rownowazni nie zrobila? Albo cwiczen na drazku, co?
ODPOWIEDZ