Moscow City Ballet znów w Polsce

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Torin

Post autor: Torin »

[quote:518d666135="Columbina"]No u nas w Krakowie w Październiku będą wszyscy... I Moscow City Ballet i Ejfman :) I to nawet w małych odstępach czasu...[/quote:518d666135]

A Moscow City Ballet kiedy i gdzie bom coś przeoczył :shock:

Torin
Columbina

Post autor: Columbina »

[quote:892b6ac100="Basia"]Nie wiem, czy Was wiadomość ucieszy czy niekoniecznie (z racji różnych opinii a propos zespołu MCB), no ale zawsze warto wiedzieć, że Moscow City Ballet zagości znowu w Polsce - tym razem w pażdzierniku z "Romeo i Julią" i 'Don Kichotem"

http://www.makroconcert.com/pl.php/events/moscow-city-ballet1/[/quote:892b6ac100]
Torin

[quote:84f132e88b="Columbina"][quote:84f132e88b="Basia"]Nie wiem, czy Was wiadomość ucieszy czy niekoniecznie (z racji różnych opinii a propos zespołu MCB), no ale zawsze warto wiedzieć, że Moscow City Ballet zagości znowu w Polsce - tym razem w pażdzierniku z "Romeo i Julią" i 'Don Kichotem"

http://www.makroconcert.com/pl.php/events/moscow-city-ballet1/[/quote:84f132e88b][/quote:84f132e88b]

:oops:
Przeglądałem wcześniej program ale Krakowa nie zauważyłem - dzięki.

Zbyszek
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

oj chyba jesteś dziś troszkę rozkojarzony':wink:'

cytat z podanej przez Ciebie strony(':D'):
Kraków: 06.10.2007r. godz. 19.00, Hala Wisły
Romeo i Julia
śnieżka_balerina

Post autor: śnieżka_balerina »

czyli w krakowie w tym roku jest tylko romeo i julia???... :(
Torin

[quote:44585acabd="ag111111"]oj chyba jesteś dziś troszkę rozkojarzony':wink:'

cytat z podanej przez Ciebie strony(':D'):
Kraków: 06.10.2007r. godz. 19.00, Hala Wisły
Romeo i Julia[/quote:44585acabd]

:oops: no fakt mały reset by sie przydał ;)

Torin

proszę o nie produkownaie nic nie wnoszących do dyskusji postów
moderator
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Szkoda, że w Krakowie jest tylko Romeo i Julia i to jeszcze w Hali Wisły... Tak jak Columbina widziałam w ich wykonaniu już dwa razy... trzeci nie ma sensu... Szkoda :( Swoją drogą mogliby jakieś inne balety pokazywać, albo dać do Krakowa coś czego jeszcze nie było (i z innymi miastami to samo).
Madleeen

Post autor: Madleeen »

Ja w ich wykonaniu "Romea i Juli" jeszcze nie widziałam, więc tym razem pójde na pewno. Tak jak anka wcześniej wspomniała, szkoda że spektakl odbędzie się na Hali Wisły, bo jak ostatnio byłam na ich występie to ze strony organizacyjnej wszystko wypadło fatalnie, malutka scena, mnóstwo ludzi i jakieś liche krzesła poustawiane od tak sobie. Szkoda, że nie mamy lepszych warunków...
Beata-wielbicielka baletu

Post autor: Beata-wielbicielka baletu »

Widziałam w wykonaniu MCB "Romeo i Julię",było to w grudniu w 2004r,a bilety udało mi się wygrać w radio (ach,cóż to była za radość!).Sam spektakl podobał mi się,piękne stroje i choreografia bardzo ładna,zespół młodych tancerzy zrobił na mnie dobre wrażenie,zatańczyli może nie porywająco,ale ładnie.I niestety to wszystkie zalety,bowiem od strony organizatorskiej było to przygotowane po najniższej linii oporu,trudno nie odnieść wrażenia,że firmie,która zaprasza ten zespół do Polski zależy wyłącznie na jak najwyższym zarobku.Oglądałam ten zespół w Poznaniu w hali sportowej,na złożonej naprędce maleńkiej scenie,na poukładanych zupełnie chyba przypadkowo drewnianych i plastikowych krzesełkach,na których usiedzieć - nie wiercąc się - mogła tylko osoba o całkowicie zdrowym kręgosłupie.Ale co mnie najbardziej rozczarowało to muzyka z taśmy,dodatkowo puszczona przez wątpliwej jakości rosyjski sprzęt,co w efekcie pozbawiło tę piękną i dramatyczną muzykę jej własnego piękna,a co za tym idzie - sam balet też wiele stracił ze swego uroku,liryzmu czy dramatyzmu.Muzyka huczała i dudniła,akustyka była tragiczna.
Dlaczego? Ponieważ hala sportowa to nie opera.Usiłowano tę halę jakoś zaadaptować na potrzeby baletu,ale z marnym skutkiem.Wychodząc,cieszyłam się,że nie płaciłam za moje bilety,bo wiele osób miało te najdroższe.W praktyce siedzieli na drewnianych krzesłach w kilku rzędach bezpośrednio stojących przed sceną,a tam właśnie po prostu można było ogłuchnąć.Współczuję.I wiem jedno,że dopóki zespół ten nie będzie występować w operach naszych polskich miast,to ja dziękuję.W końcu balet to sztuka wyższa,jak najbardziej godna tego,aby mogła być pokazywana właśnie w operach z prawdziwego zdarzenia.

Wiem,że MCB we Wrocławiu będzie tańczyć w operze,ale obawiam się,że muzyka i tak będzie z taśmy.
MCB to naprawdę fajny zespół,szkoda tylko,że tak to wszystko wygląda...
Pozdrawiam,Beata.
Torin

Kupiłem bilety i już się boje co będzie :)
W Krakowie występują w Hali Wisły która słynie z "rewelacyjnej" akustyki. Obawiam się że wrażenia będą podobne jak twoje.
Ale co tam :) Na razie myślę pozytywnie powiem więcej nakręcam się ;)
W Krakowie nie ma za dużego wyboru więc trza się cieszyć z tego co jest ( ... i o chyba niezależnie od warunków ... )

Torin
ODPOWIEDZ