Flamenco
Ehh,zazdroszczę tej intensywności...Ja się właśnie dowiedziałam,że te nowe zajęcia w moim mieście będą co dwa tygodnie :!: Po półtorej godziny :!: W Katowicach jak zwykle problemy,tam zajęcia nie chcą w ogóle ruszyć i tak moja przygoda z flamenco wygląda od początku...ciągle COŚ...I jak tu sie nie zniechęcić? Zakupiłam sobie na pocieszenie ten kursik dvd,a że mam to szczęście - nieszczęście mieszkania na parterze,mogę sobie chociaż w domu potupać :wink:
Znów dzięki za radę. :) Wczoraj miałam kolejne zajęcia(już drugie w mojej "karierze") i ćwiczyłyśmy dwa nowe stepy. Ale mnie teraz stopy bolą!! :) Ze spódnicą się jeszcze wstrzymam, bo na razie mam taką długą "awaryjną", ale do butów już się będę przymierzać, bo w tych zwykłych długo nie pociągnę(one zresztą same też długo nie pociągną, bo od tego tupania się rozwalą :) ). Żeby tylko moja grupa się utrzymała....
Jakby ktoś jeszcze nie wiedział :)
W Poznaniu jest [b:58d626c090]festiwal flamenco 23 - 26 listopada. [/b:58d626c090]
Program poniżej, a więcej info na: http://www.festiwal.webpages.pl/
[b:58d626c090]Piątek 24 listopada[/b:58d626c090], Javier Conde Duo oraz Przemysław Hałuszczak (30 zł w przedsprzedaży - do 17 listopada, później 40 zł)
[b:58d626c090]Sobota 25 listopada[/b:58d626c090], Juan Martin y su Compania Flamenca (30, 40, 50 oraz 60 zł - w zależności od miejsca)
[b:58d626c090]Niedziela 26 listopada[/b:58d626c090], Pilar Ortega y Compania (30, 40, 50 oraz 60 zł - w zależności od miejsca)
Karnet fiesta (na koncert sobotni i niedzielny) - 80 zl
Karnet duende (na wszystkie koncerty) - 150 zl
Karnet guitarra (na koncert czwartkowy i piatkowy) - 70 zl
Możliwe są wcześniejsze rezerwacje pod adresem e-mail: tluczek@icpnet.pl
W czasie festiwalu odbędą się warsztaty tańca prowadzone przez Carmen Moncada oraz Pilar Ortega. Odbędą się one 26 listopada (niedziela) w godzinach 14.00-16.00 w szkole La Tormenta
W Poznaniu jest [b:58d626c090]festiwal flamenco 23 - 26 listopada. [/b:58d626c090]
Program poniżej, a więcej info na: http://www.festiwal.webpages.pl/
[b:58d626c090]Piątek 24 listopada[/b:58d626c090], Javier Conde Duo oraz Przemysław Hałuszczak (30 zł w przedsprzedaży - do 17 listopada, później 40 zł)
[b:58d626c090]Sobota 25 listopada[/b:58d626c090], Juan Martin y su Compania Flamenca (30, 40, 50 oraz 60 zł - w zależności od miejsca)
[b:58d626c090]Niedziela 26 listopada[/b:58d626c090], Pilar Ortega y Compania (30, 40, 50 oraz 60 zł - w zależności od miejsca)
Karnet fiesta (na koncert sobotni i niedzielny) - 80 zl
Karnet duende (na wszystkie koncerty) - 150 zl
Karnet guitarra (na koncert czwartkowy i piatkowy) - 70 zl
Możliwe są wcześniejsze rezerwacje pod adresem e-mail: tluczek@icpnet.pl
W czasie festiwalu odbędą się warsztaty tańca prowadzone przez Carmen Moncada oraz Pilar Ortega. Odbędą się one 26 listopada (niedziela) w godzinach 14.00-16.00 w szkole La Tormenta
Fajnie, ale na przykład ja do Poznania mam trochę daleko( w tym wypadku bardzo niestety)... :/ Ale na pewno ktoś z tego skorzysta, liczę, że się podzieli wrażeniami, bo z miłą chęcią poszłabym na taki występ, ale na razie nie mam czasu.... Jedyne kroki, jakie czynię w celu zgłębiania tajników flamenco, to zakup butów, które zamierzam zamówić z Hiszpanii już w tym tygodniu :)
-
witamina-c
No więc ja też strasznie żałuję, że nie uda mi się tam być, ponieważ mieszkam w Trójmieście, no i to "trochę" daleko. A poza tym to dość dużo kosztuje, bo jakbym tam już jechała to bym i chciała być na każdym występie, na warsztatach, no a do tego nocleg i przejazd, więc myślę, że 400 to swobodnie by poszły jak nie więcej:(. Tak w ogóle to Pilar Ortega miała przyjechać do nas do Sopotu prowadzić warsztaty, ale ponieważ miesiąc temu już jedne były, to moja nauczycielka zrezygnowała. Były to warsztaty zniesamowitą Aną Azules - 15-18 listopada jest w Poznaniu, polecam! No, a butki to super:). A z jakiego sklepu chcesz mieć? Ja mam od Menkesa i są świetne, chociaż były drogie.
Na razie nici z moich butów, bo mam problemy z płatnością, ale w to się nie będę zagłębiać. :( A zamawiam ze stronki www.elflamencovive.es. Polecała mi moja nauczycielka, mówiła, że dobre. A co do wachlarza: na czym polega jego przystosowanie do flamenco?? Koniecznie trzeba mieć specjalny(przynajmniej na początku)? A na zajęciach juz zaczęłam fandango i trochę śmiesznie wyglądam w domu, jak ćwiczę(tupię na środku pokoju i niezręcznie wymachuję rękami :lol: ), ale myślę, ze to mi przejdzie :) .Pozdrowienia.
Właśnie doszły mnie plotki, że Pilar Ortega będzie też w Słupsku :!: Lublinie i Grudziądzu. W Słupsku jest 29.11 (środa) o godzinie 19, bilety po 20 i 25 zł. Jak poznam więcej szczegóów to dopiszę.
[color=darkblue:bb569baf57]EDIT:[/color:bb569baf57]
Wachlarz...
W zasadzie to możesz uczyć się z każdym wachlarzem, który będzie zbliżony rozmiarami. Niestety wachlarze plastikowe, bambusowe i paierowe potrafią zakończyć swój żywot już przy pierwszym energicznym rozłożeniu. Koszt wachlarza sprowadzonego razem z butami jest nieduży - kilka euro, więc warto.
Rozmiar wzorcowy to 30cm (złożony).
A co do stylów to z wachlarzem można tańczyć oczywiście wszystko (no może z wyjątkiem tientosa, czy taranty), ale najpopularniejsza jest guajira i sevillana.
A fandango to mój ukochany styl (obok bulerii )
[color=darkblue:bb569baf57]EDIT:[/color:bb569baf57]
Wachlarz...
W zasadzie to możesz uczyć się z każdym wachlarzem, który będzie zbliżony rozmiarami. Niestety wachlarze plastikowe, bambusowe i paierowe potrafią zakończyć swój żywot już przy pierwszym energicznym rozłożeniu. Koszt wachlarza sprowadzonego razem z butami jest nieduży - kilka euro, więc warto.
Rozmiar wzorcowy to 30cm (złożony).
A co do stylów to z wachlarzem można tańczyć oczywiście wszystko (no może z wyjątkiem tientosa, czy taranty), ale najpopularniejsza jest guajira i sevillana.
A fandango to mój ukochany styl (obok bulerii )
-
witamina-c
W zeszla sobote miala fieste w szkole tanca (taka w ramach swiat:) i byla naprawde swietna, bo wytwalam do konca i bylam w domu okolo 1 w nocy. I mialam na sobie nowa kiecke! Moze mi sie uda jej zrobic zdjecie i jakos tu wstawic. A tak to teraz przerwa i do zajec wracam dopiero 9 stycznia...:( juz tesknie za porzadnym, dwugodzinnym meczeniem sie:)
nie wymienino tu dwóch chyba najlepszych polskich tancerek flamenco: ani iberszer i marty dębskiej.
obie kilka razy w roku są w hiszpanii i razem z naturalnymi tancerzami tańczą flamenco w sercu andaluzji.
piszę "chyba", bo flamenca nie rozumiem, mimo że widziałem kilka występów, a dwa nawet w wykonaniu mistrzów (w walencji).
dodam jeszcze, mimo że to nie w tamacie, że pierwsza z nich jako jedyna tanguera tańczy od wielu miesięcy w tangowych "szarych kwiatach" w syrenie.
to partnerka marzenie w tangu argentyńskim, mimo że głównie zajmuje się flamenco.
obie kilka razy w roku są w hiszpanii i razem z naturalnymi tancerzami tańczą flamenco w sercu andaluzji.
piszę "chyba", bo flamenca nie rozumiem, mimo że widziałem kilka występów, a dwa nawet w wykonaniu mistrzów (w walencji).
dodam jeszcze, mimo że to nie w tamacie, że pierwsza z nich jako jedyna tanguera tańczy od wielu miesięcy w tangowych "szarych kwiatach" w syrenie.
to partnerka marzenie w tangu argentyńskim, mimo że głównie zajmuje się flamenco.