czy są chętni do pomocy?
-
.:Odylia:.
Figielko,nie zrozumiałaś :wink: Chodzi o to,ze jak ktos strasznie chce znac libretto do baletu Poskromienie Złośnicy to bierze do ręki dzieło Szekspira i czyta,podobnie zreszta jak byloby w przypadku Romea i Julii czy np Snu Nocy Letniej a libretto Jeziora Łabędziego czy Giselle jest nowym tworem specjalnie na cele baletu choc tez zazwyczaj oparte na jakiejs historii..
[quote:2946171827="Kasia :))"]Czy przedstawienie Romeo i Julia nie różni się jakoś od książki?
Bo tam ta akcja jest chyba trochę zmieniona...
Może się mylę?[/quote:2946171827]
Się nieco różni, takie jakieś prostsze jest.
Libretto przeczytałem z książeczki zamieszczonej w serii La Scala - tom się zrobił mądry :)
Torin
Bo tam ta akcja jest chyba trochę zmieniona...
Może się mylę?[/quote:2946171827]
Libretto przeczytałem z książeczki zamieszczonej w serii La Scala - tom się zrobił mądry :)
Torin
[quote:e52d08cd87="Torin"]
Torin[/quote:e52d08cd87]
Łoj, to się cieszę ;) (autorka sie kłania)
tak, libretto Romea i Julii rózni sie od dramatu, zresztą w róznych inscenizacjach moze też wygladac nieco inaczej - inny podział na sceny, inne postaci )np. czasem nie ma Benvilia, drugiego przyjaciela Romea tak jak własnie w nagraniu prezentowanym w serii La Scala.
GENERALNI chodzi o to aby tu, na forum zbierać libretta stricte baletowe i/albo trudno dostępne. O czym jest Poskromienie złosnicy łatwo jest sie dowiedziec gdzies indziej, podobnie jak np. o czym jest Anna Karenina albo Bracia Karamoazow. Natomiast o czym jest taka Copelia dowiemy sie tylko z źródłach baletowych...
Torin[/quote:e52d08cd87]
Łoj, to się cieszę ;) (autorka sie kłania)
tak, libretto Romea i Julii rózni sie od dramatu, zresztą w róznych inscenizacjach moze też wygladac nieco inaczej - inny podział na sceny, inne postaci )np. czasem nie ma Benvilia, drugiego przyjaciela Romea tak jak własnie w nagraniu prezentowanym w serii La Scala.
GENERALNI chodzi o to aby tu, na forum zbierać libretta stricte baletowe i/albo trudno dostępne. O czym jest Poskromienie złosnicy łatwo jest sie dowiedziec gdzies indziej, podobnie jak np. o czym jest Anna Karenina albo Bracia Karamoazow. Natomiast o czym jest taka Copelia dowiemy sie tylko z źródłach baletowych...