Jak sobie radzić z bólem?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
THE

Post autor: THE »

witam

nie wiem czy tancerzy baletowych to dotyczy, niemniej jednak zapytam.

od 7 lat tańczę taniec ludowy i pierwszy raz mnie coś takiego spotyka. Bardzo bolą mnie kości piszczeli (bardziej od wewnetrznej strony). sądzę że to w wyniku dużej intensywności ćwiczeń. Jak chodzę to nie tak bardzo, ale jak tylko zaczynam tańczyć to po prostu bóóóól ogromny.

Czy możecie mi polecić jakąś maść? Zbliża sie zgrupowanie, na którym bedziemy tańcować od rana do nocy, a ja z moim bólem strasznie się męcze.
Bede wdzięczna za pomoc.
Olimpia

Post autor: Olimpia »

Znam to, czesto bolala mnie piszczel i miesnie, ktore ja oplataja. To naprawde uniemozliwia czasem taniec ale i zwyczajne chodzenie...
Wyprobuj Arcalen, Naproxen albo Olfen. Nasmaruj i owin noge czyms cieplym, wygrzej ja. Moze tez pomasuj delikatnie w kapieli.
aGuSiaK

Post autor: aGuSiaK »

A ja mam do Was pytanko...czy znacie jakieś sposoby na zmniejszenie bólu po...naderwanym mięśniu? Lekarz kazał mi nagrzewać tą noge i się lekko rozciągać...ale od kąd przestałam chodzić na rehabilitacje, znowu zaczęło mnie boleć...normalnie ból nie jest uciążliwy, ale w momencie jak zaczynam ćwiczyć to katastrofa...będę wdzięczna za każdą pomoc.
Father

Post autor: Father »

Czy przypadkiem nie chodzi o ścięgno? Bo to jest róznica na niekorzyść ściegna.
Rechabilitacja ścięgien jest trudniejsza i bardziej długotrwała niż mięśni.
Maron

Post autor: Maron »

ja aktualnie się borykam z naciągniętą lewą nogą, oczywiscie nie eksploatuję ją jak przedtem bo boli jak cholera [smaruję Ben Gayem i jest znacznie lepiej]. od jesieni 2006 mam już trzeci czy czwarty raz naciągniętą lewą nogę, prawa była ze dwa razy albo trzy... nie wiem dokładnie. mi przechodzi gdzieś po miesiącu.

pamiętam że już miałaś kiedyś problemy z nogami, czy to jest nadal ta sama kontuzja?
aGuSiaK

[quote:6bb6cc6863="Father"]Czy przypadkiem nie chodzi o ścięgno? Bo to jest róznica na niekorzyść ściegna.
Rechabilitacja ścięgien jest trudniejsza i bardziej długotrwała niż mięśni.[/quote:6bb6cc6863]

Nie, chodzi o mięsień...mam naderwany w dwóch miejscach...znaczy....w tym momencie juz mi się zabliźniło, ale niestety cięzko jest tą blizne rozruszać :sad:

Princess Maron - to cały czas ta sama kontuzja niestety...
Maron

Post autor: Maron »

oj to naprawdę ciężko, jak w dwóch miejscach naderwany...

a czymś to leczyłaś? podobno krioterapia pomaga...

naprawde nie mam pojęcia co ci poradzić, nigdy niczego sobie nie naderwałam, więc nie mogę ci pomóc :sad:

ale może ktoś tu inny pomoże :wink:
aGuSiaK

Eee...lekarz mi kazał chodzić na lasery...i chodziłam przez dwa tygodnie i było w miare spoko już, ale teraz znowu zaczyna boleć...w dodatku jak jest zimno to ból sie nasila... :neutral:
Torin

Post autor: Torin »

No powiem Ci, że naderwany mięsień (czterogłowy uda) leczyłem ze dwa miesiące.
Również przez to, że po miesiącu zabrałem sie za ćwiczenia bo już było dobrze .... i naderwałem sobie go ponownie ....

Torin
aGuSiaK

[quote:ca3bfaf531="Torin"]No powiem Ci, że naderwany mięsień (czterogłowy uda) leczyłem ze dwa miesiące.
Również przez to, że po miesiącu zabrałem sie za ćwiczenia bo już było dobrze .... i naderwałem sobie go ponownie ....

Torin[/quote:ca3bfaf531]

Hmm...u mnie to trwa juz długo...naderwałam sobie w lutym...przerwałam ćwiczenia, do lekarza poszłam dopiero w maju (ale wykrył u mnie cos z kolanami :roll: , więc poszłam do prywatnego). W końcu wróciłam do ćwiczeń i ciągle boli...
ODPOWIEDZ