Propozycje tematów do opracowania (wątek otwarty)

Zarys historii tańca, informacje na temat różnych technik tanecznych, biografie, etc.
sisi

Post autor: sisi »

jeśli widać na nich o co chodzi to oczywiscie tak :) to już zależy od inwencji autora :)
tancerka

Post autor: tancerka »

witam ja moge opisac J.Jarzynówne -Sobczak o ile juz tego tamtu ktoś nie zajął pozdrawiam
Maron

Post autor: Maron »

[quote:60cac6ecea="Kasia :))"]moja propozycja tematu? pan balanchine ;)[/quote:60cac6ecea]

myślę że ja bym mogła się zająć tym tematem gdyż uwielbiam pana Balanchine'a [i balet amerykański], ale ukazałoby się to dopiero... hmm... we wrześniu?

[size=9:60cac6ecea]katalog linków mam jeszcze na głowie ;)[/size:60cac6ecea]
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Ja opracowalam Svetlanę Zakharova i dałam ją do wątku w Życiu Baletomana, ale nie wiem czy jest dobrze.
I bym jescze dodala zdjecia jej stronę i takie tam. To moge?
Nati

Post autor: Nati »

a może do listy choreografów i tańcerzy dodac tak jeszcze kompozytorów?
Olimpia

Post autor: Olimpia »

No wlasnie, tez sobie ostatnio myslalam, ze kompozytorzy tam by sie przydali. To bardzo dobry pomysl.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

wiadomosci o najwazniejszych kompozytorach bardzo łatwo znaleśc w necie lub ksiazkach - chyba nie zamierzamy tworzyć tu własnej alternatywnej encyklopedi???
Nati

Post autor: Nati »

ale można by chociaż wymienić tych ważnych i znaczących.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

po co ich "wymieniać"? przy każdym balecie spotykamy się z nazwiskiem kompozytora, wtedy jesli nie mamy informacji o nim szukamy. Zwłaszcza jesli chodzi o balety XX wieczne wymienianie kompozytorów nie ma sensu, bo wiele z dzieł baletowych naszych czasów powstało do "gotowej" muzyki np. Mozarta, Beethovna, Bacha, i innych wielkich. O nich informacje zawsze znajdziemy. A Czajkowski, Drigo, Minkus, Adam, Głazunow, Delibes i inni baletowi kompozytorzy... nie ma ich wielu i szczerze mówiac poza wyjatkami nie byli to wybitni twórcy ;)
Nell

Post autor: Nell »

A Techniki Tańca?
Macie?
ODPOWIEDZ