Zagraniczne szkoly baletowe/szkoly tanca

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Karolina

Post autor: Karolina »

Rekrutacja zalezy od miejsca ale generalnie przesluchanie polega na tym, ze trzeba wziac udzial w lekcji baletu, lekcji wspolczesnego oraz zatanczyc 2 minutowe solo. Do tego dochodzi jeszcze rozmowa kwalifickacyjna i dodatkowo w Newcastle College wymagali ode mnie zdania testu z angielskiego.
A jezeli chodzi o studia baletowe to goraco polecam 3 letnie studia Ballet Education prowadzone przez Royal Academy of Dance w Londynie.

Karolina
sisi

Post autor: sisi »

jakie wymagania trzeba spełnić by dostać się do szkoły RAD (dorośli)?
Karolina

Post autor: Karolina »

Wszystko jest na stronach
http://education.rad.org.uk/
http://www.rad.org.uk
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

No pewnie, że dobra!! Przecież to jedna z lepszych szkół na świecie!!!
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Wiecie jaki "styl" jest w niej nauczany - francuski czy rosyjski?
Maron

Post autor: Maron »

myślę że...

*błyszczy wiedzą*

stylem angielskim :P a mianowicie połączeniem Imperial Classical Ballet - rdzennej szkoły angielskiej - bodajże głównie z Imperial Society of Teachers of Dancing (I.S.T.D. - dobrze napisałam?) która opiera się metodzie Cecchettiego - więc szkoła włoska.
EDIT:
[u:6e7d4f6497]ewentualnie[/u:6e7d4f6497] opiera się na RAD [Royal Academy of Dance], ale to już inna bajka... szkoła ta została założona przez 5 tancerzy pochodzących z 5 różnych państw [Dania, Rosja, Anglia, Francja i Włochy] z takim szóstym, przewodniczącym na czele. pomieszanie z poplątaniem wszystkiego.

czyli ani w zupełności szkoła francuska, ani w zupełności szkoła rosyjska, Aggo :twisted:

[size=9:6e7d4f6497]jeżeli się mylę to mnie poprawcie[/size:6e7d4f6497]
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

No tak, zapomnialam ze jest jeszcze wloska..
Dziekuje za wyjasnienie :D .

Tak na marginesie czy wiecie czy ktores z uczelini, szkol zagranicznych (glownie chodzi mi o zachodnie) specjalizuja sie w nauce szkoly rosyjskiej? Czy gdzies poza granicami Rosji (oczywiscie oprocz Polski) mozna sie z tym spotkac?
Soprana

Post autor: Soprana »

Odświeżam nieco temat!

W Londynie z tego co słyszałam są przynajmniej 3 uczelnie taneczne, a najlepsze w tym wszystkim jest to, że mówiono mi, że bez wyraźnych ograniczeń wiekowych. Miałam ostatnio zajęcia z kobietką pod trzydzieche, która zaczęła się tam uczyć z 19latkami :D Wystarczyła duża sprawność fizyczna, dryg i test z angielskiego. No podobno w UK są duże mozliwości po tego typu szkołach od tancerzy współczesnych czy musicalowych do nauczycieli i dietetyków. Ciekawa sprawa, więc gdyby ktoś przypadkiem natrafił na jakies wieści w internecie to prosze o linki :)
@lex

Performance Academy w Newcastle College

Post autor: @lex »

a czy ta uczelnia [b:bb58d0706a]Performance Academy w Newcastle College [/b:bb58d0706a]w Wielkiej Brytanii jest prywatna czy państwowa? Nie orientuję się zbyt dobrze, ale chciałabym zacząć w przyszłości studia na lepszej uczelni za granicą, no a chodzi mi o koszty, bo wiecie, trzeba zobaczyć, czy to w ogóle realne :D
ODPOWIEDZ