Jak ćwiczyć wygiecie?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
raisa

Post autor: raisa »

Można też przebiąc do tyłu korpus i podnieść noge. To dosyć trudne ale się sprawdza.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Innymi słowy port de bras z nogą na ok.90*.
Miałyśmy takie ćwiczenie w rond de jambe chyba ;)
Krushyna

Post autor: Krushyna »

Albo stanąć tyłem do drążka i spróbować złapać własne nózki :) coraz nizej i niżej, gorzej, gdy za drążkiem jest lustro =]
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

mozna tez stanac miedzy drazkiem a sciana/lustrem(tylem do drazka) i przeginac sie przez drążek.
Monia

Post autor: Monia »

Po prostu- drążek i wszelkiego rodzaju przeginania i wyginania :wink:
Ala.

Post autor: Ala. »

Ja pamiętam sytuację gdy w 3ciej klasie podstawówki, w naszym szczecińskim OB, na lekcji rozciągania pani rozciągała mnie i inne dziewczynki w następujący sposób [size=9:c806e07854](ostrzegam ze moze to wygladac makabrycznie):lol:[/size:c806e07854]:
1.dziecko leżało na brzuszku z rękoma wyciągniętymi w przód
2.Pani stawała/siadała/kucała nad pupą dziecka i łapała je za nadgarstki od góry.
3.Później podnosiła cały korpus dziecka, przytrzymując za pośladki żeby nie podnosić, i wyginała w tył.

Pamiętam że to skutkowało. Żywym tego dowodem jestem ja, gdyż od czasu jedej z takich lekcji, gdy strzeliło mi coś w kręgosłupie, i wręcz położyła mnie pani plecami na pupie :!: :!: nie mam problemów z różnego typu ćwiczeniami wymagającymi dobrego przegięcia.
Czasami straszę koleżanki z OB moim kręgosługem, wykonując 'wygięte' pozycje :lol: :lol: :lol:
Do tego typu ćwiczenia jednak będziesz kogoś potrzebowała (kogoś któremu zaufasz że Cię nie połamie! :lol: )
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

to nie brzmi makabrycznie, ani takie nie jest - na pierwszych letnich w gdańsku, pani białobrzeska na zajęciach z barre au sol zaproponowała nam to ćwiczenie w parach i przyznaję że jest fantastyczne - trzeba tylko znaleźć partnera który nie będzie się bał nas bardzo przegiąć do tyłu, bo to jest niestety powszechne ;)
Ala.

Post autor: Ala. »

[quote:686b07f496="gonia05"]a jak ćwiczyć arabesque bez kładzienia korpusu? bo jak próbowałam, to jakby coś ni blokowało nogę i kicha-dalej nie pójdzie...[/quote:686b07f496]
Goniu na początku tematu omawiałyśmy jak wzmocnić partie mięśni kręgosupa, które odpowiadają za podnoszenia np arabeque.
Zwróć uwagę na posty Kasi i Moni. Ja też napisałam jak można popracować nad 'wygięciem' ;) Po za tym co opisane wyżej oczywiście solidna praca! :wink: : podczas wykonywania ćwiczenia nie możesz kłaść korpusu, spróbuj trzymać go jak najdłużej w pionowej pozycji i skupić się na wykręceniu nogi. Im dłużej będziesz to ćwiczyć tym szybciej zobaczysz efekty.
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

[quote:9e6026871b="Ala."][quote:9e6026871b="gonia05"]a jak ćwiczyć arabesque bez kładzienia korpusu? bo jak próbowałam, to jakby coś ni blokowało nogę i kicha-dalej nie pójdzie...[/quote:9e6026871b]
Goniu na początku tematu omawiałyśmy jak wzmocnić partie mięśni kręgosupa, które odpowiadają za podnoszenia np arabeque.
Zwróć uwagę na posty Kasi i Moni. Ja też napisałam jak można popracować nad 'wygięciem' ;) Po za tym co opisane wyżej oczywiście solidna praca! :wink: : podczas wykonywania ćwiczenia nie możesz kłaść korpusu, spróbuj trzymać go jak najdłużej w pionowej pozycji i skupić się na wykręceniu nogi. Im dłużej będziesz to ćwiczyć tym szybciej zobaczysz efekty.[/quote:9e6026871b]

A nie chodzi tutaj czasem o zablokowane biodro? Musisz tez wzmocnic boczne miesnie (chyba miedzyzebrowe) to tez moze pomoc.
śnieżka_balerina

Post autor: śnieżka_balerina »

my zawsze na początku lekcji mamy cwiczenie z odchyleniem sie do tyłu. Stoimy prozdem do drążka w pierwszej pozyji i odchylamy sie w prawo potem lewo, następnie to samo z ręką w trzeicej pozycji a potem jeszcze z nogi z tyłu. Narazie widac efekty
ODPOWIEDZ