Sytuacja w TW-ON

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Kasia G

Post autor: Kasia G »

dziekuję za te słowa. Penwie ze nie chodzi o jednego Woxniaka, ani nawet o 4 tancerzy, a kryzys w rozumieniu roli zespołu baletowego w tW-ON (i nie tylko zresztą tu) narasta od dawna. Ostatnia zmiana na stanowisku dyr. baletu niesttey chyba wydatnie sie do tego przyczyniła choc wydawało sie ze będzie odwrotnie - sama miałam takie nadzieje!. Niestety, za chwilę nie bedzie już nad czym dyskutowac albo lez wylewać jesli wszyscy najzdolniejsi tancerze pouciekają, podajac mniej lub bardziej prawdziwe powody odejscia. jesli wolą tanczyć nawet w Krakowie gdzie niemal nie ma baletu niż w TW-ON to cos jest na rzeczy...

W komentarzach pod artykułem w ZW pozwoliłam sobie jedynie uscislić ze od Sławomira Woźniaka wiem i mam niejednokrotne potwierdzenie ze powodem jego "urlopu" jest obecna sytuacja w TW-ON i gdyby rzeczy wygladały by inaczej nie zrezygnowałby z pracy w Warszawie i Polsce, nie tylko jako tancerz ale i jako choreograf... Sam prosił aby sprostowac, ze nie był to krok nieprzemyslany a wynikał z konkretnych sytuacji.
mysha

Post autor: mysha »

dochodzą słuchy, że po artykułach w ŻW [b:1bf2b932e3]Ryby zaczynają powoli spływać...
[/b:1bf2b932e3]

Ileż może Czwarta Władza...
bartoromero

Kto nowym dyr.baletu TW-ON?

Post autor: bartoromero »

[quote:3262c3a4e5="mysha"]dochodzą słuchy, że po artykułach w ŻW [b:3262c3a4e5]Ryby zaczynają powoli spływać...
[/b:3262c3a4e5]

Ileż może Czwarta Władza...[/quote:3262c3a4e5]

I o to chodzi! :) Pozostaje pytanie- KTO MÓGŁBY ZOSTAĆ KOLEJNYM DYREKTOREM BALETU TW_ON?!?!?!?!
mysha

obawiam się, że pozostaje jeszcze dużo więcej pytań...
bartoromero

Post autor: bartoromero »

Na pewno, ale osoba dyrektora baletu ma tu moim zdaniem spore znaczenie-od niego zależy naprawdę wiele-jakich pedagogów sobie dobierze, jaki repertuar zaproponuje, jakich choreografów zaprosi do współpracy i co chyba najważniejsze-jaki styl pracy zaproponuje-i jaka dzięki temu atmosfera będzie w zespole. Mówię to, bo p.Rybarska mówiła o dyscyplinie. I tutaj nie ma co polemizować - jest to taki zawód, że dyscyplina to podstawa. Ale musi być wypracowany cały system pracy - nie tylko bat... Najgorsze jest przedmiotowe traktowanie. Szczególnie w takim zawodzie, gdzie pozytywne motywowanie potrafi sprawić, że zapomina się o zmęczeniu i bólu. Ktoś porównywał działania obecnej p.dyrektor do metod komunistycznych-i coś w tym jest...
Kasia G

Post autor: Kasia G »

najbardziej przykre jest to, ze z tego co słysze wszyscy lub prawie wszyscy w teatrze zdaja sobie z tego sprawę, słyszą o problemie, widzą spadek poziomu i frustrację ale.. NIC nie robią, nic się nie dzieje..
Tylko blog ratujmybalet ma coraz więcej wejsć... :roll:
Florina

Post autor: Florina »

To rzeczywiście jest przykre. Ale musimy drążyć ten temat jak kropla skałę może w końcu COŚ się zmieni.
sfra

Post autor: sfra »

wpisujmy sie na blogu!
Diagilew

Post autor: Diagilew »

nie było mnie dwa miesiące w Polsce, a tu dochodzą mnie tak złe informacje na temat sytuacji w TW-ON, moi znajomi byli na feralnym "Jeziorze łabedzim", i byli zdruzgotani, myslałem że to może incydent, a okazuje sie że problem jest znacznie poważniejszy. Jest to tym bardziej przykre, że warszawski zespół ma teoretycznie największy w Polsce potencjał. Mysle o finansach i możliwościach tańczenia choreografii ze światowego repertuaru.
zanim wejde głębiej w temat i przeczytam wpisy na blogu czy wiadomo już o jakiejs reakcji ze strony teatru?
mysha

tak: reakcja jest zerowa. Dyrekcja się zachowuje, jakby to nie o niej była ta cała krytyka w mediach... Jedynymi reakcjami są sprostowania publikowane na głównej stronie TW. Ale żeby jakieś wnioski wyciągnąć? Do tego się nie zniżą...

Zapraszam na bloga, Diagilewie, chociaż znajdziesz tam dość przybijające treści.

Pozdrawiam!!

mysha
ODPOWIEDZ